Krema za samotamnjenje: Lijepa put bez višesatnog ležanja na suncu! Evo kako je pravilno nanijeti i koje su najbolje kreme

Krema za samotamnjenje

Ljeto nam stiže, sunčanih dana je sve više i vrijeme je da otkrijemo blijedu kožu pod ljetnom garderobom? Krema za samotamnjenje tu je od velike pomoći jer većina ljudi zbog radnog vremena ili količine obaveza nema vremena satima ležati na suncu za zdravo tamnjenje kože. Uz kremu za samotamnjenje možete imati predivno osunčanu kožu bilo kada u godini, no postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati.

Kada je riječ o proizvodima za samotamnjenje, postoji rizik od loših sastojaka i štetnih kemikalija, no generalno su kreme za samotamnjenje zdravije nego direktno izlaganje svijetle puti jakom suncu. Važno je samo izabrati proizvod na prirodnoj bazi jer oni komercijalni (i cjenovno povoljni) često sadrže štetne sastojke poput parabena i sl.

Prirodnija krema za samotamnjenje sadrži DHA kiselinu (dokosaheksenoičnu kiselinu) ili eritrulozu, koje su zapravo molekule šećera i bezopasne jer ih naš organizam i sam proizvodi. Sigurnost proizvoda se odnosi samo na kreme i losione, dok tretmani samotamnjenja sprejem u kozmetičkim salonima nisu toliko kontrolirani.

Krema za samotamnjenje ima kratkotrajno djelovanje jer će obojiti površinski sloj kože koji se stalno obnavlja i čisti. Tamna boja će stoga trajati od nekoliko do maksimalno tjedan dana uz pranje blagim sredstvom za tuširanje.

Uz kremu za samotamnjenje možete imati predivno osunčanu kožu bilo kada u godini
FOTO: Shutterstock

Koraci koji će smanjiti mogućnost neravnomjerne pokrivenosti

Potrebno je pripremiti kožu za nanošenje proizvoda za samotamnjenje kako biste izbjegli neravnomjerno nanošenje i smanjili pojavu tamnih mrlja ili vidljivih prijelaza.

 1. Sve potrebne tretmane napravite prije nanošenja kreme za samotamnjenje. Bilo da se radi o depilaciji, manikuri, brijanju nogu ili odlasku frizeru, sve što ste naumili – napravite prije nanošenja kreme za samotamnjenje kako je ne biste izblijedili.
 2. Napravite piling cijelog tijela i posebnu pozornost obratite na suhe ili grube dijelove kože poput koljena, laktova, gležnjeva ili peta. Ako kremu za samotamnjenje nanesete na perutave i suhe dijelove kože, ostat će vam tamne mrlje čudnog izgleda. Izbjegavajte piling koji sadrži ulja.
 3. Za piling lica koristite proizvode s AHA ili BHA kiselinama kako biste uklonili odumrle stanice i osigurali ravnomjeran ten.
 4. Nemojte se dugo kupati jer premekan gornji sloj kože nije pogodan za nanošenje. Nakon tuširanja i uklanjanja dlačica dobro posušite kožu, prvo ručnikom, a zatim pričekajte još 10-ak minuta da biste bili 100 % suhi.
 5. Obavezno hidratizirajte kožu laganim losionom, a posebno područje nosnica, koljena, laktova i drugih suhih dijelova kože. Hidratacija sprječava pretamnu ili narančastu boju kože.
Kod nanošenja kreme za samotamnjenje dolazi do reakcije DHA kiseline s proteinima i aminokiselinama iz kože, što dovodi do promjene boje na koži. Ovisno o postotku DHA-a, toliko će doći do promjene boje.
Potrebno je pripremiti kožu za nanošenje proizvoda za samotamnjenje kako biste izbjegli neravnomjerno nanošenje
FOTO: Shutterstock

Kremu za samotamnjenje uvijek birajte prema boji vaše kože, a ne prema željenom rezultatu jer ćete tako dobiti pretamnu i neskladnu boju. Proizvodi za samotamnjenje tijela ne odgovaraju koži lica, već je potrebna posebna krema za samotamnjenje za lice.

Ukoliko se ne možete odlučiti koja nijansa vam odgovara, bolje je uzeti svjetliju jer uvijek možete nanijeti dva sloja u slučaju da vam se pokaže presvijetlom. Pretamnu kremu teško je ukloniti jednom kada se boja uhvatila. Također, koristite kreme za lice i tijelo s istim postotkom DHA kako ne biste dobili različite nijanse.

Krema za samotamnjenje - kako je pravilno nanijeti
FOTO: Shutterstock

Krema za samotamnjenje – kako je pravilno nanijeti?

Pratite ove savjete kako biste pravilno nanijeli kremu za samotamnjenje.

 • Nanosite kremu kružnim pokretima – otprilike količinu jedne čajne žličice odjednom.
 • Krenite od nogu prema gornjem dijelu tijela (od gležnjeva prema ramenima) – tako ćete izbjeći čudne linije kada se sagnete – a ruke ostavite za kraj.
 • Kremu nanosite čistim rukama – kada ste gotovi brzo ih operite i temeljito izribajte nokte (mogu vam poslužiti i rukavice od lateksa ili rukavice za samotamnjenje).
 • Ne pretjerujte na licu – količinu jedne kovanice nanesite na područja gdje biste i prirodno tamnili (čelo, brada, jagodice na obrazima i most nosa). Kremu razmažite pokretima prema van, a ostatak nanesite na liniju rasta kose i čeljusti. Pripazite na područje iznad usne i oko nosnica jer ona jače primaju boju.
 • Pričekajte dulje vrijeme nakon nanošenja, npr. ako u uputama piše da pričekate 10 minuta prije oblačenja, pričekajte 15 – 20 minuta. Mrlje na odjeći ne mogu se isprati.
 • Tijelo napudrajte baby puderom – nakon čekanja nanesite puder bez talka jer će on spriječiti eventualno prenošenje kreme na odjeću.
 • Izbjegavajte znojenje i tuširanje minimalno šest sati nakon nanošenja kreme za samotamnjenje. 

Uz kremu za samotamnjenje, postoje losioni koji su nešto rjeđe teksture, sprejevi i pjene (mousse) koji se najlakše nanose i upijaju u kožu. Ako ste voljni, možete isprobati koji vam proizvod najbolje odgovara s obzirom na lakoću nanošenja i tip vaše kože.

Proizvodi za samotamnjenje ne pružaju zaštitu od UV zračenja (osim ako nije posebno naznačeno na pakiranju) pa biste prilikom dužeg izlaska na sunce ili plažu obavezno trebali nanijeti kremu za zaštitu od sunca

Najbolje kreme za samotamnjenje
FOTO: Shutterstock

Najbolje kreme za samotamnjenje

Kad je u pitanju najbolja krema za samotamnjenje, najčešće se poseže za ovim proizvodima:

 • Garnier Ambre Solaire pjena za samotamnjenje kože, 200 ml – 10,13 eura
 • alverde NATURKOSMETIK Sommerglück losion za samotamnjenje – breskva, 200 ml – 2,75 eura
 • La PIEL GLAM TAN pjena za samotamnjenje tijela, 150 ml – 25,20 eura
 • L’Erbolario Krema za samotamnjenje za lice i tijelo, 100 ml – 23,60 eura
 • BIOBAZA Self-Bronzing Lotion, 150 ml – 15,36 eura
 • Vichy Capital Soleil Mlijeko za samotamnjenje, 100 ml – 20,36 eura
 • OLIVAL Super Tan losion za samotamnjenje, 150 ml – 9,75 eura
 • Lancaster 365 Sun Instant Self Tan Gel Cream, 50 ml – 19,84 eura
 • Avène Sun Self Tanning gel za samotamnjenje za lice i tijelo, 100 ml – 19,50 eura.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krema za samotamnjenje, Najbolje kreme za samotamnjenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu