Vodenika: Nije zahtjevna i cvjeta cijelo ljeto! Evo kako brinuti o njoj, gdje je smjestiti i kako se kreću cijene sadnica

Vodenika

Vodenika (eng. Impatiens) je jednogodišnja biljka s prekrasnim cvjetovima koji dolaze u raznim bojama. Posebnost ove biljke leži u tome što može uspjeti u potpunoj hladovini pa je idealna za ukrašavanje hladnijih dijelova vrta ili balkona koji ne dobivaju puno sunca.

Postoje brojne sorte vodenike, a najpopularnija je vodenika Nova Gvineja (ili New Guinea impatiens). Jedan od razloga zašto je upravo ova sorta najpopularnija je jer je otporna na bolest peronosporu, koja je jedno vrijeme obustavila uzgoj vodenika u sjevernoj Americi.

Vodenika se još naziva i lijepi dečko ili nedirak, a engleski naziv Impatiens odnosi se na izbacivanje sjemenki zrelih plodova.

Vodenika Nova Gvineja
FOTO: Shutterstock

Vodenika – uzgoj i briga

Vodenike se najčešće kupuju u sadnicama, nakon čega se presađuju na balkon ili u vrt. Vodenike možete uzgojiti i iz sjemena, a o tome ćete saznati više u nastavku.

Najbolje uspijevaju na mjestu s djelomičnom ili potpunom hladovinom. Radi se o jednoj od rijetkih biljaka koje mogu procvjetati na mjestu koje je u potpunoj hladovini, što je čini idealnom biljkom za osvježavanje vrtova ili balkona koji ne dobivaju puno sunca.

Ako želite vodenike za sunce, potrebno ih je postupno izlagati jačem svjetlu kroz tjedan dana, prije nego ih stavite na mjesto koje dobiva puno sunca. Postoji i nova sorta vodenike koja preferira mjesto s puno sunčeve svjetlosti, a naziva se Sunpatiens.

Vodenike su jednostavne za održavanje. Potrebno ih je redovito zalijevati na način da im je zemlja uvijek vlažna, ali ne mokra. Vodenika na balkonu i u teglicama često zahtijeva više vode.

Ne podnosi velike vrućine stoga je ljeti potrebno zalijevati više, a zimi manje.

Vodenike na balkonu možete posaditi u teglice ili viseće posude, dok ih u vrtu možete smjestiti u cvjetne gredice. Više o cvijeću za balkon saznajte u članku “Balkonsko cvijeće – uzgoj i njega ljetnog cvijeća“. 

Vodenika na balkonu
FOTO: Getty Images

Vodenika – sjeme

Imajte na umu da uzgajanje vodenike iz sjemena znači da će biti potrebno nekoliko mjeseci prije nego se biljka razvije i proizvede cvjetove. Kako biste uzgojili vodeniku iz sjemena, potrebno ju je posaditi u unutrašnjosti doma, pred kraj zime.

U malu posudu stavite zemlju i 1 – 2 sjemenke na dubinu od otprilike jedan centimetar te ih pokrijte zemljom. Pokrijte posudicu plastičnom vrećicom s par malih otvora na vrhu i stavite je na svijetlo mjesto. Kada se pojave klice, uklonite vrećicu. Biljku možete presaditi u proljeće.

Cvijet vodenika
FOTO: Shutterstock

Vodenika – cvijet

Cvijet vodenika dolazi u raznim bojama, među kojima su:

  • bijela
  • crvena
  • ružičasta
  • ljubičasta
  • žuta.

Cvatnja vodenike ovisi o podneblju. Može cvasti od lipnja do listopada, ali najčešće cvate cijelo ljeto. Pročitajte i članak “Vrtno cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto: Imamo popis! Evo koje cvijeće odabrati ovisno o klimi u kojoj živite i mjestu na kojem ga sadite“. 

Vodenika - prezimljavanje
FOTO: Shutterstock

Vodenika – prezimljavanje

Vodenike su najčešće jednogodišnje biljke, što znači da se nakon zime neće pojaviti novi cvjetovi. Ako želite zadržati vodeniku tijekom zime, potrebno ju je premjestiti u unutrašnjost doma, u prostoriju u kojoj se grije.

Kako biste pospješili izgled vodenike, krajem ljeta možete vrtnim škarama odrezati jednu trećinu biljke s vrha.
Vodenika - razmnožavanje
FOTO: Getty Images

Vodenika – razmnožavanje

Vodenike možete razmnožavati sjemenom ili uzimanjem reznica. Razmnožavanje vodenike putem sjemena biljka obavlja sama, samozasijavanjem. 

Kako biste razmnožili vodeniku iz reznica, potrebno je u jesen odrezati izdanak biljke pun listova, dužine 8 – 10 cm. S donjeg dijela reznice uklonite listove i pupoljke te je stavite u vodu na svijetlo mjesto. Vodu je potrebno promijeniti svakih nekoliko dana.

Kada se iz reznice počne razvijati korijenje, posadite je u teglicu. Smjestite je na svijetlo mjesto, ali izvan dosega direktne sunčeve svjetlosti i pustite da se nastavi razvijati. Vodeniku možete presaditi u vrt na proljeće.

Vodenika - bolesti
FOTO: Shutterstock

Vodenika – bolesti

Bolesti vodenike koje se mogu pojaviti su virusi, gljivične bolesti i trulež. Najrasprostranjenija bolest koja zahvaća vodeniku je peronospora, ali postoje sorte koje su otporne na ovu bolest.

Osim toga, mogu ih napasti insekti kao što su lisne uši, bijela leptirasta uš i paukove grinje. Više o suzbijanju biljnih ušiju možete saznati u članku “Biljne uši i kako ih se riješiti: Brzo se razmnožavaju i mogu prouzročiti velike štete! Evo kako zaštititi biljke na prirodan način“. 

Vodenika - cijena
FOTO: Shutterstock

Vodenika – cijena

Sadnice vodenike možete kupiti u vrtnim centrima ili na tržnici. Cijena sadnice vodenike ovisi o sorti biljke, a kreće se od 0,80 do 2,30 eura.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Beaulieu, D. (2023). How to Grow and Care for Impatiens. The Spruce.
  2. Impatiens (Lijepi dečko). Vrtlarica.

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu