Kako zadržati preplanuli ten?

Kako očuvati preplanuli ten

Preplanuli ten cilj je svakog ljetovanja, dok je uz mnoge proizvode za ubrzano tamnjenje on sada još dostupniji ako ste na plaži kraće vrijeme. Ipak, razočaranje nastupa kada ten koji smo toliko priželjkivali brzo nestane pri povratku u svakodnevicu. U nastavku donosimo nekoliko savjeta uz koje ćete što dulje zadržati preplanulu boju kože.

Za preplanuli ten nekima je dovoljno samo par dana na suncu, no takvi sretnici imaju više pigmenta u koži i, sukladno tome, vrlo brzo tamne na suncu. Osobe svjetlije puti imaju mnogo više problema pri postizanju tamnije boje, a koža je u tome slučaju i mnogo osjetljivija na sunce te podložna crvenilu. 

Za najbolji ten svakako preporučujemo korištenje UV zaštite te, iako ćete sporije tamniti, boja će se zadržati dulje nego da ste izgorjeli. Osim obavezne zaštite od sunca u terminima od 11 – 16h, preplanulu boju biste svakako mogli postići uz proizvode za ubrzano tamnjenje

Savjeti za očuvanje preplanulog tena

  1. Ako redovito provodite piling kože, napravite ga prije sunčanja ili u sredini boravka na moru. Nažalost, piling kože će brzo ukloniti površinski (tamniji) sloj kože i vratiti vas prijašnjoj bljedunjavosti.
  2. Tuširanje spužvicama također nije poželjno jer spužvice i pomagala za čišćenje kože uklanjaju površinski sloj kože. Za uklanjanje boje ovom metodom potrebno je nešto dulje od pilinga, no svejedno se preporučuje izbjegavati.
  3. Povremeno sunčanje nakon dolaska s mora može uvelike produljiti vašu boju, a sunčanje možete provoditi do kraja listopada. Ipak, sunčanje u kasnijim mjesecima potrebno je obavljati u ranijim satima jer slabi sunčevo zračenje. 
  4. Redovito nanosite proizvode za očuvanje preplanulog tena ili proizvode koji sadrže karotenoide, a hrana bogata karotenoidima će također pomoći u održavanju boje što dulje.
  5. Tuširajte se hladnom vodom ili barem izbjegavajte odviše toplu vodu jer ona vodi ka dehidraciji kože, a zatim i guljenju površinskog sloja. 
Dobar preplanuli ten
Foto: Unsplash

Proizvodi za očuvanje preplanulosti

Uz sve veću ponudu proizvoda za sunčanje i ubrzano tamnjenje, na tržištu se danas može pronaći i mnogo proizvoda za očuvanje preplanulosti. Proizvodi s ekstraktom ili uljem mrkve, osim što pospješuju tamnjenje kože, osiguravaju i da se boja što dulje zadrži. Koža uz pomoć karotenoida ima odličnu zaštitu od štetnog djelovanja slobodnih radikala te zadržava postignutu boju.

Osim proizvoda za tamnjenje kože, postoje mnoge kreme i losioni formulirani upravo za očuvanje preplanulog tena. Najbolji su proizvodi koji sadrže prirodne sastojke poput kvalitetnih biljnih ulja i maslaca. Možete ih koristiti za svakodnevnu njegu tijela nakon tuširanja ili ciljano za određena područja. 

Kreme i losioni za očuvanje preplanulosti nisu toliko skupocjeni, a preporučuje se koristiti ih umjesto uobičajenog losiona ili mlijeka za tijelo. Cijene krema s prirodnijim sastojcima kreću se od 60 kn na više, no svakako se isplati uložiti u ovakav proizvod.

Ulje pasjeg trna također je jedan u nizu proizvoda koji vam mogu pomoći što dulje zadržati preplanuli ten, a možete ga uključiti u neke od prirodnih recepata za ulja i maslace za tijelo ili se pak odlučiti na već gotove proizvode s ovim uljem. Više o ulju pasjeg trna, sadržaju karotenoida i načinu korištenja pročitajte ovdje.

Osim prethodno navedenih trikova i proizvoda, bijela boja odjeće istaknut će preplanuli ten mnogo bolje od tamne odjeće, zahvaljujući jednostavnom kontrastu. Tijekom i nakon ljeta zato odijevajte više svijetlih boja te će se koža doimati mnogo tamnijom.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Pexels

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako zadržati preplanuli ten?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.