Poklonite bližnjima ili sebi: 6 razloga zašto je cvijeće dobro za mentalno zdravlje

6 razloga zašto je cvijeće dobro za mentalno zdravlje

Vjerojatno ste se puno puta obradovali cvijeću, bilo da ste ga dobili na poklon ili ste ga ugledali na poljskom proplanku. Donosimo vam zanimljive rezultate istraživanja o dobrobitima cvijeća u našoj okolini za mentalno zdravlje.

1. Cvijeće pobuđuje osjećaj zadovoljstva i sreće

U istraživanju koje je proveo Državni fakultet u New Jerseyju u SAD-u dokazano je da prisustvo cvijeća u našoj okolini pobuđuje pozitivne emocije, osjećaj zadovoljstva i sreće.

2. Cvijeće nas zbližava s dragim ljudima

Čak i oni ispitanici koji su se osjećali depresivno i uznemireno, počeli su osjećati pozitivne emocije kada su ugledali cvijeće, te su poželjeli biti u blizini svojih prijatelja, članova obitelji i partnera.

3. Cvijeće djeluje kao prirodni antidepresiv

Nakon što su primili cvijeće kao poklon, ispitanici su se osjećali manje depresivno. Osobe koje nisu bile depresivne, nakon primanja cvijeća osjećale su zadovoljstvo, osjećaj zahvalnosti i veliku radost.

Žene koje imaju cvijeće u svojem domu su sretnije
FOTO: Shutterstock

4. Žene koje imaju cvijeće u svojem domu su sretnije

Žene koje imaju cvijeće u svojem domu, na vidnom mjestu, također se osjećaju sretnije i manje su ljute na partnera i na djecu. Važno je napomenuti da ovaj učinak vrijedi samo za svježe cvijeće, ne za umjetno!

5. Miris cvijeća djeluje antidepresivno i podiže raspoloženje

Prema tumačenju Leatrice Eismen, internacionalne stručnjakinje za nauku o bojama, cvijeće ne utječe samo na naš vizualni doživljaj. Osim djelovanja ljepote cvijeća i boja na naše raspoloženje, cvijeće pobuđuje još jedno osjetilo – miris:

Naš odgovor na boje je nesvjestan i snažno obojen emocijama, čak i ako toga nismo ni svjesni, kao i odgovor na miris, a cvijeće može pobuditi oba ova osjetila.

Živčani putevi osjeta za miris su direktno povezani s limbičkim sistemom u mozgu (centrom za emocije), što omogućava mirisima da direktno i gotovo trenutno utječu na naše emocije i raspoloženje te probude sjećanja na određene trenutke, osobe i iskustva, koje mi asociramo s tim mirisom.

Prelijep miris cvijeća trenutačno budi pozitivne emocije i umanjuje osjećaj depresije i uznemirenosti.

Cvijeće djeluje kao prirodni antidepresiv
FOTO: Shutterstock

6. Boje cvijeća imaju terapeutski učinak

Vesele boje cvijeća prema stručnjacima za kromoterapiju (terapiju bojom) također pobuđuju pozitivne emocije. Bijelo cvijeće pobuđuje osjećaj mira, žuto i narančasto osjećaj radosti, crveno podiže raspoloženje i djeluje kao afrodizijak, a plavo izaziva osjećaj povjerenja i umiruje um.

Uljepšajte sebi ili dragoj osobi dan – poklonite cvijeće!

Sve su to dobri razlozi da voljenim osobama poklonite cvijeće. Prilikom kupovine cvijeća imajte na umu osobine ličnosti osobe kojoj ćete pokloniti, kao i boje koje ćete odabrati. Cvijeće crvene boje uglavnom asocira na ljubav, dok bijelo i žuto na prijateljstvo i zahvalnost.

Cvijeće je divan poklon i za nečiji dom, kao i za vaš dom, kako biste probudili u sebi i u svojim ukućanima osjećaj sreće i zadovoljstva.

Za osjećaj sreće i zadovoljstva buket ne treba obavezno biti raskošan i velik, dovoljno je pokloniti ga s mnogo ljubavi i pažnje. Bilo da poklanjate cvijeće iz trgovine ili poljsko cvijeće, koje mami bojama i mirisom, učinak na emocije osobe kojoj poklanjate bit će isti.

Ako vam se sviđa ovaj članak, pročitajte i “Sedam načina kako da pretvorite vaš dom u oazu relaksacije“.

Članak objavljen:
  1. Haviland-Jones, J. (2005). An Environmental Approach to Positive Emotion: Flowers. Evolutionary Psychology, 3(1): 104–132.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu