Tečaj permakulture u Hrvatskoj

permakultura

Permakultura je svjesno oblikovanje (dizajn) i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava koje odlikuje bioraznolikost, stabilnost i žilavost prirodnih ekosustava. Permakultura je harmonična integracija ljudi i krajolika, koji na održivi način osigurava hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijelne potrebe. Ona je interdisciplinarna znanost o Zemlji. Objedinjuje mnoge klasične znanosti i usmjerava ih na brigu o Zemlji, brigu o ljudima, mudar nadzor širenja populacije i nadzor potrošnje materijalnih dobara. » tečaj permakulture  

Etika u prirodi

Središnje mjesto u permakulturi zauzimaju tri etička načela:

  • skrb za zemlju
  • briga za ljude
  • i poštena podjela

One čine temelj za dizajn u permakulturi, te ih je također moguće naći u većini tradicionalnih društava.

 Skrb za Zemlju

Zemlja je živo tijelo.  Ukoliko ne vodimo brigu o njoj i ne čuvamo ju imat ćemo posljedice koje će biti prevelike da ih ignoriramo. Skrb za  Zemlju može se razumjeti kao i skrb za tlo. Stanje tla je često najbolje mjerilo zdravlja i dobrobiti društva. Postoji mnogo različitih tehnika za skrb tla, ali najbolji način za određivanje njezinog  stanja je samo pogledati kakav i u kojoj mjeri je život prisutan u njoj. Naše šume i rijeke su pluća i krvožilni sustav našeg planeta, koji pomažu  Zemlji da živi i diše, oni podržavaju mnoge različite oblike života. Svi oblici života imaju svoje specifične vrijednost i moramo ih poštivati ​​upravo zbog funkcije koju obavljaju – čak i ako ih ne vidimo kao korisne za naše potrebe.

Skrb za ljude

Skrb za ljude  počinje od nas samih, ali se širi i uključuje naše obitelji, susjede, lokalne i šire zajednice. Permakultura prepoznaje potrebu za mudrošću koja se nalazi unutar grupe. Ono što je dobro za pojedinca dobro je i za grupu te obrnuto. Pristup u permakulturi je pozitivan, traže se mogućnosti mogućnosti koje postoje, a ne na prepreke, čak i u očajnim situacijama.

Poštena podjela

Kad stablo voća da plod, obično proizvodi mnogo više nego što jedna osoba može pojesti. Ima smisla da podijelimo ono što ne može iskoristiti. Potrebno je vrijeme da uberemo, pojedemo, podijelimo i sačuvamo prinos (žetvu) i postoje ograničenja koliko voća možemo proizvoditi i koristiti. Rast ljudske potrošnje i ubrzano izumiranja vrsta jasno onemogućuju kontinuirani rast. Ponekad je potrebno napraviti teške odluke i uzeti u obzir koliko nam je dovoljno.

Video: Permakultura

Tečaj permakulture

Želite li iz prve ruke iskusiti dobrobiti permakulture, najbolje je da o tome učite od iskusnih i certificiranih pojedinaca. Tečaj dizajna permakulture s naglaskom na uređenje vrta moguće je pohađati i u Hrvatskoj. Tečaj traje 72 sata, a nakon njega dobivate i certifikat. Više o 72-satnom tečaju saznajte na permakultura.hr

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu