Reumatolog otkriva 5 znakova upozorenja da se reumatoidni artritis pogoršava

Bol u zglobovima i oticanje ključni su pokazatelji ozbiljnosti reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis (RA) je stanje zglobova koje karakteriziraju upala i bol. Studije pokazuju da je tri puta veća vjerojatnost da će utjecati na žene. Liječenje reumatoidnog artritisa je složeno jer ne prati ujednačenu progresiju za sve. Neki pojedinci mogu učinkovito kontrolirati svoje simptome, dok se kod drugih bolest pogoršava.

Unatoč opsežnim istraživanjima, predviđanje tko će razviti teški reumatoidni artritis i oštećenje zglobova te čija će se oštećenja s vremenom stabilizirati ostaje medicinska zagonetka. Dr. John J. Cush, bivši profesor interne medicine i reumatologije, za Everyday Health naglašava nesigurnost u procjeni ozbiljnosti stanja tijekom prvih posjeta.

Znakovi upozorenja da se reumatoidni artritis pogoršava

Evo pet ključnih pokazatelja koji sugeriraju da vaš reumatoidni artritis možda napreduje. Važno je biti svjestan ovih znakova i razgovarati o njima sa svojim liječnikom.

Česti napadi, karakterizirani razdobljima pojačane aktivnosti bolesti i pogoršanjem simptoma, označavaju aktivniji i teži oblik reumatoidnog artritisa
FOTO: Getty Images

Sve veći broj otečenih i bolnih zglobova

Što je veći broj bolnih i otečenih zglobova, to bolest može biti teža. Bol u zglobovima i oticanje ključni su pokazatelji ozbiljnosti reumatoidnog artritisa. Vaš bi liječnik trebao pregledati različite zglobove, uključujući one na rukama, stopalima, ramenima, kukovima i laktovima, kako bi procijenio opseg problema.

Periodi pojačanih simptoma

Česti napadi, karakterizirani razdobljima pojačane aktivnosti bolesti i pogoršanjem simptoma, označavaju aktivniji i teži oblik reumatoidnog artritisa. To se može dogoditi kada je liječenje neadekvatno ili kada je propisani lijek neučinkovit.

Simetrični simptomi

Simetrični simptomi, gdje su zahvaćeni isti zglobovi na obje strane tijela, klasični su znakovi reumatoidnog artritisa. U početku može biti zahvaćeno samo nekoliko zglobova, ali kako bolest napreduje, ima tendenciju zahvatiti odgovarajuće zglobove s obje strane.

zahvaćeni isti zglobovi na obje strane tijela klasični su znakovi reumatoidnog artritisa
FOTO: Getty Images

Smanjen raspon pokreta

Poteškoće u savijanju ili ispravljanju vrata, prstiju, zapešća ili laktova vjerojatni su pokazatelj uznapredovalog reumatoidnog artritisa. Kako se bolest pogoršava, može doći do nepovratnog oštećenja zglobova i deformiteta koji ometaju svakodnevne aktivnosti.

Utrnulost u prstima

Nekontrolirana upala u zglobovima zapešća može stisnuti živce, što rezultira slabošću, trncima i utrnulošću u rukama i prstima. Međutim, važno je napomenuti da utrnulost prstiju nije isključivo uzrokovana reumatoidnim artritisom; stanja poput sindroma karpalnog tunela također mogu dovesti do sličnih simptoma.

Iako je istina da napredovanje može biti zabrinjavajuće, dostupni su vrlo učinkoviti tretmani.

Dr. Vinicius Domingues uvjerava da uz pravilno uzimanje lijekova većina pacijenata može voditi posve normalan život. Osim toga, uključivanje redovite tjelovježbe, prema preporuci reumatologa, može pridonijeti boljem zdravlju kostiju i mišića, poboljšanju dnevne funkcije i smanjenju boli.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu