Terapija testosteronom pomaže muškarcima u dobi iznad 65 godina

testosteron

Liječenje testosteronom poboljšava seksualnu funkciju i raspoloženje starijih muškaraca s niskom razinom testosterona. To je zaključak istraživanja provedenog u 12 američkih zdravstvenih ustanova, uključivo i Yale School of Medicine.

Kako muškarci stare, razina testosterona ima trend opadanja, rezultirajući smanjenjem seksualne funkcije, mobilnosti i energije.

Na 790 muškaraca u dobi od preko 65 godina provedeno je ispitivanje učinka testosteronskog gela (u Hrvatskoj Androgel) u odnosu na grupu koja je dobivala placebo. Pokazalo se da su muškarci koji su dobivali testosteronsku terapiju tijekom jedne godine značajno poboljšali sve aspekte svoje seksualnosti, uključivo seksualnu aktivnost, želju za seksom i erektilnu funkciju (potenciju).

Ispitivali su se i ostali mogući pozitivni učinci terapije testosteronom. Sposobnost hodanja (prevaljeni put u 6 minuta) nije dala očekivani rezultat, ali su zato zabilježena poboljšanja u raspoloženju i simptomima depresije.

Istraživanje se nastavlja mjerenjem učinka na kognitivne sposobnosti, kosti, kardiovaskularni sustav, slabokrvnost a i na moguće rizike liječenja testosteronom.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Terapija testosteronom pomaže muškarcima u dobi iznad 65 godina

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.