Kako se riješiti celulita?

Omraženi celulit s karakterističnim udubinama i čvorićima je stanje u kojem dolazi do nakupljanja masnoća i toksina pod kožom zbog čega slabi vezivno tkivo koje povezuje kožu s mišićima.

Žene različitih dobi su upoznate s problemom “narančine kore”. Čak 90% ženske populacije pati od pojave celulita. Uvriježeno je mišljenje da celulit pogađa žene koje imaju višak kilograma, ali je znanost pokazala da na njegovu pojavu utječu i geni. Dokaz za to je javljanje celulita i kod mršavih žena, piše BBC.

Celulit najčešće pogađa žene, upravo zbog hormonalne razlike žena i muškaraca. Na pojavu celulita uvelike utječe povišena razina estrogena te hormona poput inzulina, noradrenalina, adrenalina, tiroidnih hormona i prolaktina.

Na celulit možete djelovati na nekoliko načina, a u nastavku saznajte kako.

Prilagodite prehranu

Ono smo što jedemo nije bez razloga rečeno. Svakako, ako jedemo previše masti, unosimo previše šećera i soli, to će se odraziti na našem tijelu, ne samo putem težine već i u izgledu naše kože.

Prehrana je vrlo bitan faktor, jer provocira inzulin, dijelom odgovoran za nastanak celulita. Unosite više povrća, voća i proteina, kao i kvalitetnih masti i ugljikohidrata.

Izbacite masnu i tešku hranu, šećer i nekvalitetnu sol. Konzumirajte više tekućine u obliku vode i čajeva kao što je zeleni čaj. Također, konzumirajte više obroka kroz dan.

Više o zdravoj prehrani i primjer plana prehrane možete pročitati ovdje.

Kako se riješiti celulita

Vježbajte

Vježbanje je također vaš saveznik protiv celulita. Kombinirajte kardiovaskularne vježbe i vježbe snage. Vježbanjem ćete eliminirati masne naslage iz tijela te zategnuti kožu. Također, nemojte se bojati raditi s utezima, jer su oni vrlo važni u spaljivanju masnih naslaga.

Primjer vježbi možete pogledati ovdje.

Njegujte svoju kožu

Njega kože ne mora uključivati skupe kreme. Naprotiv, uključuje upravo ono što si možemo priuštiti – toplo, hladan tuš i kavu. Nakon tuširanja, potaknite cirkulaciju u nogama i stražnjici tako da izmjenjujete toplu i hladnu vodu. Topla voda ne mora biti baš vruća, no bitno je da je razlika u temperaturi osjetna.

U njezi kože uvelike može pomoći i piling od kave. Glavni sastojak kave, kofein, ima učinkovito djelovanje protiv celulita, potiče cirkulaciju te hidratizira vašu kožu, osim da ju samo čisti. Ovakav domaći piling je vrlo jeftin, jer nećete trošiti brdo kave koju biste inače popili, već talog koji ostaje iza kave. Saznajte kako pripremiti domaći piling od kave ovdje.

Nakon ovih tretmana, potrebno je kožu hidratizirati. Odaberite kremu koja najbolje paše vašoj koži.

Kako ukloniti celulit

Smanjite stres

Stres negativno utječe na cjelokupan organizam čovjeka. Opustite se omiljenom aktivnošću, šetnjom u prirodi ili wellnessom. Smanjenje stresa će utjecati na smanjenje razine noradrenalina i adrenalina, koji su također odgovorni za nastanak celulita.

Na kraju priče o celulitu, najbitnije je da vodite računa o svojem zdravlju. Kvalitetnom prehranom, fizičkom aktivnošću i smanjenjem stresa, ne samo da ćete djelovati na celulit već na cjelokupno zdravlje.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o celulitu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu