Kućno kompostiranje otpada: Evo što smije, a što ne smije u kompost, a imamo i rješenja za najčešće probleme
- Budite prvi i komentirajte!
 - 2 min čitanja
 
					
				Za kvalitetno kompostiranje otpada potrebno je točno znati koje namirnice možemo stavljati u kompostnu hrpu, a koje ne. Ako ste počeli kompostirati, donosimo savjete i pravila kompostiranja zagrebačke Čistoće.
Ako nemate dvorište u sklopu kojeg možete kompostirati, naučite kako kompostirati na balkonu čitajući “Kompostiranje u stanu? – da, moguće je“.
Što je kompostiranje?
Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. Ono je proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom.
Jeste li znali da kompostiranjem možemo smanjiti količinu otpada koja završava na odlagalištu za čak 30 %, a zauzvrat besplatno dobivamo kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u našim vrtovima i sprječava isušivanje?

Što se sve može kompostirati?
Kompostirati se može gotovo sav biljni otpad, a za kvalitetan kompost potrebno je izmiješati jednaku količinu tzv. smeđeg i zelenog biootpada, odnosno onog bogatog dušikom i onog bogatog ugljikom.
Kompostirati možemo zeleni i smeđi biootpad. U zeleni biootpad spadaju:
- ostaci povrća i voća
 - drveni pepeo
 - košena trava i korov
 - ljuske od jaja
 - vrećice čaja
 - kava
 - fekalije biljojeda i peradi
 - ostaci cvijeća.
 
U smeđi biootpad spadaju:
- suho lišće i grančice
 - piljevina
 - karton
 - slama
 - ljuske mahunarki i orašastih plodova
 - iglice borova
 - paprat.
 

Kompostirati ne možemo:
- ostatke kruha
 - mesne i mliječne proizvode
 - ostatke ribe
 - ulje
 - novinski papir
 - fekalije svejeda i mesojeda
 - pelene
 - prašinu iz usisavača
 - tekstil
 - plastiku
 - gumu
 - metal
 - staklo
 - boje i lakove
 - pesticide i insekticide
 - lakirano i obojeno drvo.
 
Kako kompostirati?
U nastavku donosimo korake pravilnog kompostiranja.
- Odaberite skrovito mjesto udaljeno od susjeda.
 - Kompostnu hrpu postavite u direktnom dodiru sa zemljinim ili travnatim tlom.
 - Na dno komposta stavite sloj od isjeckanih grančica i suhog otpada.
 - Zatim dodajte raznovrsni usitnjeni organski otpad (veličina čestica između jednog milimetra i pet centimetra).
 - Redovito rahlite i preokrećite radi prozračivanja i optimalne vlažnosti. Kad rukom stisnete uzorak, iz njega se ne smije cijediti, a ujedno mora zadržati oblik!
 - Prije korištenja pričekajte da kompost postane rastresit, tamne boje i mirisa šumskog tla (oko 5 – 6 mjeseci).
 

Najčešći problemi i kako ih otkloniti
I na kraju donosimo rješenja za najčešće probleme kućnog kompostiranja.
- Ako je kompostna hrpa premokra, umiješajte suhi materijal poput suhog lišća, piljevine i slame.
 - Ako je kompostna hrpa presuha, hrpu poprskajte malom količinom vode, ali oprezno kako je ne biste prozračili, te dodajte malo suhog materijala.
 - Ako hrpa privlači kukce, insekte i glodavce, provjerite jeste li možda u kompost ubacili neprimjerene ostatke hrane. Kompost zatim dobro izmiješajte, a dopuštene ostatke prekrijte piljevinom ili umotajte u karton.
 
Pročitajte i članke:
- 7 načina kako iskoristiti kuhinjski otpad i uštedjeti
 - 4 koraka recikliranja – savjeti za lakše odvajanje otpada
 - 8 kreativnih ideja za ponovnu upotrebu plastičnih vrećica.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja