Stručno odobrava

,

Psorijatični artritis – uzroci, simptomi i liječenje

psorijaticni artritis

Psorijatični artritis je kronična upalna reumatska bolest nepoznate etiologije, povezana sa psorijazom

Psorijaza (ljuskavica) je učestala, kronična nezarazna kožna bolest. Karakteriziraju je simptomi kao što su crvene mrlje na koži, koje se nerijetko ljušte, a koje se lako skidaju. Obuhvaća promjene na koži, moguću zahvaćenost zglobova te karakteristične pridružene bolesti (reumatoidni artritis i kronična upalna bolest crijeva). Tipične mjesta pojavljivanja psorijaze su: vlasište, laktovi, koljena i područje iznad križne kosti.

Psorijatični artritis uključuje dodatne simptome kao što su: bol, ukočenost i otečenost zglobova te promjene u vidu zadebljanja i rupica na noktima. Karakterizira ga asimetrična oteklina zglobova (zahvaćenost različitih zglobova na lijevoj i desnoj strani tijela), pretežito prstiju šaka i stopala s mogućom zahvaćenošću kralježnice uz promjene na koži i noktima.

Većina ljudi najprije razvije psorijazu te im se tek nakon toga dijagnosticira psorijatični artritis. Pojava artritisa može prethoditi pojavi psorijaze, dok s druge strane, svaki artritis koji se javlja u psorijazi nije uvijek psorijatični artritis.

Otečenost zglobova ponekad se može pojaviti i prije pojave kožnih promjena. Bolovi u zglobovima se mogu javiti u bilo kojem dijelu tijela, uključujući prste i kralježnicu te mogu varirati od blagih pa sve do nepodnošljivih i jakih.

Iako postoje zglobovi karakteristični upravo za ovaj oblik artritisa, gotovo svaki zglob može biti zahvaćen.

Kronično mogu nastati teške deformacije pogođenih zglobova. Često zahvaća i aksijalni skelet (kralježnicu) pa se tako ubraja u skupinu seronegativnih spondiloartritisa (grupa upalnih reumatskih bolesti).

Kada govorimo o psorijatičnom artritisu, bitno je spomenuti kako se radi o bolesti koja ima faze remisije. Za psorijatični artritis nema lijeka. Liječenje je usmjereno prema ublažavanju i kontroli simptoma kako bi se spriječilo daljnje oštećenje zglobova. Ako se ne liječi, psorijatični artritis može onesposobiti oboljelog.

Bolest je slična reumatoidnom artritisu, ali protutijela karakteristična za reumatoidni artritis nisu pozitivna.

Ova bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Najčešće se pojavljuje između 30. i 50. godine života. Podjednako se pojavljuje kod oba spola, ali postoji razlika prema spolu glede raspodjele zahvaćenosti zglobova. Kod muškaraca češće su zahvaćeni kralježnica i mali zglobovi na prstima šaka, dok je kod žena češća simetrična zahvaćenost (zahvaćenost istih zglobova na lijevoj i desnoj strani tijela).

Oko 5% osoba sa psorijazom razvije psorijatični artritis, a to se prvenstveno odnosi na psorijazu nokta koja se javlja čak u 80% onih koji imaju psorijatični artritis.

Simptomi i jačina bolesti variraju od osobe do osobe. 

Artritis nastaje postupno. U početku su tegobe nespecifične (bol u mišićima, kratkotrajna jutarnja zakočenost zglobova i poremećen san). Zahvaćenost tetivnih hvatišta za kost upalnim procesom značajna je za psorijatični artritis. Nakon toga, dolazi do perifernog poliartritisa, što znači da upala zahvaća nekoliko zglobova na šakama (uglavnom male zglobove prstiju), a na noktima su vidljive psorijatične promjene (žućkaste su boje, zadebljani i krhki).

Upala dovodi do erozije zgloba (oštećenja), a prsti zadebljaju i izgledaju poput „kobasica“, dok na kralježnici dolazi do ankilozirajućih promjena (ukočenja) što rezultira boli i ukočenosti donjeg dijela leđa i vrata.

Uzroci psorijatičnog artritisa

Točan uzrok psorijatičnog artritisa još uvijek nije sasvim poznat, no mnogi smatraju kako on nastaje padom imuniteta, odnosno bolešću imunološkog sustava.

Imunološki sustav iz nepoznatog razloga počinje napadati zdrave stanice i tkiva. Abnormalan odgovor organizma počinje se manifestirati kroz bolove u zglobovima ali i pretjeranu proizvodnju kožnih stanica. U kožnim psorijatičnim lezijama/oštećenjima/promjenama česte su bakterije koje mogu izazvati imunološki odgovor – streptokok.

Bolesti imunološkog sustava su u ovom slučaju uglavnom nasljedne pa tako mnogi tvrde kako je psorijatični artritis genetski nasljedan, dok okolišni čimbenici kao što su fizičke traume ili infekcije igraju podjednaku ulogu u nastajanju. 

Možemo reći da bolest nastaje međudjelovanjem nasljednih i vanjskih čimbenika.

Dokazan je visoki rizik (više od 50%) od nasljeđivanja bolesti u prvom koljenu, a viđa se i veća učestalost te teža klinička slika psorijatičnog artritisa kod osoba s HIV-om.

Simptomi psorijatičnog artritisa

Simptomi psorijatičnog artritisa uključuju kombinaciju simptoma psorijaze i artritisa, koji se uglavnom javljaju zasebno.

Kod psorijatičnog artritisa se uglavnom prvo javljaju kožne promjene, a nakon toga artritis, kojeg karakterizira upala zglobova.

Iako postoje različite manifestacije bolesti i moguća je afekcija bilo kojeg zgloba (samo jednog ili više njih) za psorijatični artritis karakteristična je asimetrična raspodjela – nisu zahvaćeni isti zglobovi na lijevoj i desnoj strani tijela, uz zahvaćenost distalnih interfalangealnih zglobova (krajnjih zglobnih razina na prstima).

Simptomi obično variraju ovisno o fazi bolesti. Ako je bolest u remisiji, simptomi obično nisu izražajni i ne izazivaju veće probleme. Međutim, mogući su periodi pogoršanja kada je simptome vrlo teško kontrolirati.

Psorijatični artritis može utjecati na jednu, ali i na obje strane tijela. Iako je vodeći simptom upala zglobova, s njom se javljaju i simptomi natečenosti i ukočenosti zglobova, što karakterizira reumatske bolesti, kao i psorijatični artritis.

Kao i u ostalim reumatskim bolestima, simptomi su:

 • bol u zglobovima,
 • oteknuće zglobova,
 • zakočenost zglobova,
 • bolnost hvatišta tetiva za kost,
 • ponekad su zahvaćeni zglobovi topli, a koža iznad njih je crveno-ljubičaste boje.

Ostali simptomi mogu biti:

 • bolovi u kralježnici i sakroilijakalnim zglobovima (kada se govori o psorijatičnom spondiloartritisu, što rezultira bolovima i smanjenjem opsega pokreta u vratu i kralježnici),
 • otečeni prste na rukama i nogama (kobasičasto oticanje prstiju),
 • bolovi u nogama,
 • bolovi u zglobovima ruku i nogu (variraju od blage do vrlo jake i nije povezana s jačinom kožnih promjena),
 • zglobovi koji mogu biti otečeni i topli na dodir,
 • entezitis (zahvaćenost tetivnih hvatišta za kost upalnim procesom),
 • psorijatične promjene na koži i noktima (crven, ljuskav osip).

Navedeni simptomi mogu se pojavljivati i nestajati

Postoji 5 različitih oblika psorijatičnog artritisa: 

 1. Klasičan oblik koji zahvaća nokte i krajnje zglobove prstiju. Tipičan oblik upale zglobova uz klasične psorijatične promjene na noktima te crvenilo kože iznad zahvaćenog zgloba.
 2. Mutilirajući (razarajući) artritis s osteolizom (razgradnjom) malih kostiju na prstima. Ovo je težak oblik bolesti, uz izražene promjene na zglobovima i kostima šaka, a ponekad i stopala. Bolovi su izrazito jaki, a u konačnici dolazi do teških deformacija i onesposobljenosti osobe.
 3. Simetrični poliartritis nalik reumatoidnom artritisu – upala se javlja u istim zglobovima na suprotnim stranama tijela (simetričnost). Uglavnom je zahvaćeno 5 ili više zglobova. Izraženija je psorijaza.
 4. Asimetrični monoartritis (upala jednog/nekoliko zglobova – do 4). Upala jednog ili najviše 4 zgloba i to izraženije na jednoj strani tijela (asimetrično). Obično su zahvaćeni ručni zglob, lakat, koljeno i gležanj. Kada artritis zahvati zglobove šake i stopala, oteklina tetivnih ovojnica malih zglobova na prstima dovodi do zadebljanja prstiju koji nalikuju kobasicama (“kobasičasti” prsti) i javlja se u 70% osoba sa psorijatičnim artritisom.
 5. Periferni artritis s tipičnim ankilozantnim spondilitisom. U ovom obliku bolesti dolazi do upale kralježnice u području zglobova između križne kosti i zdjelice, što je klasičan simptom ankilozantnog spondilitisa. Karakteristična je bolnost i zakočenost lumbalnog dijela kralježnice i vratne kralježnice.

Dijagnoza psorijatičnog artritisa

Zglobni simptomi i prisutnost psorijatičnih promjena na koži i noktima mogu pomoći prilikom postavljanja dijagnoze, s tim da treba isključiti mogućnost postojanja gljivične infekcije na noktima.

90% osoba sa psorijatičnim artritisom ima psorijatične promjene na noktima.

Psorijatični artritis se u većini slučajeva dijagnosticira prekasno. Sumnju obično postavlja liječnik kada mu se pacijenti žale na bolove u zglobovima te križobolju koja je praćena jutarnjom ukočenošću zglobova i kralježnice.

Liječnik pretpostavlja da je riječ o psorijatičnom artritisu kada osoba uz sve navedene simptome ima i psorijazu

Kako bi se bolest dijagnosticirala, vi kao pacijent trebate zapamtiti što više simptoma te ih što bolje opisati (vrijeme nastanka simptoma, trajanje, ponavljanje, moguće okidače) kako bi liječnik što bolje mogao postaviti dijagnozu. 

Liječnik će vam najprije fizikalnim pregledom pregledati zglobove i procijeniti bolnost zglobova.

Od osnovnih laboratorijskih pretraga liječnik će vjerojatno zahtijevati određivanje brzine sedimentacije eritrocita te određivanje koncentracije proteina koji se zove CRP.

Ubrzana sedimentacija eritrocita upućuje na postojanje upalnog procesa, ali ta pretraga nije specifična.

Kompletna krvna slika neizbježan je dio dijagnostičkog pregleda, a bit će potrebna i pretraga mokraće.

Prilikom prvog pregleda preporučuje se napraviti rendgensko snimanje šaka, stopala i sakroilijakalnih zglobova. Pomoću njih vidljive su tipične promjene u vidu otekline mekih tkiva, okoštavanja na hvatištima tetiva za kost te erozija zglobova.

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis – vježbe

Najbolji način da ublažite simptome psorijatičnog artritisa je da se više krećete. Vježbe, kao što su hodanje, joga, tai chi ili plivanje, mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima.

Radite vježbe koje jačaju mišiće koji podržavaju vaše zglobove. Posavjetujte se s liječnikom ili fizioterapeutom oko plana i programa vježbanja koji će vam najbolje odgovarati. Joga i tai chi su odlični za one koji pate od psorijatičnog artritisa jer mogu ublažiti simptome, a neće stavljati dodatan pritisak na zglobove.

Reumatoidni artritis – simptomi, liječenje i prehrana!

Kvalitetna masaža će vam također pomoći u opuštanju mišića te ublažavanju neugodnih simptoma psorijatičnog artritisa. Akupunktura i akupresura su također djelotvorne u ublažavanju bolova prouzrokovanih psorijatičnim artritisom.

Prije bilo kojeg od ovih tretmana, trebali biste terapeutu reći da bolujete od psorijatičnog artritisa.

Kako biste se opustili te kako biste smanjili intenzitet bolova preporučujemo vam da pogledate nekoliko videa koje smo postavili.

Savjetujemo vam da se konzultirate sa svojim liječnikom, odnosno stručnjakom, kako biste izbjegli neželjene posljedice.

Ako vam bilo koja vježba izaziva bol, prestanite je izvoditi.

Artritis koljena – vježbe

Artritis ruku – vježbe

Artritis ramena – vježbe

Liječenje psorijatičnog artritisa

Liječenje psorijatičnog artritisa mora biti usmjereno u dva pravca – na kožnu i na zglobnu bolest.

Kožna bolest (psorijaza) se liječi lokalnom i sustavnom primjenom retinoida (derivata vitamina A), kortikosteroida ili fototerapijom (terapija svjetlošću).

Kombinacijom metoksalena oralno i izlaganja ultraljubičastom svjetlu može se utjecati na smanjenje kožnih promjena te upalu zglobova.

Zglobnu bolest (artritis) liječimo slično kao i reumatoidni artritis.

Temeljni lijekovi su:

 • nesteroidni antireumatici (djeluju na smirenje upale i boli, uzima se 3 puta dnevno, u punoj propisanoj dozi, najčešće se koristi Ibuprofen, a mogu se kombinirati i s čistim analgeticima – paracetamolom),
 • kortikosteroidi (snažan protuupalni učinak, primjenjuju se u obliku lokalnih blokada u zglob ili u hvatišta tetiva za kost),
 • imunosupresivi (blokira imunološki sustav koji nenormalno napada zdrava tkiva osobe),
 • lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti (usporavaju napredovanje reumatskih bolesti tako da smanjuju simptome (bol, otekline i zakočenost zglobova), učinak je vidljiv nakon nekoliko tjedana ili kroz koji mjesec nakon primjene).

Liječenje psorijatičnog artritisa uključuje primjenu raznih lijekova i injekcija, ali i lokalnu terapiju, koju propisuje dermatolog. Osnovni cilj primjene lijekova je uklanjanje bolova, smirivanje upalnog procesa i zaustavljanje progresivnog razaranja zglobova i promjena na drugim organima.

Iako ne postoji lijek kojim ćemo u potpunosti izliječiti bolest, postoje brojni učinkoviti lijekovi i fizikalna terapija s kojima kontroliramo tijek bolesti i poboljšavamo funkcionalnu sposobnost osobe.

Liječenje često uključuje obaveznu primjenu lijekova, no liječnik će vam svakako preporučiti:

 • održavanje zdrave tjelesne težine, kako bi se smanjio pritisak na zglobove
 • redovito izvođenje manje stresnih fizičkih vježbi i istezanja
 • primjenu toplih obloga na bolne zglobove

Fizikalnom terapijom održavamo ukupnu funkcionalnu sposobnost osobe, pokretljivost zglobova i kralježnice, te čuvamo mišiće od propadanja.

Najčešće se primjenjuju:

 • medicinska gimnastika (održavanje fizičke kondicije),
 • lokalna terapija hladnoćom (smanjivanje upale) i toplinom (opuštanje mišića),
 • elektroterapija,
 • ultrazvuk,
 • magnetoterapija,
 • hidroterapija morskom vodom ili naftalanom.

Mirovanje se često preporučuje kod psorijatičnog artritisa, no ne u potpunosti. Preporučujemo vam da u svoju svakodnevicu svakako uključite manje stresne fizičke vježbe kao što su bicikliranje, hodanje i plivanje.

Prehrana kod psorijatičnog artritisa

Nema znanstvenih dokaza da posebnom dijetom možemo izliječiti psorijatični artritis, no istraživanja vezana uz prehranu i psorijatični artritis pokazuju da se pravilnim izborom namirnica može utjecati na tijek bolesti.

Vitamin D se pokazao uspješnim u poboljšanju stanja kod psorijatičnog artritisa. Ne postoji neka specifična dijeta koja može djelovati umirujuće na simptome i tegobe koje prate ovu bolest. Ne postoje niti pouzdani prirodni lijekovi za ovu bolest. 

Tijekom dugogodišnjeg praćenja velikog broja osoba sa psorijatičnim artritisom pokazalo se koje su to namirnice koje imaju blagotvoran učinak na bolest, ali i one koje bi trebalo izbjegavati:

 • Crveno meso – sadrži polinezasićenu masnu kiselinu koja potiče stvaranje upalnih tvari i time pogoršava simptome bolesti. Suhomesnati proizvodi (slanina, šunka, hrenovke) sadrže konzervanse i druge kemijske tvari koje kod nekih izazivaju alergijske artritične reakcije.
 • Citrusno voće (limun, naranča i grejp) – poznati su alergeni koji također mogu negativno utjecati na simptome psorijaze. 
 • Krumpir, rajčica, patlidžan, paprika – eliminacijom navedenih namirnica mnogima su se smanjili simptomi bolesti.
 • Posljednjih godina sve više istraživanja potvrđuje povezanost između glutena i psorijaze, stoga bi konzumaciju glutena trebalo svesti na minimum ili barem konzumirati u ograničenim količinama. 
 • Brza hrana – bogata je zasićenim masnoćama i šećerima koji mogu izazvati upalni proces povezan sa psorijatičnim artritisom.
 • Ako konzumirate alkohol – prestanite! Alkohol može samo dodatno pogoršati simptome psorijatičnog artritisa. Osobe koje pate od psorijaze često konzumiraju alkohol. Nažalost, alkohol može pogoršati simptome bolesti – istraživanja pokazuju da su samo 2 ili 3 pića tjedno sasvim dovoljna da se pogoršaju simptomi bolesti.
 • Začini poput papra, anisa, cimeta, paprike, senfa i vinskog octa, također nisu preporučljivi u slučaju psorijatičnog artritisa. Mnoge osobe sa psorijazom proglasile su navedene začine njihovim najvećim neprijateljima.

