Vjenčani buketi – kako odabrati pravi?

buket naslovna

Planiranje vjenčanja može biti vrlo stresno budući da se ipak pripremamo za jedan od najvažnijih dana u našem životu. U planiranje vjenčanja ulazi i odabir cvijeća za vjenčanje. Premda u planu već imate određene vrste i boje, odabir cvijeća može biti sve samo ne jednostavan. Cvijeće je naravno važna stavka vjenčanja, ali ne i jedina.

Zašto mladenka nosi buket? Vjenčani buket svoje korijene vuče još iz davnih vremena kada je predstavljao zaštitu od zlih duhova, nesreće i bolesti. Vjenčani buket simbolizira život, ljubav i raskoš. U drevnoj Grčkoj mladenke su nosile krunu od narančina cvijeća

Ako želite planirati vjenčanje tako da sve ide po špagi ili jednostavno želite biti sigurni u svoj odabir, uzmite si malo više vremena. U slučaju da trenutno planirate vjenčanje, pročitajte nekoliko savjeta o odabiru cvijeća za dekoraciju i vjenčanog buketa. Cvijeće ne mora biti samo ukras na vašem vjenčanju, ono može biti i odraz vaše osobnosti. 

Premda je vjenčani buket važan dio ceremonije, nemojte dopustiti da vam dekoracija zasjeni sam čin vjenčanja. 

Odaberite pravo cvijeće za vjenčani buket

Ono čega se mnogi ne sjete tijekom planiranja vjenčanja je da sve vrste cvijeća za vjenčani buket ne cvatu u isto vrijeme, stoga je potrebno biti otvoren prema više vrsta cvijeća. Prije izbora, bilo bi najbolje da vas cvjećar izvijesti o tome koje cvijeće je dostupno u vrijeme kada ste odredili termin vašeg vjenčanja.

Takav pristup će vam olakšati izbor cvijeća, ali će utjecati i na vaš budžet. Vrste cvijeća koje se u određeno doba godine teže nabavljaju koštat će vas znatno skuplje. Na svu sreću, postoji mnogo vrsta cvijeća za vjenčani buket koje su dostupne tijekom cijele godine, a neke od njih su ruže, karanfili, orhideje, kale i hortenzije

Želite da  vjenčani buket ima dašak vaše osobnosti? Odaberite cvijet koji vam se najviše sviđa i čija vam se simbolika najviše sviđa. Odabir cvjećara je prvi i najvažniji zadatak ako želite kvalitetan vjenčani buket. Cvjećar vam može ukazati na pogodnosti i neprilike kojih se sami možda ne biste sjetili. 

Odaberite cvjećara koji će biti spreman odvojiti vrijeme za vas i sva vaša pitanja. Razgovor između vas i cvjećara treba bi biti ugodan i informativan. U slučaju da niste zadovoljni idejama cvjećara, potražite drugog. 

Vjenčani buket od kale: kala predstavlja veličanstvenu ljepotu i eleganciju, najbolje ju je upotrijebiti za aranžman, a može poslužiti i za buket, blagog je mirisa, sezona traje cijelo proljeće i ljeto, cjenovno srednje skupa do skupa.

kala buket

Kala

Vjenčani buket od gipsofile: označava nevinost, gipsofila je najbolja za popunjavanje buketa, aranžiranje, mladoženjin rever ili kao ukras za mladenkinu kosu, nema nikakav specifičan miris, sezona traje tijekom cijele godine, jeftina. 

gipsofila

Gipsofila 

Vjenčani buket od karanfila: rozi karanfil predstavlja hrabrost, crveni karanfil simbolizira ljubav, bijeli karanfil predstavlja talent, ostale boje karanfila imaju negativne konotacije. Karanfil se može iskoristiti za buket, aranžiranje i mladoženjin rever, karanfil je blagog jedva primjetnog mirisa, sezona traje tijekom cijele godine, jeftin. 

karanfil

Karanfil

Vjenčani buket od krizantema: predstavlja bogatstvo i obilje, može poslužiti za buket i aranžman, nema miris, može se kupiti tijekom cijele godine, jeftina, može se pronaći u raznim bojama, veličina ovisi o boji. 

krizantema

Krizantema

Vjenčani buket od narcisa: predstavlja najljepše želje, poštovanje i odanost, nema nikakav specifičan miris, sezona je u proljeće, može se jeftino nabaviti tijekom sezone. 

narcis

Narcis

Vjenčani buketi ruže: predstavlja ljubav, radost, ljepotu i zahvalnost, može poslužiti za buket, aranžiranje, mladoženjin rever, kao ukras za kosu, miris može biti blag ili intenzivan, ruže su aktualne tijekom cijele godine, cijena varira (srednje do skupo). Ruža je antički simbol boginje ljubavi, stoga nije iznenađenje zašto je toliko sveprisutna na vjenčanjima. 

ruža

Ruža

Vjenčani buket od božura: predstavlja stidljivost, ambiciju i odlučnost, najbolji je za aranžiranje, ali može poslužiti i za buket, blagog je mirisa, sezona je krajem proljeća, cjenovno je dosta skup.

bozur

Božur

Vjenčani buket od orhideja: predstavlja ljubav, ljepotu, ushićenost, najbolje će poslužiti za buket, mladoženjin rever te kao ukras za kosu, nema miris, orhideja je dostupna tijekom cijele godine, cijenovno dosta skupo. Orhideju se može pronaći u raznim bojama i veličinama.

orhideja

Orhideja

Vjenčani buket od suncokreta: predstavlja obožavanje, zajedništvo, ponos, divljenje i dugovječnost, može se iskoristiti za buket i aranžiranje, nema miris, sezona je tijekom jeseni, cjenovno je jeftin do srednje skup tijekom trajanja sezone. 

suncokret

Suncokret

Uskladite boju vjenčanog buketa

Vrlo je bitno da uskladite boju cvijeća za vjenčani buket s vjenčanicom, ali i ostalim dekoracijama. Cvijeće može biti jednobojno i jednostavno, a kod kombiniranja više boja važno je obratiti se stručnjaku. Ideje za izgled vjenčanog buketa, ali i ostalih dekoracija nalaze se posvuda. Kao inspiracija za planiranje dekoracije može vam poslužiti: 

  • vaša omiljena boja ili više njih koje je moguće kombinirati, 
  • mjesto na kojem će se održati vjenčanje, 
  • vjenčanje na otvorenom (posebne vrste ukrasa i cvijeća), 
  • cvijeće koje ima simboličku vrijednost, 
  • tematsko vjenčanje (omiljeni film ili crtić), 
  • primjeri s Googlea. 

Osim odabira cvijeća za dekoraciju, bitno je voditi računa i o dekoraciji vjenčanog buketa, koji će zasigurno biti u prvom planu na fotografijama vašeg vjenčanja. Možete se poigrati vašim buketom pa u njega dodati nešto što je vama vrlo važno. Primjerice komadić vjenčanice vaše majke ili perlice koje ste dobili na poklon od vašeg budućeg supruga. 

Vjenčani buketi – cijene

Sezonsko cvijeće je odličan izbor u slučaju da je vaš budžet ograničen. Detalji na buketu će vas dodatno koštati, bilo da je riječ o satenskim drškama, kristalima ili inicijalima koji su izvezeni na buketu. Cijene buketa ovise o individualnim željama, vrsti i veličini cvijeća te naravno i o gradu u kojem se vjenčanje održava.

Cijene vjenčanih buketa se kreću od 200 do 1000 kuna. Naravno, na vjenčani buket možete potrošiti i znatno manje novaca ako želite nešto jednostavnije. U Zagrebu su vjenčani buketi znatno skuplji, nego u ostatku Hrvatske. Stoga ako živite u Zagrebu, jeftinije varijante možete potražiti u Samoboru ili Zaboku

Najljepši vjenčani buketi (vjenčani buketi slike) 

Za vas smo odlučili potražite najljepše vjenčane bukete, ali smo ubacili i nekoliko malo drugačijih koji će možda u vama probuditi dobru ideju

buket 1

zuti buket

veliki buket

ljubicasti buket

roza buket

buket plavi

crveni buket

neobicni buket

ljubicasti buket

Kakav ste buket vi imali na vjenčanju, kakav biste željeli imati, sviđaju li vam se nove verzije buketa koje ne uključuju cvijeće? – Pišite nam u komentaru! 🙂 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vjenčani buketi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu