Kućno kompostiranje otpada

kucno kompostiranje

Za kvalitetno kompostiranje otpada potrebno je točno znati koje namirnice možemo stavljati u kompostnu hrpu, a koje moramo izbjeći. Ako ste počeli kompostirati, donosimo savjete i pravila kompostiranja Zagrebačke Čistoće. kompostiranje

Ako nemate dvorište u kojemu biste kompostirali, naučite kako kompostirati na balkonu čitajući Kompostiranje u stanu? – da, moguće je

Što je kompostiranje?

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. Ono je proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom.

Jeste li znali da kompostiranjem možemo smanjiti količinu otpada koja završava na odlagalištu za čak 30%, a zauzvrat besplatno dobivamo kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u našim vrtovima i sprječava isušivanje.

Što sve mogu kompostirati?

Kompostirati se može gotovo sav biljni otpad, a za kvalitetan kompost potrebno je izmiješati jednaku količinu tzv. smeđeg i zelenog biootpada, odnosno onog bogatog dušikom i onog bogatog ugljikom.

Kompostirati MOŽEMO:

Kompostirati možemo zeleni i smeđi biootpad. U zeleni biootpad spadaju:

  • ostatci povrća i voća,
  • drveni pepeo,
  • košena trava i korov,
  • ljuske od jaja,
  • vrećice čaja,
  • kava,
  • fekalije biljojeda i peradi,
  • ostatci cvijeća.

U smeđi biootpad spadaju:

  • suho lišće i grančice,
  • piljevina,
  • karton,
  • slama,
  • ljuske mahunarki i orašastih plodova,
  • iglice borova,
  • paprat.

kompostna-hrpa

Kompostirati NE MOŽEMO:

  • Ostatke kruha,
  • mesne i mliječne proizvode,
  • ostatke ribe,
  • ulje,
  • novinski papir,
  • fekalije svejeda i mesojeda,
  • pelene,
  • prašinu iz usisavača,
  • tekstil,
  • plastiku,
  • gumu,
  • metal,
  • staklo,
  • boje i lakove,
  • pesticide i insekticide,
  • lakirano i obojeno drvo.

Kako kompostirati?

    1. Odabrati skrovito mjesto udaljeno od susjeda.
    2. Kompostnu hrpu postaviti u direktnom dodiru sa zemljinim ili travnatim tlom
    3. Na dno komposta staviti sloj od isjeckanih grančica i suhog otpada.
    4. Zatim dodati raznovrsni usitnjeni organski otpad (veličina čestica između 1 mm i 5 cm).
    5. Redovito rahliti i preokretati radi prozračivanja i optimalne vlažnosti – kad rukom stisnemo uzorak, iz njega se ne smije cijediti, a ujedno mora zadržati oblik!
    6. Prije korištenja pričekati da kompost postane rastresit, tamne boje i mirisa šumskog tla (oko 5-6 mjeseci).

Najčešći problemi i kako ih otkloniti

Kompostna hrpa je premokra – umiješati suhi materijal poput suhog lišća, piljevine i slame.

Kompostna hrpa je presuha – hrpu poprskajte malom količinom vode, ali oprezno kako ne biste ju prozračili te dodajte malo suhog materijala.

Hrpa privlači kukce, insekte i glodavce – provjerite jeste li možda u kompost ubacili neprimjerene ostatke hrane, kompost zatim dobro izmiješajte, a dozvoljene ostatke prekrijte piljevinom ili umotajte u karton.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kućno kompostiranje otpada

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.