Namirnice koje mogu ublažiti simptome psorijatičnog artritisa su: 

 • jabuke, brusnice, marelice, orašasti plodovi, avokado, artičoke, mrkva, cikla, repa, celer, češnjak, radič, tikvice, brokula.
 • bučine i lanene sjemenke, maslinovo i laneno ulje, proso, riža. 
 • morski plodovi, tuna, bakalar, sardine, haringe, losos. 
 • vitamin D, probiotici, beta-karoten, omega-3 masne kiseline, cink, prehrana bogata bakrom, folnom kiselinom, selenom. 
Prehrana za psorijatični artritis

Prirodno liječenje psorijatičnog artritisa

Biljni dodaci kojima možete pokušati regulirati simptome psorijatičnog artritisa su: aloe vera (losion, krema), jabučni ocat, zob (kupka), kapsaicin (u prehrani ali i za nanošenje na bolne zglobove), ulje čajevca te kurkuma.

Kao što smo već u prethodnom poglavlju naveli – ne postoje znanstveni dokazi da će vam bilo koji od ovih prirodnih preparata ublažiti simptome psorijatičnog artritisa. 

Najbolje bi bilo kada biste se prethodno savjetovali s liječnikom, odnosno stručnjakom, koji će vas uputiti kako pravilno konzumirati ove preparate.

Ne postoji garancija da će vam ovi preparati pomoći, ali odmoći vam neće sigurno. Koriste se za liječenje sličnih tegoba, no pitanje je imaju li utjecaja na ovu.

Stres, kao i kod bilo koje druge bolesti, može samo pogoršati stanje. Nastojte utjecati na smanjenje stresa kako u svojoj radnoj, tako i privatnoj okolini. 

Psorijatični artritis – prognoza i kvaliteta života

Općenito se može reći da osobe sa psorijatičnim artritisom imaju bolju prognozu od reumatoidnog artritisa. No, pojedini oblici bolesti kao mutilirajući (razarajući) artritis s razgradnjom malih kostiju na prstima ima lošiju prognozu te u konačnici dovodi do teških deformacija i onesposobljenosti.

Otprilike 5% osoba ima teški artritis s deformacijama zglobova i lošim ishodom bolesti.

Unatoč svemu, ipak kod većine osoba psorijatični artritis ne dovodi do razaranja zglobova pa iako su prisutni bolovi i ukočenost zglobova, obično funkcionalna sposobnost nije jako narušena.

Psorijatični artritis može imati snažan učinak kako na zdravstveno stanje osobe, tako i na psihološki status.

Za osobu koja od boluje od neke bolesti ili pati od nekog poremećaja dovoljan je izvor stresa već i sama činjenica da je bolestan. Takvo stanje dodatno je pogoršano ako se bolest projicira na koži oboljelog, koja je vidljiva drugim pripadnicima društva, koji nisu dovoljno educirani i koji se ne mogu poistovjetiti niti razumjeti prirodu ovog ili nekog drugog oboljenja.

Osobe koje pate od psorijatičnog artritisa mogu biti izrazito nervozne jer psorijatični artritis može nagrditi izgled zglobova, ali i kože, te uzrokovati peckanje, iritaciju i bolove. 

Većinom se život sastoji od čestih odlazaka liječniku i na terapije. Terapijski proces je često dugotrajan te može dodatno utjecati na obaveze, posao, školu, fakultet. Ponekad, kada su simptomi teški, odlazak na posao, fakultet ili u školu – može biti nemoguća misija. 

Najveća je neugodnost od svega – reakcija okoline. Većina osoba se susrela s neugodnim pitanjima u vezi svoje bolesti, izbjegavanja drugih ljudi da sjednu kraj njih, ružnih pogleda i komentara na njihovu bolest. Osobe nerijetko imaju većih problema kod odlaska na bazene ili u teretanu. 

Velik broj osoba koje pate od psorijatičnog artritisa imaju slab ili nemaju nikakav seksualni život, zahvaljujući bolesti i predrasudama koje se vežu uz nju. Ako se liječi, psorijatični artritis se može vrlo dobro kontrolirati, tijek bolesti se može usporiti, a osoba može doživjeti očekivani životni vijek bez trajne nesposobnosti. 

Članak objavljen:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.36 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Psorijaticni artritis, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu