Kako zadržati preplanuli ten? Evo na što trebate pripaziti nakon ljetovanja i koje proizvode koristiti

Kako zadržati preplanuli ten

Preplanuli ten cilj je svakog ljetovanja, a uz mnoge proizvode za ubrzano tamnjenje sada je još dostupniji ako ste na plaži kraće vrijeme. Ipak, razočaranje nastupa kada ten koji smo toliko priželjkivali brzo nestane pri povratku u svakodnevicu. U nastavku donosimo nekoliko savjeta uz koje ćete dulje zadržati preplanulu boju kože.

Za preplanuli ten nekima je dovoljno samo par dana na suncu, no takvi sretnici imaju više pigmenta u koži i, sukladno tome, vrlo brzo tamne na suncu. Osobe svjetlije puti imaju mnogo više problema pri postizanju tamnije boje, a koža je u tom slučaju i mnogo osjetljivija na sunce te podložna crvenilu. 

Svakako preporučujemo korištenje UV zaštite. Iako ćete sporije tamniti, boja će se zadržati dulje nego da ste izgorjeli. Osim obaveznom zaštitom od sunca od 11 do 16 sati, preplanulu boju biste svakako mogli postići uz proizvode za ubrzano tamnjenje.

Savjeti za očuvanje preplanulog tena
FOTO: Shutterstock

Kako zadržati preplanuli ten? – savjeti

Evo na što trebate pripaziti kako biste zadržati preplanuli ten nakon ljetovanja.

  1. Ako redovito provodite piling kože, napravite ga prije sunčanja ili sredinom boravka na moru. Nažalost, piling kože će brzo ukloniti površinski (tamniji) sloj kože i vratiti vas prijašnjoj “bljedunjavosti”.
  2. Tuširanje spužvicama također nije poželjno jer spužvice i pomagala za čišćenje kože uklanjaju površinski sloj kože. Za uklanjanje boje ovom metodom potrebno je nešto duže od pilinga, no svejedno se preporučuje izbjegavati.
  3. Povremeno sunčanje nakon dolaska s mora može uvelike produljiti trajanje vaše boje, a sunčanje možete provoditi do kraja listopada. Ipak, sunčanje u kasnijim mjesecima potrebno je obavljati u ranijim satima jer sunčevo zračenje slabi. 
  4. Redovito nanosite proizvode za očuvanje preplanulog tena ili proizvode koji sadrže karotenoide, a hrana bogata karotenoidima će također pomoći u održavanju boje što dulje.
  5. Tuširajte se hladnom vodom ili barem izbjegavajte previše toplu vodu jer ona vodi dehidraciji kože, a zatim i guljenju površinskog sloja.
Proizvodi za očuvanje preplanulosti
FOTO: Shutterstock

Proizvodi za očuvanje preplanulosti

Uz sve veću ponudu proizvoda za sunčanje i ubrzano tamnjenje, na tržištu se danas može pronaći i mnogo proizvoda za očuvanje preplanulosti. Proizvodi s ekstraktom ili uljem mrkve, osim što pospješuju tamnjenje kože, osiguravaju i da se boja što duže zadrži. Koža uz pomoć karotenoida ima odličnu zaštitu od štetnog djelovanja slobodnih radikala te zadržava postignutu boju.

Osim proizvoda za tamnjenje kože, postoje mnoge kreme i losioni formulirani upravo za očuvanje preplanulog tena.  

Najbolji su proizvodi koji sadrže prirodne sastojke poput kvalitetnih biljnih ulja i maslaca. Možete ih koristiti za svakodnevnu njegu tijela nakon tuširanja ili ciljano za određena područja.

Kreme i losioni za očuvanje preplanulosti nisu toliko skupocjeni, a preporučuje ih se koristiti umjesto uobičajenog losiona ili mlijeka za tijelo. Cijene krema s prirodnijim sastojcima kreću se od 11 eura naviše, no svakako se isplati uložiti u ovakav proizvod.

Ulje pasjeg trna također je jedan u nizu proizvoda koji vam može pomoći što dulje zadržati preplanuli ten, a možete ga uključiti u neke od prirodnih recepata za ulja i maslace za tijelo ili se pak odlučiti na već gotove proizvode s ovim uljem.

Tijekom i nakon ljeta zato odijevajte više svijetlih boja zbog čega će se koža doimati mnogo tamnijom
FOTO: Shutterstock

Osim prethodno navedenih trikova i proizvoda, bijela boja odjeće istaknut će preplanuli ten mnogo bolje od tamne odjeće, zahvaljujući jednostavnom kontrastu. Tijekom i nakon ljeta zato odijevajte više svijetlih boja, zbog čega će se koža doimati mnogo tamnijom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu