Stručno odobrava

,

Kočenje prstiju na rukama – uzroci, lijeva i desna ruka te sindrom karpalnog tunela

kocenje prstiju na rukama

Kočenje prstiju na rukama, grčenje prstiju na rukama, upala živca na ruci, karpalni tunel i kvržica na dlanu ruke (cista na ručnom zglobu) najčešći su problemi koji uzrokuju bol i nemobilnost ruke.

Osobe se obično žale na to da ne mogu obavljati aktivnosti koje zahtijevaju precizno korištenje fine motorike rukom (primjerice šivanje) ili koje se oslanjaju na pokret hvatanja (primjerice sviranje gitare).

Najčešći uzroci gubitka mobilnosti su: Dupuytrenova kontraktura, artritis, zaključani prsti i ozljede.

Dupuytrenova kontraktura ili vikinška bolest 

Dupuytrenova kontraktura ili vikinška bolest je genetska bolest koja zahvaća površinsku (potkožnu) fasciju (ovojnicu) dlana i prstiju. Progresivna je kontraktura palmarne fascije s fleksijskim deformitetima prstiju. Jedan je od najčešćih deformiteta šake.

Prvo se javljaju potkožni čvorići, a zatim slijedi savijanje prstiju zbog čega oboljeli često nisu u stanju obavljati svakodnevne aktivnosti, kao što su vožnja, pranje ili rukovanje. U kasnijim fazama može zahvatiti i kožu te uzrokovati skvrčavanje kože.

Najčešće se javlja kod osoba sjevernoeuropskog podrijetla, zbog čega se naziva i “vikinška bolest”. 

Puno češće se javlja kod muškaraca nego žena (10:1). Obično se pojavljuje iza 45. godine života. 

Najčešće se javlja kod oboljelih od epilepsije, dijabetesa, alkoholne ciroze jetre, no specifični čimbenik koji dovodi do kontrakture je nepoznat.

Zbog degenerativnih promjena na vezivnom tkivu dolazi do grčenja jednog ili više prstiju prema dlanu, a bolest može uzrokovati i ozljeda dlana. Prvi je znak obično osjetljiv čvorić na dlanu, većinom uz srednjak ili prstenjak, koji postupno postaje sasvim bezbolan.

Bolest najčešće počinje zahvaćati četvrti prst, zatim peti, srednji prst, palac i najmanje zahvaća kažiprst dominantne ruke. 

dupuytrenova kontraktura

Liječenje Dupuytrenove kontrakture nekirurškim zahvatima obuhvaća:

 • injekciju enzima direktno u čvoriće – enzimi kolagenazi se direktno ubrizgavaju u zadebljali čvorić i razbijaju ga.
 • liječenje zračenjem – obično se koristi u ranim stadijima bolesti, a cilj je spriječiti potrebu za kirurškim zahvatom. Zahvaćena šaka se stavlja pod rendgen – uređaj s elektronskom zrakom i zrače se kvržice na dlanu.

Ako se ruka ne može položiti ploštimice na stol, a naročito kad se razviju značajne kontrakture zglobova, indicirana je kirurška intervencija.

Liječenje Dupuytrenove kontrakture kirurškim zahvatima obuhvaća:

 • fasciektomiju – kirurški zahvat tijekom kojeg se odstranjuje cijeli čvorić (umjesto da se reže), odnosno isijecanje površinske fascije. Djelomična fasciektomija je isijecanje promijenjene, zadebljale fascije i čvorića, a potpuna fasciektomija je isijecanje cijele palmarne fascije, uključujući i zdravo tkivo.
 • fasciotomiju – kirurški zahvat na šaci tijekom kojeg se reže čvorić. Rana se šiva i na nju se stavlja zavoj, a taj se postupak izvodi pod lokalnom anestezijom. Može biti zatvorena, odnosno presijecanje fascije direktno ispod reza kože ili otvorena kada se fascija presijeca nešto dalje od reza kože i omogućuje prikaz drugih struktura.
 • perkutanu fasciotomiju iglom – minimalno invazivni zahvat kod kojeg se igla stavlja u dlan ili prste i reže se dio tkiva (fascije). Cilj je razbiti čvorić kako bi se prst ispravio. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom i u jednodnevnoj kirurgiji.
 • amputaciju – u rijetkim slučajevima kada je kontraktura pojedinog zgloba veća od 90°, osobito kod 5. prsta.

Za Dupuytrenovu kontrakturu ne postoji lijek. Ona se može ponovno vratiti i trebat će ju ponovno liječiti.

Nemoguće je točno odrediti kada će se bolest vratiti jer to ovisi o radnim okolnostima, težini stanja i o tome je li osoba u prošlosti bila već liječena od Dupuytrenove kontrakture.

Grčenje u prstima ruku

Mnogi problemi mogu utjecati na grčenje u prstima ruku te ograničiti svakodnevne aktivnosti koje obavljamo rukama. Ukočenost se može pojaviti kada imamo probleme u zglobovima i oko njih, uključujući i meka tkiva – ligamente i mišiće.

Neki problemi su:

 • artritis (artroza),
 • frakture,
 • dislokacije,
 • uganuća,
 • ozljede tetiva i mišića.

Vaš liječnik će vas pitati kada je grčenje započelo i kako je napredovalo, uključujući utjecaj grčenja na korištenje ruke, na ozljede i druga medicinska stanja kao i prethodna liječenja.

Fizikalni pregled se odvija tako da se provjeri opseg pokreta, oticanje i osjetljivost, ali i stanje mišića i tetiva.

x zrake ruke

Rendgensko snimanje se obično koristi za provjeru mogućnosti pojave upala – artritisa i drugih iskrivljenja kostiju i zglobova.

Ako je situacija ozbiljnija, liječnik će preporučiti MR i CT sken.

Grčenje u prstima ruku – liječenje

Liječenje grčenja u prstima ruku ovisi o točnom uzroku. Ono uključuje vježbe istezanja za zglobove i mišiće koje će pomoći kod opuštanja istih. Koriste se i razni oblici imobilizacije ručnog zgloba ako je došlo do oštećenja živca ili razvitka ciste.

Operacija će biti potrebna ako drugi tipovi liječenja ne djeluju ili ako bol utječe na korištenje ruke. Nakon operacije bit će potrebna i fizikalna terapija jer se ukočenost i grčenje mogu vratiti.

Grčenje prstiju lijeve ruke

Problemi s rukama mogu biti ozbiljni i mogu imati simptome kao što su:

 • jaka bol,
 • oticanje,
 • grčevi u mišićima,
 • utrnulost,
 • osjećaj slabosti ili promjene temperature ili boje ruke.
ukocenost prstiju lijeve ruke

Bol ili grčenje lijeve ruke može značiti da ste ozlijedili zglob, da je došlo do istegnuća živca ili problema sa srcem.

Postoji nekoliko razloga zašto osjećate grčenje u ruci, uz popratnu bol u lijevoj ruci:

 • srčani udar – ugrušak ili puknuće koronarne arterije može zaustaviti protok krvi do srca. Kada se to dogodi, mišići se mogu oštetiti. Bez liječenja srčani mišić počinje odumirati, a zatim utječe i na cirkulaciju organizma, kao i opskrbu svih ostalih mišića (posebice perifernih mišića). Simptomi srčanog udara mogu biti i: bol u prsima ili pritisak, bol u leđima, vratu ili ramenima, povraćanje ili mučnina, nedostatak daha, malaksalost i umor.
 • angina pektoris – simptom koronarne bolesti srca, kada srčani mišići ne dobivaju dovoljno krvi bogate kisikom. Angina uzrokuje simptome slične onima kod srčanog udara, ali kod angine oni traju samo nekoliko minuta. Obično se pogoršavaju kada ste u pokretu i smanjuju kada odmarate.
 • plućna embolija – začepljene arterije ne mogu slati dovoljno krvi u zahvaćeni dio pluća kako bi se spriječilo propadanje tkiva, odnosno dolazi do oštećenja mišića i tkiva te dolazi do grčenja u perifernim mišićima.
 • burzitis – burza je vrećica ispunjena tekućinom, a nalazi se između kosti i pokretnih dijelova zgloba. Burzitis ramena je rezultat čestih i naglih pokreta. Rizik nastanka burzitisa se povećava starenjem. Bol se pogoršava kada se krećete ili kada ležite na ramenu ili ruci. Možda nećete moći potpuno rotirati rame. Drugi simptomi burzitisa su: osjećaj peckanja i trnjenja ruke i/ili šake.
 • fraktura ili slomljena kost – kod unutarnje frakture, osim boli, nema vanjskih znakova da ste slomili ili oštetili kost ruke ili zgloba. Slomljena kost ruke, zgloba ili dlana može uzrokovati bol koja se pogoršava kada je pokrećete. Drugi simptomi su nateknuće i utrnulost. Moguće je da imate slomljenu ruku ili zglob čak i ako se ruka čini normalnom.
 • hernija diska – diskovi su jastučići između kostiju kralježnice koji služe za ublažavanje udaraca i “amortiziraju” kralježnicu prilikom kretanja. Hernija diska u vratu predstavlja oštećenje vratnog diskusa koji vrši pritisak na okolne živce te uzrokuje bol i osjećaj trnjenja. Bol može započeti u vratu, a zatim će prijeći na ramena i ruke; može se povećavati prilikom pokreta. Također možete osjetiti tupost, trnjenje ili peckanje.
 • oštećeni korijen živca ili cervikalna radikulopatija – oštećeni je živac onaj koji je komprimiran ili upaljen. Može biti rezultat hernije diska zbog traume ili ozljede nastale zbog trošenja. Kada korijen živca napušta leđnu moždinu i vratnu kralježnicu, on se dalje pruža u ruku. Tim putem svaki živac daje senzoričke poticaje za određene dijelove kože na ramenu i ruci – kada je živac iritiran (pritisnut), on ne obavlja svoju funkciju i dolazi do slabosti mišića kojeg inervira, utrnutosti dijelova kože i boli. Simptomi oštećenog živca su slični herniji diska i mogu uključiti nateknuće, trnjenje ili peckanje ruke.
 • uganuće i istegnuće – uganuće je trošenje ili istezanje ligamenta. Uganuće ruke se može dogoditi kada padnete i dočekate se na ruke. Istegnuće je kada iskrivite tetivu ili mišić. To se može dogoditi kada podignete nešto na krivi način ili kada stavite jaki napor na mišiće.
 • tendinitis – tetive su fleksibilna tkiva koja povezuju kosti i mišiće. Kada se tetive upale, javlja se tendinitis. Tendinitis ramena ili lakta može uzrokovati bol u ruci. Rizik tendinitisa se pogoršava starenjem. 
 • vaskularni torakalni sindrom – to je stanje kod kojeg su krvne žile ispod ključne kosti stegnute zbog traume ili ozljede. Ako se ne liječi, može dovesti do oštećenja živaca i uzrokovati utrnuće, trnjenje ili slabost ruke. U nekim slučajevima može oteknuti ruka. Drugi znakovi uključuju diskoloraciju ruke, hladnu ruku ili dlan i slabi puls ruke.

Ako vas boli lijeva ruka i imate druge simptome srčanog udara, nemojte odgađati odlazak liječniku jer to može postati po život opasno.

Trnjenje prstiju desne ruke

Trnjenje ili bol u desnoj ruci javlja se kod mnogih ljudi pri čemu otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Za većinu je gubitak osjećaja ili trnjenje desne ruke privremeno. 

desna ruka

Neuobičajen osjećaj trnjenja u desnoj ruci može se dogoditi zbog spavanja na ruci, odnosno prekida normalne cirkulacije, manje ozljede ruke ili loše cirkulacije općenito. To može stvoriti osjećaj probadanja ili utrnuća u cijeloj ruci (kao da je ruka “zaspala”). 

Ako je osjećaj trnjenja rezultat ukliještenih živaca ili krvnih žila, sam osjet ruke će se vratiti kada se smanji pritisak.

Više informacija o trnjenju ruku možete pročitati ovdje.

Sindrom karpalnog kanala 

Kočenje prstiju na rukama može biti rezultat sindroma karpalnog kanala ili tunela – mjesto gdje je neki živac pritisnut (ukliješten) na ljudskom tijelu. Javlja se u opskrbnom području živca medianusa koji ima osjetnu i motoričku funkciju. Osjetno prekriva najvažniji i najveći dio šake.

sindrom karpalnog tunela

Sindrom je kod kojeg dolazi do pritiska na medijani živac (n. medianus) između poprečnog ligamenta kostiju ručja (dijela šake uz ručni zglob), u karpalnom kanalu, na korijenu šake, ispod samog dlana.

Karpalni kanal na ruci

Funkcionalno gledajući, karpalni tunel (kanal) zatvoreni je dio kod kojeg, uslijed zadebljanja volumena njegova sadržaja (tetive i njihove ovojnice) dolazi do povećanja tlaka u njemu.

Nakon određenog vremena dovodi do ishemijskih promjena na živcu (smanjena opskrba krvlju).

Simptomi sindroma karpalnog kanala (tunela) ovise o trajanju i jačini pritiska na živac medianus. Smetnja osjeta je uglavnom prvi simptom koji se javlja kod 80% osoba.

Karpalni tunel – simptomi:

 • prolazno trnjenje u prstima koje se javlja tijekom noći ili ujutro nakon spavanja,
 • utrnulost cijele šake ili prva tri prsta,
 • osjećaj žarenja ili peckanja u ruci/dlanu,
 • otok palca ili svih prstiju,
 • mišićna slabost,
 • oslabljen stisak šake,
 • nemogućnost stiska.

Bol ili utrnulost prva tri prsta ili pak cijele šake može biti jaka noću i buditi ljude iz sna. Tada osoba obično trese šakom kako bi se smanjio ili uklonio pritisak u ruci. Motoričke smetnje se javljaju kod ljudi koji su dugotrajno bili izloženi intenzivnom pritisku na živac.

Karpalni tunel – iskustva

Mnoge osobe koje boluju od karpalnog tunela imaju simptome trnjenja ili ukočenosti ruke. 

Uglavnom osobe iz vlastitog iskustva naglašavaju kako je karpalni tunel rezultat učestalih pokreta s rukama (intenzivan rad), čestog tipkanja na računalu, ali se javlja i u trudnoći.

Preporučuje se odmor od rada ili od tipkanja jer se tako smanjuje pritisak na živac medianus.

ergonomska tipkovnica

Svakih pola sata uzmite pauzu od 5 minuta i razgibajte zglobove i šake. Preporučuje se stiskati stres lopticu kako bi se aktivirali mišići ruke. Može pomoći i nabavljanje ergonomske tipkovnice koja se bolje prilagođava prirodnom položaju ruke i prstiju pa se smanjuje ili u potpunosti rješava sindrom karpalnog tunela.

Kod trudnica se često javlja karpalni tunel zbog edema, odnosno zadebljalog tkiva koje vrši pritisak na karpalni tunel. Veća učestalost javljanja karpalnog tunela kod trudnica je rezultat anatomskih i hormonalnih promjena, stvaranja otoka ili edema te zbog dugotrajnog nošenja djeteta na rukama.

Savjetuju se vježbe ručnog zgloba, imobilizacija ortozom za ručni zglob i palac ako je zahvaćen te izbjegavanje radnji koje vode do boli i osjećaja trnjenja u ruci.

Operacija karpalnog tunela – cijena

Liječenje karpalnog tunela ovisi o dužini trajanja bolesti i intenzitetu simptoma.

Liječenje se sastoji od fizikalne terapije, imobilizacije ručnog zgloba ortozom, primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova i aplikacije kortikosteroidnih injekcija unutar karpalnog tunela.

Ako je uzrok sindromska sistemska bolest, hormonalna ili hematološka, potrebno je liječiti bolest koja je uzrokovala karpalni tunel (uz to primijeniti mjere liječenja sindroma karpalnog tunela). 

Međutim, često je potrebno kirurško liječenje koje se sastoji od presijecanja poprečnog karpalnog ligamenta čime se postiže dekompresija karpalnog kanala i uklanja se pritisak na medijani živac. 

Oslobađanje pritiska (dekompresija) živca medianusa dobar je i siguran zahvat koji u najvećem broju slučajeva oslobađa osobu svih tegoba.

Cijena operacije karpalnog tunela (dekompresije) ovisi o uzroku i intenzitetu bolesti, a u privatnim poliklinikama uglavnom se kreće od  8 000 do 13 000 kuna. Također, trebate uzeti u obzir i ostale usluge koje vam poliklinike mogu naplatiti. 

Karpalni kanal – vježbe

Ako imate simptome sindroma karpalnog tunela, može vam pomoći nekoliko jednostavnih vježbi, ali preporučuje se i ograničavanje aktivnosti koje su uzrokovale bolest.

Treskanje – ova vježba je jednostavna. Korisna je tijekom noći kada se simptomi mogu pogoršati. Ako se probudite uz bol ili utrnulost ruke, samo protresite ruke kako biste olakšali simptome karpalnog tunela.

Šaka i znak stop:

 • stisnite šaku,
 • zatim rastvorite ruku dok prsti nisu upereni u strop (kao da nekomu pokazujete znak stop),
 • ponovite 5-10 puta.

Šaka i širenje prstiju:

 • stisnite šaku,
 • raširite prste što je više moguće,
 • ponovite 5-10 puta.

Za ovo vam mogu pomoći i pomagala koja se postave na sve prste ruke te se zatim (raznih težina) izvode vježbe širenja i skupljanja prstiju koje su izuzetno dobre za snagu te funkcionalnost šake i njenih pokreta.

Dodirivanje palca:

 • povezujte svaki prst s palcem tako da tvorite “O” oblik,
 • ponovite nekoliko puta.

Osnovne vježbe istezanja zgloba:

 • sjednite za stol,
 • stavite laktove na stol, a zglobove i dlanove okrenite prema gore,
 • držite 5 sekundi i vratite u položaj tako da su prsti usmjereni prema gore,
 • zatim usmjerite prste prema podu i držite 5 sekundi,
 • vježbe ponovite 10 puta tri puta dnevno.

Sindrom karpalnog tunela – fizikalna terapija

Fizioterapeut vam može pomoći smanjiti bol i pomoći vam ponovno steći snagu i mobilnost dlana.

Uglavnom će vam preporučiti vježbe koje su fokusirane na živce i tetive kako bi se smanjila bol i povećala mobilnost. Osim toga, može preporučiti i potporu. Nosit ćete potporu preko noći kako biste održali prste ispravnima. Osim toga, možda ćete je trebati nositi i tijekom dana kada obavljate aktivnosti koje pogoršavaju simptome.

Fizioterapeut može preporučiti i:

 • promjene koje mogu pomoći smanjiti simptome na poslu, kod kuće ili tijekom odmora,
 • prilagodbu aktivnosti tijekom kojih dolazi do prenaprezanja karpalnog tunela, odnosno dlana,
 • ultrazvuk,
 • razne vježbe istezanja dlana i ruke.

Sindrom karpalnog kanala – prirodno liječenje

Prije no što počnete s prirodnim liječenjem sindroma karpalnog tunela, saznajte uzrok razvoja bolesti. Obično je rezultat pretjeranog korištenja i lošeg položaja gornjeg dijela ruke/tijela, kao i zbog pretjeranog korištenja prstiju i zgloba.

Osim vježbi, preporučuje se promijeniti i prehranu koja može utjecati na olakšavanje simptoma karpalnog tunela. Svježe voće, povrće i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći.

Antioksidansi, elektroliti i drugi nutrijenti iz voća i povrća mogu pomoći kod borbe protiv upale i liječenja sindroma. Konzumiranje biljne hrane bogate fosforom i magnezijem koja ima nizak postotak soli može pomoći kod eliminiranja viška vode iz tijela. 

omega 3 masne kiseline

Pijenje 200 ml vode svakih 2 sata održava hidrataciju tijela i olakšava bol.

Riba, lan i chia sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama, kao i sjemenke i orašasti plodovi koji pomažu smanjiti upalu, ali sadrže i zdrave masnoće.

Hrana bogata vitaminima iz B skupine može pomoći, jer nedostatak vitamina B6 pogoršava simptome sindroma karpalnog tunela. U prehranu uključite tamnozeleno lisnato povrće, grah i divljač. 

Osim hrane, za olakšanje karpalnog tunela mogu poslužiti esencijalna ulja. Esencijalna ulja se koriste godinama kako bi se smanjila bol na prirodan način. Dva esencijalna ulja koja su najutjecajnija za liječenje karpalnog tunela su zimzeleno ulje i ulje čempresa jer ubrzavaju cirkulaciju i smanjuju upalu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.79 / 5   28

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kocenje prstiju na rukama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu