Proizvodnja prirodnih ljekovitih spojeva u rajčicama

rajčica

Znanstvenici John Innes Centra su pronašli način kako proizvoditi industrijske količine korisnih prirodnih lijekova, tako da ih sintetiziraju u rajčicama.

Spojevi su fenilpropanoidi poput resveratrola – prirodnog sastojka crnih vina, za kojeg je utvrđeno da može produžiti životni vijek te genistein, sastojak soje, za kojeg se vjeruje da ima važnu ulogu u prevenciji raka uzrokovanog steroidnim hormonima, osobito raka dojke.

Kao rezultat istraživanja, pokazalo se da je od jedne rajčice moguće proizvesti istu količinu resveratrola koju nalazimo u 50 boca vina, a genisteina koliko u 2,5 kg tofua.

Crno vino

S obzirom na to da su rajčice vrlo zahvalna biljna kultura s urodom i do 500 tona po hektaru, sinteza vrijednih spojeva poput resveratrola i genisteina u rajčicama može biti ekonomičniji način proizvodnje, kako u odnosu na umjetnu sintezu u laboratoriju, tako i na crpljenje iz tradicionalnih ali škrtih biljnih izvora (primjerice grožđa i soje).

Ohrabreni ovim uspjehom, znanstvenici će na istoj platformi dalje istraživati mogućnost dobivanja drugih medicinskih prirodnih sastojaka, poput terpenoida i alkaloida.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu