Natečeni prsti na rukama: Evo kada je normalna pojava, a kada upućuje na ozbiljne zdravstvene probleme

Natečeni prsti na rukama

Natečeni prsti na rukama i nogama mogu biti posljedica nakupljanja tjelesnih tekućina u tkivima ili zglobovima. Dok je povremena natečenost, možda nakon slanog obroka, obično benigna, uporna oteklina može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme.

Natečeni prsti na rukama – uzrok

U nastavku otkrijte zašto su vam natečeni prsti na rukama te zašto se javljaju natečeni zglobovi na prstima ruke.

Vježbanje i zagrijavanje

Bavljenje tjelesnom aktivnošću preusmjerava protok krvi u vitalna područja poput srca i pluća, što dovodi do privremenog oticanja prstiju. Slično tome, izloženost toplini potiče krvne žile u koži da se šire kao mehanizam za raspršivanje topline.

Ozljeda

Ozljede prstiju, kao što su puknuća ligamenata, uganuća ili prijelomi, mogu uzrokovati oticanje. Blagi slučajevi mogu reagirati na odmor, led i lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, ali jaka bol, nemogućnost ispravljanja prsta ili groznica zahtijevaju liječničku pomoć.

Infekcije

Različite infekcije mogu pridonijeti natečenim prstima, uključujući herpes, paronihiju (infekcija baze nokta) i felon (gnojna infekcija vrha prsta). Pravovremeno liječenje ključno je za sprječavanje širenja ovih infekcija.

natečeni zglobovi na prstima ruke
FOTO: Shutterstock

Artritis

Stanja poput reumatoidnog artritisa i psorijatičnog artritisa mogu se manifestirati oticanjem, bolom i ukočenošću zglobova ruku. Obje vrste artritisa mogu dovesti do oštećenja zglobova ako se ne liječe.

Pročitajte članak “Kako prepoznati artritis? 15 – 18 % populacije ima neki oblik ove bolesti! Postoji više od 100 vrsta, a evo koji su zajednički simptomi“.

Giht

Nekad povezivan s bogatstvom, giht sada pogađa pojedince bez obzira na razinu prihoda. Uzrokuje intenzivnu bol i oticanje, obično u nožnom palcu, ali i u prstima, zbog kristalizacije mokraćne kiseline u zglobovima.

Lijekovi

Određeni lijekovi, uključujući lijekove protiv bolova bez recepta, steroide i lijekove za dijabetes ili visoki krvni tlak, mogu uzrokovati oticanje prstiju. Iako često nije ozbiljno, savjetuje se savjetovanje s liječnikom ako se pojave nedoumice.

Bolest bubrega

Problemi s bubrezima mogu se manifestirati kao natečenost prstiju, osobito ako je eliminacija otpadnih tvari i tekućine ugrožena. Upravljanje stanjima poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka ključno je za zdravlje bubrega.

Pročitajte članak “Prvi simptomi bolesti bubrega: Moguće je imati samo 10 % djelotvornog bubrega prije nego se pojave! Evo kada bubrezi ne rade kako treba“.

Natečeni prsti na rukama u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Trudnoća

Natečeni prsti na rukama u trudnoći su uobičajeni, ali iznenadno i jako oticanje može ukazivati na preeklampsiju, opasno stanje visokog krvnog tlaka koje zahtijeva liječničku pomoć.

Srpasta anemija

Srpasta anemija, koju karakteriziraju abnormalno oblikovana crvena krvna zrnca, može dovesti do bolnog oticanja ruku i stopala. Ovo cjeloživotno stanje češće je kod Afroamerikanaca.

Limfedem

Poremećena drenaža tekućine u limfnom sustavu, često posljedica liječenja raka, može uzrokovati oticanje ruku. Iako je limfedem neizlječiv, može se živjeti s ovim poremećajem ako se kontrolira.

Raynaudova bolest

Raynaudova bolest je rijetko stanje koje zahvaća krvne žile u prstima ruku i nogu jer uzrokuje sužavanje žila kao odgovor na hladnoću ili stres, što dovodi do boli, promjene boje i oticanja.

Sklerodermija

Sklerodermija je poremećaj imunološkog sustava koji uzrokuje pretjeranu proizvodnju kolagena, a može ukočiti kožu i rezultirati oteklinama na prstima poput kobasice. Liječenje može ublažiti simptome, ali stanje je kronično.

Natečeni prsti na rukama ujutro
FOTO: Shutterstock

Natečeni prsti na rukama ujutro

Osim navedenih uzroka, prsti ujutro mogu biti natečeni iz nekoliko razloga:

  • preraspodjela tekućine tijekom spavanja – dok spavate, vaše tijelo redistribuira tekućine; tekućine koje su se nakupile u ekstremitetima, poput prstiju, mogu se premjestiti u druge dijelove tijela, uzrokujući privremeno jutarnje oticanje
  • neaktivnost tijekom spavanja – nedostatak kretanja tijekom spavanja može dovesti do nakupljanja tekućine u rukama i prstima; to je osobito uobičajeno ako su vam ruke postavljene niže od srca dok spavate
  • dijeta i unos natrija – prehrana bogata natrijem može pridonijeti zadržavanju vode u tijelu, što dovodi do otečenih prstiju; ako ste večer prije jeli slani obrok, to može pridonijeti jutarnjem oticanju
  • hormonalne promjene – hormonalne fluktuacije, osobito kod žena, mogu utjecati na ravnotežu tekućine u tijelu; menstrualni ciklusi, trudnoća ili hormonske terapije mogu doprinijeti jutarnjem oticanju prstiju
  • sindrom karpalnog tunela – kompresija srednjeg živca u zapešću, poznata kao sindrom karpalnog tunela, može uzrokovati oticanje, utrnulost i trnce u prstima; simptomi mogu biti vidljiviji ujutro.
Ako jutarnje oticanje prstiju ne prestane ili je popraćeno drugim zabrinjavajućim simptomima, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom radi pravilne procjene i dijagnoze.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. DiGiulio, S. i Haase, M. (2023). 12 Reasons You Have Swollen Fingers and Hands, According to Doctors. Prevention.
  2. Lockett, E. (2023). What Causes Swollen Fingers and How to Treat Them. Healthline.
  3. Zelman, D. (2023). Reasons Why Your Fingers Are Swollen. WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu