Šest razloga zašto je vrtlarstvo puno više od hobija

vrtlarstvo je puno više od hobija

Susanna Newsonen je filozofkinja, spisateljica i pjesnikinja koja živi u malenom selu u ruralnoj južnoj Francuskoj. Za Psychology Today opisala je svoje iskustvo s vrtlarenjem:

Kako proljeće počinje cvjetati, mnogi ljudi željno izlaze van raditi u svojim vrtovima, a ja sam sada jedna od njih. Međutim, to nije uvijek bio slučaj za mene. Godinama sam odbacivala vrtlarstvo unatoč tome što su mnogi inzistirali na tome da je u njemu uživanje. Nisam vidjela privlačnost ni razumjela radost koju je drugima vrtlarstvo donijelo. Sve dok se moje okolnosti nisu promijenile.

Kada je prešla iz užurbanog gradskog života u mir sela, preselila se u staru staju koja je bila pretvorena u dom, zajedno s dugo zapuštenim vrtom.

Nadahnuta da ga napravi svojim, počela ga je orezivati ​​i pospremati.

Postupno je počela dodavati nove biljke, stvarati obrube i saditi cvijeće. Na kraju je postala znatiželjna o uzgoju vlastite hrane, što je dovelo do voćaka, grmova malina, jagoda i više povrtnjaka. Našla se potpuno zadubljena u vrtlarstvo.

Dakle, što je pokrenulo ovu transformaciju? Jednostavno rečeno, u vrtu se osjećala dobro, baš kao što su drugi obećavali. Za sunčanih dana osjećala je neodoljivu želju da kopa po zemlji i njeguje svoje biljke, neprestano smišljajući nove ideje za svoj vrt. Radost koju joj ​​je donio bila je neporeciva.

Tlo sadrži bakterije Mycobacterium vaccae koje podižu raspoloženje
FOTO: Shutterstock

No, zašto je vrtlarstvo imalo tako dubok utjecaj na nju?

Evo što kaže znanost.

Kontakt s tlom poboljšava raspoloženje

Tlo sadrži bakterije Mycobacterium vaccae koje podižu raspoloženje i koje potiču oslobađanje serotonina u mozgu. Serotonin je prirodni antidepresiv i pojačivač imunološkog sustava.

Žetva proizvodi dopamin

Branje vlastitog voća i povrća oslobađa dopamin, hormon povezan sa zadovoljstvom i nagradom, povećavajući osjećaj sreće.

Usredotočenost na vrtlarske zadatke potiče zadovoljstvo

Koncentracija na vrtlarstvo pomaže u smanjenju stresa i ruminacije, promiče svjesnost i poboljšava raspon pažnje, a istovremeno smanjuje rizik od tjeskobe i simptoma ADHD-a.

Njegovanje biljaka podiže samopouzdanje

Uspješan uzgoj biljaka ulijeva osjećaj ponosa i samopouzdanja, šireći se izvan vrtlarstva na druga područja života.

Tjelesna aktivnost oslobađa endorfine

Vrtlarstvo uključuje tjelesne vježbe, poput sadnje, rezidbe i kopanja, koje smanjuju stres i povećavaju proizvodnju endorfina, poboljšavajući cjelokupno blagostanje.

Boravak u prirodi je dobar osjećaj

Jednostavno provođenje vremena u prirodi poboljšava raspoloženje i dobrobit. Stvaranje osobnog zelenog prostora, bilo u vrtu, na balkonu ili u zatvorenom prostoru, može imati značajne pozitivne učinke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Newsonen, S. (2024). Why Does Gardening Feel So Good? Psychology Today.
  2. Suyin Chalmin-Pui, L. i  sur. (2021). “It made me feel brighter in myself”- The health and well-being impacts of a residential front garden horticultural intervention. Landsc. Urban Plan., 205: 103958.  

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu