Limfna drenaža: Od prehlade do mršavljenja – iskustva potvrđuju brojne pozitivne učinke! Evo kako izgleda postupak i koja je cijena

Limfna drenaža

Limfna drenaža je složena terapeutska masaža koja koristi vrlo lagani pritisak i duge, nježne, ritmičke poteze za povećanje protoka limfe i smanjenje količine toksina u tijelu.

Limfni sustav

Limfni sustav je dio imunološkog sustava i pomaže u borbi protiv infekcija. Limfa je bistra, blago žuta tjelesna tekućina koja transportira hranjive tvari i kisik u stanice. Putem skuplja toksine i ispire ih kroz limfne čvorove.

Glavni limfni čvorovi nalaze se u vratu, pazusima i preponama. U tijelu je približno dvaput veća količina limfnih nego krvnih stanica. Međutim, za razliku od krvi, koju pumpa srce, limfni sustav nema pumpu.

Limfnu tekućinu pokreće pritisak u krvnim žilama i kretanje mišića.
Limfna drenaža - postupak
FOTO: Shutterstock

Za što se koristi limfna drenaža?

Limfna drenaža može imati blagotvoran učinak na opće zdravlje. S obzirom na to da je limfa ključna za održavanje imunološkog sustava, poboljšanje protoka i drenaža dobra su na više načina. Limfna drenaža:

 • smanjuje vjerojatnost oboljenja od prehlada i virusa jer pomaže vašem tijelu da se bori s infekcijom i ubrzava liječenje te oporavak od bolesti
 • pomaže kod zadržavanja vode u organizmu jer protjecanje limfne tekućine, s obzirom na to da je ne pokreće “pumpa”, nakon dugog sjedenja može usporiti i uzrokovati oticanje nogu ili prstiju
 • potiče gubitak težine jer ubrzanje limfnog sustava ubrzava i metabolizam te pomaže u učinkovitijem izgaranju kalorija
 • olakšava simptome alergije
 • liječi limfedem.

Osim toga, limfna drenaža može poboljšati teksturu kože smanjivanjem oticanja, dajući čiste, zdrave pore i ubrzavajući ozdravljenje tkiva pokrivenog ožiljcima. Koristi se i kao tretman protiv celulita.

Limfna drenaža – postupak

Ova terapeutska masaža obično se odvija u zagrijanoj sobi jer je toplina vrlo važan čimbenik kada je u pitanju stimuliranje limfnog toka. Terapeut limfnu drenažu izvodi na stolu za masažu, dok ste diskretno prekriveni postavljenim ručnicima.

Limfna drenažna masaža koristi vrlo lagani pritisak i duge, nježne, ritmičke poteze te meke pulsirajuće pokrete u smjeru limfnih čvorova. Ova vas masaža može iscrpiti i učiniti žednima, a može je izvoditi terapeut, ali i stroj, odnosno aparat za limfnu drenažu.

Može se izvoditi:

 • limfna drenaža lica
 • limfna drenaža nogu
 • limfna drenaža trbuha
 • limfna drenaža ruke
 • itd.

Limfna drenaža nogu

Područje vezivnog tkiva oko gležnja može blokirati limfni tok. Kada je limfna cirkulacija u nozi blokirana, od infekcije, zračenja ili drugih ozljeda, tekućina se može nakupiti u nozi, uzrokujući oticanje. U tom slučaju masažni terapeut započinje masažom limfnih čvorova u području prepona, na vrhu noge.

Onda lagano masira niz nogu sve do stopala, pomičući tekućinu prema čvorovima. Osim toga, radi na istezanju vezivnog tkiva oko gležnjeva, a na kraju masira samo stopalo. Kombinacija detaljne masaže stopala s limfnom drenažom nogu ne samo da je vrlo opuštajuća, već zapravo stimulira cijeli imunološki sustav.

Limfna drenaža nogu
FOTO: Shutterstock

Limfna drenaža – iskustva

Ovaj se tretman mnogima preporučuje za vrijeme oporavka od operacije ili različitih ozljeda. Mnogi upozoravaju da djeluje čak i ako ga ne osjetite, odnosno kada su pokreti pri masaži mali i nježni. Kada su u pitanju kozmetički tretmani, iskustva su različita.

Neki tvrde da ručna, odnosno manualna limfna drenaža nije dobar tretman za uklanjanje celulita, dok drugi su drugi prepoznali njezin utjecaj nakon nekoliko mjeseci korištenja. Također, brojne žene svjedoče o pozitivnom utjecaju limfne drenaže kada je u pitanju gubitak kilograma.

Vrlo je važno da samu limfnu drenažu izvodi stručnjak! To nije obična masaža, već vrlo složena terapeutska tehnika za koju je potrebna posebna obuka.

Zbog toga limfna drenaža kod kuće u obliku samomasaže nije najbolja ideja.

Limfna drenaža – kontraindikacije

U nekim se slučajevima ne biste trebali podvrgnuti limfnoj drenaži. Relativne kontraindikacije su:

Apsolutne kontraindikacije su:

Napomena!

Uvijek obavijestite terapeuta ako:

 • ste ili mislite da ste trudni
 • imate bilo kakvo medicinsko stanje za koje bi liječnik trebao znati
 • primate bilo kakav tretman ili lijek
 • nedavno ste imali operaciju
 • ste alergični na bilo što.

Ako vas zanima limfna drenaža, cijena se kreće oko 20 – 50 eura, ovisno o trajanju i pružatelju usluge.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Boyle, K. (2023). How to perform a lymphatic drainage massage. Medical News Today.
 2. Morgan, K. K. (2023). Lymph Drainage Massage: Benefits and Risks. WebMD.
 3. Lymphatic Drainage Massage. (2021). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

4.35 / 5   23

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: limfna drenaza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu