Kućno kompostiranje otpada: Evo što smije, a što ne smije u kompost, a imamo i rješenja za najčešće probleme
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Za kvalitetno kompostiranje otpada potrebno je točno znati koje namirnice možemo stavljati u kompostnu hrpu, a koje ne. Ako ste počeli kompostirati, donosimo savjete i pravila kompostiranja zagrebačke Čistoće.
Ako nemate dvorište u sklopu kojeg možete kompostirati, naučite kako kompostirati na balkonu čitajući “Kompostiranje u stanu? – da, moguće je“.
Što je kompostiranje?
Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. Ono je proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom.
Jeste li znali da kompostiranjem možemo smanjiti količinu otpada koja završava na odlagalištu za čak 30 %, a zauzvrat besplatno dobivamo kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u našim vrtovima i sprječava isušivanje?
Što se sve može kompostirati?
Kompostirati se može gotovo sav biljni otpad, a za kvalitetan kompost potrebno je izmiješati jednaku količinu tzv. smeđeg i zelenog biootpada, odnosno onog bogatog dušikom i onog bogatog ugljikom.
Kompostirati možemo zeleni i smeđi biootpad. U zeleni biootpad spadaju:
- ostaci povrća i voća
- drveni pepeo
- košena trava i korov
- ljuske od jaja
- vrećice čaja
- kava
- fekalije biljojeda i peradi
- ostaci cvijeća.
U smeđi biootpad spadaju:
- suho lišće i grančice
- piljevina
- karton
- slama
- ljuske mahunarki i orašastih plodova
- iglice borova
- paprat.
Kompostirati ne možemo:
- ostatke kruha
- mesne i mliječne proizvode
- ostatke ribe
- ulje
- novinski papir
- fekalije svejeda i mesojeda
- pelene
- prašinu iz usisavača
- tekstil
- plastiku
- gumu
- metal
- staklo
- boje i lakove
- pesticide i insekticide
- lakirano i obojeno drvo.
Kako kompostirati?
U nastavku donosimo korake pravilnog kompostiranja.
- Odaberite skrovito mjesto udaljeno od susjeda.
- Kompostnu hrpu postavite u direktnom dodiru sa zemljinim ili travnatim tlom.
- Na dno komposta stavite sloj od isjeckanih grančica i suhog otpada.
- Zatim dodajte raznovrsni usitnjeni organski otpad (veličina čestica između jednog milimetra i pet centimetra).
- Redovito rahlite i preokrećite radi prozračivanja i optimalne vlažnosti. Kad rukom stisnete uzorak, iz njega se ne smije cijediti, a ujedno mora zadržati oblik!
- Prije korištenja pričekajte da kompost postane rastresit, tamne boje i mirisa šumskog tla (oko 5 – 6 mjeseci).
Najčešći problemi i kako ih otkloniti
I na kraju donosimo rješenja za najčešće probleme kućnog kompostiranja.
- Ako je kompostna hrpa premokra, umiješajte suhi materijal poput suhog lišća, piljevine i slame.
- Ako je kompostna hrpa presuha, hrpu poprskajte malom količinom vode, ali oprezno kako je ne biste prozračili, te dodajte malo suhog materijala.
- Ako hrpa privlači kukce, insekte i glodavce, provjerite jeste li možda u kompost ubacili neprimjerene ostatke hrane. Kompost zatim dobro izmiješajte, a dopuštene ostatke prekrijte piljevinom ili umotajte u karton.
Pročitajte i članke:
- 7 načina kako iskoristiti kuhinjski otpad i uštedjeti
- 4 koraka recikliranja – savjeti za lakše odvajanje otpada
- 8 kreativnih ideja za ponovnu upotrebu plastičnih vrećica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja