Trebate li zaista nanositi kremu za sunčanje svaki dan?

zaštita od sunca

Mnogi se pitaju je li doista potrebno nanositi zaštitu od sunca svaki dan. Uz različita mišljenja i istraživanja razumljivo je da zbunjenost i dalje postoji.

Međutim, kada je riječ o zaštiti vaše kože od štetnih sunčevih zraka, odgovor je odlučno “da”.

Evo zašto je svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje ključno za održavanje zdravlja kože i sprječavanje dugotrajnih oštećenja.

Štetno djelovanje sunca

Prvo, bitno je razumjeti zašto je zaštita vaše kože od sunca imperativ. Sunce emitira dvije vrste ultraljubičastog (UV) zračenja koje prodire kroz Zemljinu atmosferu – UVA i UVB zrake.

UVB zrake prvenstveno uzrokuju opekline od sunca i igraju ključnu ulogu u razvoju raka kože. S druge strane, UVA zrake doprinose preuranjenom starenju i mogu prodrijeti kroz staklo, dovodeći do kumulativnog oštećenja kože tijekom vremena.

Obje vrste zračenja mogu uzrokovati oštećenje DNK u stanicama kože, što potencijalno može dovesti do mutacija i raka kože.

Dnevna izloženost

Suprotno uvriježenom mišljenju, izlaganje suncu nije ograničeno na svijetle, sunčane dane. UV zračenje može prodrijeti kroz oblake, što znači da ste i dalje u opasnosti od oštećenja kože čak i za oblačnih dana.

Osim toga, UV zrake se mogu odbijati od površina poput vode, pijeska i snijega, dodatno povećavajući izloženost. To znači da je bez obzira na vremenske prilike ili godišnje doba vaša koža podložna UV zračenju ako je ne zaštitite.

krema za sunčanje sprječava prerano starenje
FOTO: Shutterstock

Starenje kože

Pretjerano izlaganje suncu jedan je od vodećih uzroka preranog starenja kože. S vremenom UV zračenje razgrađuje vlakna kolagena i elastina u koži, što dovodi do opuštenosti, bora i finih linija.

Ovaj proces, poznat kao fotostarenje, može učiniti da koža izgleda starije nego što jest i pridonijeti nedostatku čvrstoće i elastičnosti kože. Svakodnevnim nanošenjem kreme za sunčanje možete spriječiti prerano starenje i održati mladenačkiji izgled.

Prevencija raka kože

Možda je najuvjerljiviji razlog za svakodnevno nošenje kreme za sunčanje njezina uloga u prevenciji raka kože. Rak kože jedna je od najčešćih vrsta raka u svijetu.

Velika većina karcinoma kože uzrokovana je izlaganjem UV zračenju sunca. Redovitom primjenom kreme za sunčanje možete značajno smanjiti rizik od razvoja raka kože, uključujući smrtonosni melanom.

Odabir prave kreme za sunčanje

Nisu sve kreme za sunčanje jednake, stoga je bitno odabrati proizvod koji nudi zaštitu širokog spektra i protiv UVA i UVB zraka.

Potražite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) od najmanje 30, koji blokira 97 % UVB zraka. Osim toga, odlučite se za vodootporne formule, osobito ako ćete se znojiti ili plivati. Ne zaboravite ponovno nanijeti kremu za sunčanje svaka dva sata ili češće ako se jako znojite ili plivate.

Bez obzira na to idete li na plažu ili jednostavno obavljate svakodnevne poslove, zaštita vaše kože od štetnih sunčevih zraka trebala bi biti dio vaše rutine njege kože. Uključivanjem svakodnevne primjene kreme za sunčanje u svoj režim ne samo da možete održati mladenačku kožu zdravog izgleda, već i smanjiti rizik od raka kože.

Dakle, sljedeći put kad izađete van, ne zaboravite posegnuti za bočicom kreme za sunčanje – to je najbolja obrana vaše kože od štetnih učinaka sunca.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. White-Gibson, Z. (2023). Do You Really Need Sunscreen Every Day? Healthline.
  2. Yes, You Should Wear Sunscreen Every Day. (2023). Cleveland Clinic.
  3. Hoeger, S. i Ortiz, J. (2022). Derms share why you should be wearing sunscreen even when you’re not outside. Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu