Kako organizirati vegetarijansko ili vegansko vjenčanje?

vege vjenčanje

U našim krajevima se vjenčanje gotovo ne može ni zamisliti bez velike količine mesa, što je meni kao vegetarijanki zadavalo “muke”, bilo da sam gost na vjenčanju nekoga od mojih prijatelja ili članova porodice ili kada sam planirala svoje vjenčanje.

Za vrijeme prve posjete Indiji, kada sam prvi puta u životu posjetila indijsko (“vegetarijansko”) vjenčanje oduševila sam se izborom jela i raskošnošću zabava za vjenčanje na kojima nije bilo ni komadića mesa niti jednog jedinog alkoholnog napitka, ali je bilo obilja muzike, plesa, te gurmanskih specijaliteta!

Ako ste vegetarijanac ili vegan i priređujete zabavu za vaše vjenčanje, možete primijeniti neke od “elemenata” prelijepih “bezmesnih” indijskih zabava:

Švedski stol

Budući da je indijska vegetarijanska hrana raznovrsna i za vjenčanje se poslužuje više vrsta jela od povrća, mahunarki, salata, snack-ova, priloga, kruhova, te riža, način posluživanja hrane na vjenčanjima je švedski stol, na kojem se velikim dekorativnim posudama poslužuju specijaliteti, koje onda gosti odabiru po želji i poslužuju u svoj tanjur.

Ovaj način posluživanja hrane je vrlo praktičan, posebno ako imate puno gostiju (poput indijskih vjenčanja, gdje se na zabavu pozivaju obitelji, prijatelji, susjedi, sve kolege s posla, pa čak i stari poznanici).

Unajmljivanje catering-a

Na indijskim vjenčanjima, kao i na drugim zabavama sva se hrana uglavnom naručuje putem catering usluge, što je vrlo praktično, no ako u vašem kraju nemate mogućnost naručivanja vegetarijanskog cateringa, onda se možete dogovoriti s jednim od lokalnih restorana u kojima inače volite jesti, da pripreme neke vegetarijanske specijalitete po vašoj želji u većim količinama, po “razumnoj” cijeni.

Vege catering

Vegetarijanski jelovnik

Jelovnik za klasično indijsko vjenčanje uključuje:

  • samose (uštipci punjeni krumpirom i povrćem, prženi u dubokom ulju)
  • varivo od slanutka (cholle curry)
  • varivo s paneerom (domaćim indijskim sirom)
  • nekoliko vrsta jela od povrća (sabji)
  • raita (salata s razrijeđenim jogurtom)
  • salata od raznovrsnog povrća
  • basmati rižu
  • nekoliko vrsta indijskih kruhova (naan, puri, papad…)
  • raznovrsne slatkiše i deserte bez jaja

Ako nemate mogućnost da naručite ovu vrstu hrane putem catering-a, možete planirati jelovnik prema istom principu: varivo od mahunarki, više jela od povrća, rižoto, raznovrsne salate, nekoliko vrsta peciva te desert ili tortu bez jaja.

Ako planirate organizirati vjenčanje s isključivo vegetarijanskom hranom možete goste unaprijed o tome obavijestiti.

Možda ćete razočarati neke goste, no to je vas dan i imate puno pravo isplanirati ga po vašoj želji, da bi vam uistinu bio dan za pamćenje.

No, ako ne želite da gosti koji jedu meso budu “zapostavljeni” možete odabrati “kombinirani meni”, no naravno izbor je na kraju na vama i vašem partneru.

Slatkiši

U Indiji je izbor vege slatkiša zaista bogat te nije teško odabrati niti naručiti iste za meni.

Torta nije tradicionalan niti popularan slatkiš na indijskom vjenčanju, no na istom će se zasigurno pronaći gulab jamun, jalebi, rasgull-e, a tijekom ljetnih vrućina i nekoliko vrsta sladoleda.Gulab jamun

Ako planirate svadbenu tortu, u našim krajevima može biti izazov naručiti istu bez jaja, posebno ako živite u manjem mjestu, no svakako istražite opcije u lokalnim slastičarnama, a praktičan izbor bi bio i dogovoriti se nekim tko pravi torte iz domaće radinosti iz doma, budući da ćete imati više fleksibilnosti u izboru sastojaka za tortu.

Umjesto torte ili uz tortu možete se odlučiti i za neke od indijskih slatkiša (ako imate catering opciju u vašem gradu s indijskim vegetarijanskim menijem).

U indijskoj tradiciji je običaj da se svim gostima koji su došli na zabavu uruči šogun (dar) koji se najčešće sastoji od kutije slatkiša i snack-ova (na raskošnim vjenčanjima na kutijama su ispisana imena mlade i mladoženje s datumom njihovog vjenčanja).

Ako vam se sviđa ovaj običaj možete na svome vjenčanju podijeliti gostima neki vegetarijanski slatkiš (može to biti i samo jedan) u maloj kutijici sa zanimljivom porukom (poput zahvale na dolasku).

Napici za vjenčanje

U Indijskoj tradiciji alkohol nije dio zabave na vjenčanjima te se na vjenčanjima poslužuju isključivo bezalkoholni napici, poput sokova te (obavezno) indijskog masala čaja.

Tijekom ljeta popularni su i osvježavajući napici (o kojima više možete pročitati ovdje).

Bez obzira na to što se na zabavama ne poslužuje niti jedno alkoholno piće, radosti, veselja, pjesme i plesa ne manjka, što je dokaz da se bez alkohola može odlično zabaviti, ako iz bilo kojeg razloga ne želite da se poslužuje alkohol na vašem vjenčanju.

Ako planirate zabavu privatnog tipa, za manji broj ljudi, onda svakako pročitajte tekst “Pet savjeta kako organizirati nezaboravan vege-paty”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu