Krema za sunčanje za kožu sklonu alergijama: Izbjegnite iritacije i akne! Evo kako odabrati najbolju i po kojoj cijeni

Krema za sunčanje za kožu sklonu alergijama

Za osobe s osjetljivom kožom sklonom alergijama potraga za savršenom kremom za sunčanje može biti izazovna. Kreme za sunčanje igraju ključnu ulogu u zaštiti naše kože od štetnih UV zraka, ali tradicionalne formulacije mogu izazvati iritaciju, crvenilo i akne kod osoba s osjetljivom kožom.

Srećom, napredak u tehnologiji njege kože doveo je do razvoja specijaliziranih krema za sunčanje koje zadovoljavaju potrebe osjetljive kože.

U nastavku saznajte više o važnosti zaštite od sunca, uobičajene alergene u kremama za sunčanje i koja je najbolja krema za sunčanje za kožu sklonu alergijama.

zaštita vaše kože od sunca trebala bi biti glavni prioritet
FOTO: Shutterstock

Važnost kreme za sunčanje

Izlaganje štetnim UV zrakama sunca može dovesti do preranog starenja, opeklina i povećanog rizika od raka kože. Bez obzira na tip kože, spol ili dob, zaštita vaše kože od sunca trebala bi biti glavni prioritet.

Uobičajeni alergeni u kremama za sunčanje

Tradicionalne kreme za sunčanje često sadrže kemijske filtre, konzervanse i mirise, koji mogu biti potencijalni alergeni za osobe s osjetljivom kožom. Neki od uobičajenih alergena koji se nalaze u kremama za sunčanje su:

 • kemijski filteri – kemijska sredstva za zaštitu od sunca sadrže spojeve kao što su avobenzon, oksibenzon, oktinoksat i homosalat, a koji mogu prodrijeti u kožu i izazvati alergijske reakcije
 • konzervansi – određeni konzervansi, poput parabena i sredstava za otpuštanje formaldehida poput DMDM hidantoina, mogu izazvati alergijske reakcije
 • mirisi – umjetni mirisi mogu iritirati i izazvati alergije, posebno kod osoba s osjetljivom kožom
 • PABA i derivati PABA-e – poznato je da para-aminobenzojeva kiselina (PABA) i njezini derivati uzrokuju alergijske reakcije kod nekih ljudi.
kreme za sunčanje prikladne za osjetljivu kožu
FOTO: Shutterstock

Krema za sunčanje za kožu sklonu alergijama

Prilikom odabira kreme za sunčanje prikladne za osjetljivu kožu razmotrite sljedeće čimbenike:

 • mineralna krema za sunčanje – potražite mineralnu kremu za sunčanje koja koristi cinkov oksid ili titanijev dioksid kao aktivne sastojke; one se nalaze na vrhu kože i djeluju kao fizička barijera, reflektirajući UV zrake bez prodiranja u kožu
 • kreme bez mirisa – odlučite se za kreme za sunčanje bez mirisa kako biste izbjegli potencijalnu iritaciju
 • hipoalergene kreme – tražite proizvode koji su označeni kao hipoalergeni jer je manja vjerojatnost da će izazvati alergijske reakcije
 • kreme bez uobičajenih alergena – provjerite popis sastojaka za uobičajene alergene kao što su parabeni, PABA, oksibenzon i drugi ranije spomenuti
 • zaštita širokog spektra – osigurajte da krema za sunčanje nudi zaštitu širokog spektra protiv UVA i UVB zraka
 • patch test – možete izvesti patch test na maloj površini vaše kože prije nego što nanesete kremu za sunčanje na cijelo lice ili tijelo.
Krema za sunčanje za kožu sklonu alergijama - cijena
FOTO: Shutterstock

Krema za sunčanje za kožu sklonu alergijama – cijena

U trgovinama s kozmetikom, ljekarnama ili internetskim trgovinama možete pronaći sljedeće kreme:

 • Eucerin Krema-gel za zaštitu kože osjetljive na sunce, SPF 50 – 30 eura
 • La Roche-Posay Anthelios Sun Intolerance krema, SPF 50+ – 30 eura
 • Med Ultra Sensitiv gel-krema za sunčanje, SPF 50+ – 6,30 eura.

Odabirom kreme za sunčanje prilagođene potrebama vaše kože, bez uobičajenih alergena i mirisa, možete uživati na suncu bez straha od nuspojava.

Ne zaboravite se obilno namazati kremom za sunčanje, nositi zaštitnu odjeću i potražiti hlad kada su sunčeve zrake najjače.

S pravom kremom za sunčanje i postupcima zaštite od sunca možete pouzdano uživati u sunčanim danima bez ugrožavanja zdravlja vaše kože.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu