Reuse, Reduce, Recycle – kako ih primijeniti?

reuse-reduce-recycle

Svi savjesni građani, svjesni potrebe održivog razvoja znaju što znače 3 velika R: Reuse, Reduce, Recycle (Smanji, Ponovno upotrijebi, Recikliraj). Ako niste upućeni u značenje te eko uzrečice ili niste u njega sigurni, u sljedećim redovima možete saznati što predstavljaju i kako ih primijeniti. platiska i smeće

Zašto – Reuse, Reduce, Recycle?

Pažljivim odabirom proizvoda i ambalaže pri kupovini, ponovnom upotrebom, sortiranjem i recikliranjem otpada, izravno utječemo na količinu otpada kojeg je potrebno zbrinuti s odlagališta, te doprinosimo očuvanju prirodnih resursa koji su potrebni za proizvodnju novih proizvoda.

Pri kupovini – Smanji!

  • Obratite pozornost na materijale od kojih su proizvodi načinjeni. Kupujte one koji su od netoksičnih, recikliranih ili reciklirajućih materijala.
  • Prilikom kupovine birajte ambalažu proizvoda, a na blagajni preduhitrite blagajnicu dok vam nudi plastičnu vrećicu.
  • Sa sobom uvijek nosite platnenu vrećicu. Stavite jednu u automobil ili običnu torbu, kako nikada ne biste imali razloga za plastičnu.
  • Pročitajte članak o zero waste životu i još savjeta o tome kako biti eko savjestan ovdje.

Zanimljivost: Jednoj plastičnoj vrećici potrebno je 1000 godina da se u potpunosti razgradi. Odnosno, prva plastika ikad napravljena, još se nije mogla razgraditi.

  • Prilikom umatanja darova koristite tkanine ili neke druge kreativne i eko načine umatanja.

plastika

Ponovna upotreba

Kako bi se smanjila ukupna količina otpada važno je kupovati proizvode u povratnoj ambalaži. Ovu praksu ima nekoliko hrvatskih proizvođača, koji ponovno pune svoje proizvode u povratne staklene boce.

Dobar razlog za ponovnu upotrebu ambalaže je i ušteda novca koja se postiže ponovnom upotrebom predmeta.

Plastični omoti u kojoj naša hrana i ostali proizvodi često dolaze, jeftini su i često toksični materijali koji mogu biti opasni za naše zdravlje.

  • U dućanu se raspitajte postoji li proizvod koji vam treba u ambalaži koja se može ponovno upotrijebiti.
  • Nemojte koristiti plastičnu ambalažu za pohranjivanje hrane. Koristite staklene boce ili one od nehrđajućeg čelika za pohranu tekućine. Za pohranu hrane koristite staklenke umjesto jeftine plastične ambalaže koju često treba mijenjati.
  • Kupite britvicu na kojoj se britve mijenjaju. Ne koristite više plastične koje brzo otupe, ne mogu se reciklirati te čine velik dio našeg smeća.
  • Posjetite 4. Okolišni film festival u Zagrebu. Okolišni film festival održava se od 6. do 8. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), a ulaz na sve filmove, radionice i rasprave je besplatan.

Recikliranje

Recikliranje je izuzetno važno za smanjivanje ukupne količine otpada. Osim toga, reciklažom i kupnjom recikliranih proizvoda čuvate okoliš jer se pri izradi novog proizvoda koriste već upotrijebljeni materijali te tako bitno doprinosite očuvanju prirodnih resursa.

Zanimljivost: Recikliranjem jedne tone papira štedimo gotovo 30 000 litara vode, 3000 – 4000 KWh struje (dovoljno za opskrbu trosobnog stana na godinu dana).

Odvajanje otpada se potiče u sve većem broju gradova. Iskoristite pametno kante koje imate u blizini svoga domaodvajajte plastiku, papir, biootpad i ostale materijale pogodne za recikliranje. Ako mjesto u kojemu živite nema nikakvu mogućnost pametnog zbrinjavanja otpada, pišite svojoj gradskoj upravi, žalite se i donesite poboljšanje u svoj dom!

Pokrenite se, informirajte i ekološki probudite uz savjete Zelena akcije.

recikliranje

Kompostiranje:

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. Korištenjem komposta umjesto umjetnih gnojiva smanjujete ukupnu količinu otpada i manje zagađujete okoliš. Nažalost, u gradu Zagrebu nema organiziranog prikupljanja organskog otpada, no opet napominjemo – pišite gradu!

  • Kako biste riješili problem kompostiranja u kućanstvu i unijeli zdravu promjenu u svoju obitelj, naučite kako kompostirati u stanu.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu