Resveratrol pomaže kod policističnih jajnika (PCOS)

crno-vino

Resveratrol, prirodni sastojak vina,  grožđa i oraha može pomoći u rješavanju neravnoteže hormona kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), jednog od vodećih uzroka neplodnosti.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)  je jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja kod žena u fertilnoj dobi. Samo u SAD, 5 do 6 milijuna žena boluje od PCOS.

Žene s PCOS-om imaju nešto povišene količine testosterona i drugih androgenih hormona u odnosu na prosjek. Iako se radi o muškim reproduktivnim hormonima, i žene ih imaju u manjim količinama. Povišene razine kod žena s PCOS-om mogu doprinijeti nepravilnosti ili izostanku menstrualnih ciklusa, neplodnosti, debljanju, aknama ili višku dlaka na licu i tijelu. Žene s PCOS-om se suočavaju s povišenim rizikom razvoja drugih zdravstvenih problema, primjerice dijabetesa.

Resveratrol je biljni spoj iz skupine polifenola s izraženim protuupalnim svojstvima.

mlada-zena

Balansiranje hormonalne neravnoteže

Studija, objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism pokazuje da resveratrol značajno snizuje razine testosterona i dehidroepiandrosterona (DHEA) kod bolesnica s policističnim jajnicima. Ovaj dodatak prehrani može izbalansirati hormonsku neravnotežu koja je jedan od glavnih obilježja PCOS-a.

Resveratrol umanjuje čimbenike rizika za dijabetes

Ispitivanje na poljskom Sveučilištu medicinskih znanosti u Poznanu je pokazalo da kod žena koje su tijekom tri mjeseca dobivale resveratrol kao dodatak prehrani, razina ukupnog testosterona u krvi je pala za 23,1%. Usporedna grupa žena je dobivala placebo i kod njih se razina testosterona povisila za 2,9%. Razina DHEA se snizila za 22,2% u grupi s resveratrolom, a u placebo grupi, povisila za 10,5%.

Pored učinka snižavanja androgenih hormona, žene koje su bile na resveratrolu su umanjile čimbenike rizika za dijabetes. Tijekom ispitivanja je utvrđeno i da su žene koje su dobivale resveratrol postale osjetljivije na insulin.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu