Bolovi u zglobovima prstiju šake – uzroci, simptomi, liječenje

Bolovi u zglobovima prstiju šake

Šaka je složen mehanički sustav kojeg čine različite kosti, mišići i ligamenti koji omogućavaju izvedbu preciznih pokreta. Ponekad se mogu javiti bolovi u zglobovima prstiju šaka (interfalangealni i metakarpofalangealni zglobovi) koji ograničavaju opseg pokreta i smanjuju funkcionalnost šake.

Najčešći problemi koji pogađaju navedene zglobove su artritis i autoimuni reumatoidni artritis, obično kod starijih osoba, ali i traumatska oštećenja uzrokovana sportom ili nesrećom na radu.

Bol ne mora biti podrijetlom iz samog zgloba, već iz okolnih zglobnih struktura poput tetiva i burzi (jastučići tekućine koji “amortiziraju” područja između zglobnih struktura).

Bol može zahvatiti isključivo jedan zglob (monoartikularna bol) ili više (poliartikularna), može biti simetrična u obje ruke ili asimetrična u samo jednoj ruci.

Bolovi u zglobovima prstiju šake – uzroci

Osteoartritis

Najčešći uzrok boli u zglobu prstiju koji je upalnog podrijetla i može biti vrlo bolan. Nema poznatog čimbenika koji ga pokreće jer može nastati i nakon ozljede, ali i u prethodno potpuno zdravoj ruci. Obično se razvije na bazi palca, najdaljem (distalni) ili srednjem (proksimalni) zglobu prsta.

Više o osteoartritisu pročitajte ovdje.

Reumatoidni artritis

Autoimuna bolest zglobova čitavog tijela, ali najčešće zahvaća ručni zglob i prste te njihove tetive. Za razliku od osteoartritisa, reumatoidni artritis češće se razvije na prvom zglobu prsta (metakarpofalangealni) te ručnom zglobu.

Više o reumatoidnom artritisu pročitajte ovdje.

Ozljeda

Bilo kakva ozljeda poput iščašenja ili loma prsta daje simptome boli u obližnjem zglobu.

Bolovi u zglobovima prstiju
Foto: Pexels

Tendinitis

Upala tetiva koje spajaju kosti šake s pridruženim mišićima i inače pomaže kretnji prstiju, može uzrokovati bol oko zgloba.

Više o tendinitisu pročitajte ovdje.

Giht

Upala zgloba nastala nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima; rjeđe bude u prstima šake, ali moguća je pojava.

Više o gihtu pročitajte ovdje.

Infekcija

Bakterijska infekcija može prodrijeti unutar zgloba pogotovo nakon težih trauma ili operacijskih zahvata u području šake.

Bolovi u zglobovima prstiju šake – ostali simptomi

Bol može, ali ne mora biti jedini simptom koje osoba ima. Uz bol, pridruženi simptomi mogu biti:

 • toplina zgloba,
 • crvenilo zgloba,
 • oticanje,
 • smanjen opseg pokreta,
 • ukočenost prstiju – u reumatoidnom artritisu najgora je ujutro i traje dulje od pola sata, u osteoartritisu traje kraće i popusti nakon razgibavanja,
 • deformacija prstiju zbog oticanja zglobova.

Bolovi u zglobovima prstiju šake – dijagnoza

Postavljanje dijagnoze često je moguće već nakon fizikalnog pregleda, ali ponekad se, radi isključenja autoimunih bolesti, trebaju napraviti dodatni testovi i analize krvi. Liječnik može tražiti od pacijenta i rendgensku snimku obiju šaka.

Bolovi u zglobovima prstiju šake – liječenje

Za liječenje bolova u zglobovima prstiju šake se koriste sljedeće metode:

 • stavljanje hladnih obloga na bolne i otečene zglobove,
 • pošteda od napornijih aktivnosti ako je bol nastala akutno ili naglo, ponekad i imobilizacija zgloba,
 • fizikalna terapija,
 • analgetici i protuupalni lijekovi, npr. ibuprofen,
 • kortikosteroidna injekcija u bolni zglob,
 • antireumatski lijekovi poput metotreksata,
 • operacija u slučaju teže oštećenosti zgloba.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.64 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu