Nikako na plažu bez kreme s UV zaštitom: Ozbiljna oštećenja kože vidljiva nakon niza godina, drastično se povećava broj oboljelih od melanoma

Nikako na plažu bez kreme s UV zaštitom

Prilikom prekomjerne izloženosti UVB zrakama na koži su vidljive promjene (crvenilo, opekline). S druge strane, UVA zrake ozbiljno oštećuju kožu, no ta su oštećenja najviše primjetna nakon puno godina, upozoravaju brojni liječnici, posebice dermatolozi. Dakako, ključni je razlog za mnoštvo takvih upozorenja činjenica da se posljednjih godina drastično povećao broj oboljelih od raka kože, odnosno melanoma.

Dokazano je da su sunčeve ili UV zrake štetne za kožu – uzrokuju ubrzano starenje kože i rak kože. UV zrake uzrokuju oksidativni stres i utječu na razgradnju kolagena i hijaluronske kiseline, što se na koži očituje stvaranjem bora, a utječu i na stvaranje hiperpigmentacija.

Moramo biti oprezni kada se izlažemo suncu i uvijek zaštititi kožu – to je “sveto pravilo” za ljetne mjesece.

Pročitajte članak “Sunčanje i UV zračenje – koliko je štetno za zdravlje?“.

Što je SPF faktor
FOTO: Shutterstock

Što je SPF faktor?

Kratica “SPF” znači Sun Protection Factor ili zaštitni faktor. Govori nam koliko dugo možemo “produljiti” prirodnu zaštitu kože (ona je oko 10 minuta) prije nego što se na njoj pojavi opeklina. Ako koristimo SPF 50, možemo biti na suncu 50 puta dulje nego što bismo bili bez zaštite.

No, treba znati i da nas nijedan SPF ne štiti 100 % od UV zraka – čak i SPF 50 blokira “samo” 98 % UV zraka. Stoga se uz kreme s UV zaštitom za vrijeme najjačeg sunca preporučuje i prekrivanje tijela (kapa, odjeća, sunčane naočale) i, naravno, povlačenje u hlad.

Koje UV filtere odabrati – kemijske ili mineralne?

Kemijski (organski) UV filteri djeluju upijajući UV svjetlost na određenim valnim dužinama, a mineralni (anorganski) UV filteri dijelom apsorbiraju, a dijelom odbijaju i raspršuju UV zračenje. Prednost je kemijskih filtera to što su kozmetički elegantniji, nisu teški na koži, lakše se razmazuju i ne ostavljaju bijele tragove. S druge strane, njihov je nedostatak sigurnost – postoje čak i studije koje pokazuju da ti filteri prolaze kroz kožu u sistemski krvotok i uzrokuju zdravstvene tegobe, često endokrinološke. Kemijski UV filteri kod nekih osoba uzrokuju reakcije preosjetljivosti na koži (crvenilo, iritacija).

Koje UV filtere odabrati - kemijske ili mineralne
FOTO: Shutterstock

Uz kemijske postoje i mineralni UV filteri, sastavljeni od dva spoja: cinkovog oksida i titanovog dioksida. Mineralni filteri pokazuju veću sigurnost jer ne prodiru kroz kožu. Nažalost, često ostavljaju bijele tragove na koži, a prikladniji su za osobe s osjetljivom kožom. Međutim, ako imate suh tip kože i želite upotrebljavati samo mineralne filtere, ispod kreme za sunčanje nanesite serum i kremu za njegu – cinkov oksid u formulacijama može, naime, dehidrirati kožu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu