Prednosti suhog četkanja kože tijela

suho četkanje tijela

Suho četkanje kože je sve popularnija tehnika u svijetu, koja stimulira cirkulaciju tijela i limfnog sustava te omogućava da se tijelo riješi viška vode i toksina, potičući time unutarnju detoksifikaciju organizma.

Ova tehnika korištena je već godinama u Skandinaviji i Rusiji, a danas je sve zastupljenija kao tretman u SPA centrima.

Suho četkanje (eng. dry brushing)  podrazumijeva četkanje površine kože mekom, suhom četkom od prirodnih vlakana, koju je moguće pronaći u prodavaonicama prirodne kozmetike. Vrlo je važno da četka ne sadrži sintetička vlakna jer su ista pregruba i mogu uzrokovati oštećenje kože. Za vidljive rezultate potrebno je suho četkanje kože uključiti u dnevnu rutinu, ujutro prije tuširanja ili navečer.

Prednosti suhog četkanja kože tijela

 • Eksfolijacija tijela – kako starimo tijelo postaje manje efektivno u odbacivanju viška kože. Uklanjanjem odumrlih slojeva i stanica kože omogućavamo stimulaciju žlijezda koje proizvode više vlage i time osiguravaju mlađi i svježiji izgled kože.
 • Celulit – suhim četkanjem ubrzava se metabolizam te oslobađaju masne naslage ispod kože, što pozitivno utječe na smanjenje celulita.
 • Stimuliranje limfnog sustava – masažnim pokretima također se stimulira i potiče cirkulacija krvi te funkcija limfnog sustava.
 • Osim toga, suho četkanje jača imunološki sustav, povećava tonus mišića i poboljšava teksturu kože, što pomaže u sprječavanju prijevremenog starenja.

Postupak suhog četkanja kože

 • Suho četkanje poželjno je raditi jednom dnevno. Kao što i sam naziv upućuje uvijek se četka suhom četkom načinjenom od prirodnih vlakana na suhu kožu. Nakon četkanja potrebno je tuširanje kako bi se uklonile odumrle stanice.
 • Postupak četkanja treba započeti kombinacijom kružnih i ravnih pokreta u smjeru prema srcu počevši od stopala. Nije preporučljivo suho četkanje lica.
 • Treba izbjegavati prejaki pritisak i ribanje kože prilikom masiranja kao i četkanje oštećenih dijelova kože, intimnih dijelova ili proširenih vena.
 • Postupak suhog četkanja može trajati do 10-15 min, sve ovisi o vama.
 • Prilikom tuširanja dobro je mijenjati temperaturu vode od toplije prema hladnoj kako bi se dodatno potaknula cirkulacija i dotok krvi prema vanjskim slojevima kože.
 • Po završetku navlažite kožu maslacem za tijelo ili uljem. Ovisno o potrebama vaše kože možete koristi razna ulja: kokosovo ulje ili bademovo ulje za hidrataciju ili pak ulje lješnjaka i bršljana za celulit.

Članak uređen:

Proljetna njega kože

Saznajte više o celulitu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: anamaria bajlo, suho cetkanhe tijela, suho četkanje lica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prednosti suhog četkanja kože tijela

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  • Četke od prirodnih vlakana možete pronaći u biljnim ljekarnama i prodavaonicama poput Mullera i DM-a, cijena se kreće između 40-80 kn, ovisno o veličini i kvaliteti. Obavezno provjerite da li je četka napravljena od prirodnih vlakana.