Što je permakultura?

permakultura

Permakultura je jednostavan i vitalni alat za uzgajivače hrane i vrtlare.

Permakultura nije kult, već dizajn sustava koji se pojavio tijekom naftne krize 1970-ih kao reakcija na nesigurnost hrane i želje za samostalnost.

Kombinirajući stav i praktičnu primjenu, permakultura obuhvaća sve od recikliranja, ponovnog korištenja do regeneracije.

Kada primijenimo permakulturu na vrtu tada ona podrazumijeva ne samo da možemo uzgajati hranu svugdje (u malim posudama ili u velikom vrtu), nego i da možemo dobiti veće prinose (više hrane) uz manje napora ako jednostavno oponašamo prirodu.

Za razliku od mnogih suvremenih poljoprivrednih metoda, prirodni uzgoj sustava održava kontinuirani ciklus u kojem mrtve biljke u obliku komposta postaju podloga za novi rast. Permakultura u vrtu nastoji stvoriti ciklus pretvaranja otpada hrane u vrijedan kompost, prema osnivaču Billu Mollisonu riječ je o radu s prirodom, a ne protiv nje.

Dizajniranje vrta

permakultura_1

Permakultura nije propisani način dizajniranja vrta već skup metoda koje se trebaju prilagoditi svakom vrtu pojedinačno.

Praktični savjeti oko uzgoja

Prvi korak je promatranje kako bismo saznali koliko svijetla, vjetra, vode i zemljišta je potrebno za određene biljke. Idealno, ova bi faza trebala trajati godinu dana kako bi se mogle promatrati promjene uvjeta kroz sva godišnja doba.

Kada krenete saditi, birajte biljke koje odgovaraju lokalnim uvjetima. Koristeći biljke koje su pogodne za lokalno područja gdje živite, možete uz minimalno ulaganja dobiti maksimalni dobitak.

Mješavina jednogodišnjih biljaka i trajnica nije samo estetski ugodna, već pruža hranu tijekom cijele godine.

Kad planirate svoj dizajn vrta, promislite koje ćete biljke najviše posjećivati? Koje će zahtijevati najviše brige? Takve biljke bi trebale biti u zoni najbliže kući. Zona jedan je najčešće najprometnija dok zona četiri sadrži biljke koje zahtijevaju najmanje pažnje. Zona pet će biti divlja, netaknuta i utočište prirodnih predatora i životinjskog svijeta. Ovakva podjela zemljišta može postojati i u maloj parceli.

Zaštita vrta

U prirodi svaka obitelj biljaka će rasti do različitih visina. U permakulturalnom dizajnu poznato je slaganje što znači da će visoka stabla biti iznad sloja patuljastih sorti i grmlja što pruža sklonište travama i povrću te štiti korijene ispod zemlje. Pokrivanjem tla s biljkama štitimo ga od gubitka vode i erozije.

Ključni aspekt permakulturalnog dizajna vrta je uzgajanje namirnica s uzajamno korisnim odnosima, npr. kadifica će odvratiti crve iz obližnjih rajčica.

U prirodnom ekosustavu zaštita biljaka prepušta se prirodnim predatorima koji štite biljke bez negativnog utjecaja na okoliš, pa tako primjerice žabe djeluje jednako učinkovito kao repelenti i insekticidi. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: permakultura, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu