Stručno odobrava

,

Trnci u lijevoj ruci – uzroci, simptomi, liječenje

trnci u ruci

Trnci u lijevoj ruci su jako prepoznatljiv simptom koji ljudi obično povezuju sa srčanim udarom ili infarktom. Međutim, osim što mogu biti uzrokovani srčanim problemima, postoji jako veliki broj uzroka koji može biti povezan s ovim simptomom. Često se povezuju s običnim nagnječenjima koja prolaze bez liječničke pomoći.

Trnci su najčešće posljedica pritiska na krvnu žilu ili živac čega je rezultat smanjen dotok kisika u mišiće – što uzrokuje osjećaj trnjenja u rukama.

Uzroci trnaca u lijevoj ruci

Trnci u lijevoj ruci mogu biti simptom raznih bolesti i stanja od koji nekih nisu zdravstveni problem, dok su drugi izrazito značajan problem koji nipošto ne smije proći bez reakcije i posjeta liječniku.

Iako naizgled neobičan simptom, anatomija lijeve ruke nam daje odgovor na pitanje zašto baš trnce često osjećamo kao simptom nekog stanja.

Arterije koje opskrbljuje krvlju lijevu ruku oštro se zavijaju na svom put iz prsnog koša prema ruci što uzrokuje potencijalnu okluziju (zatvaranje krvnih žila) prilikom nekog položaja tijela.

Također, funkcija ruke i šake zahtijeva iznimno preciznu pokretljivost, stoga je ruka prožeta tetivama i mišićima koji svojom kontrakcijom mogu uzrokovati pritisak (kompresiju) na živac ili krvnu žilu te uzrokovati trnce.

Nekada se to događa samo zbog krivog položaja tijela (kada određenim pokretom ili položajem zatvorimo arteriju koja ima oštri zavoj na putu od grudnog koša prema ruci). S druge strane, to mogu biti i neke bolesti ili lezije koje vrše kompresiju na iste.

Trnci su najčešće uzrokovani pritiskom na živac u području kralježnice. Takve promjene mogu čak uzrokovati i popratnu bol u području gornjih ekstremiteta pa i glavobolju.

Najčešći uzroci trnaca u ruci su:

 • pritisak ili kompresija živca – ulnarni živac koji inervira veliki dio ruke i dio šake od malog prsta do sredine dlana u svom središnjem dijelu proteže se od malog prsta šake, preko dlana i lakta, sve do gornjeg dijela ruke. U dijelu koji prolazi kroz lakat izrazito je izložen djelovanju vanjskih sila. Čak i spavanje, dugotrajno ležanje i/ili sjedenje, u nepovoljnom položaju može uzrokovati zatezanje i kompresiju na ulnarni živac. Kod sportaša se često, kao uzročnik trnaca ili neugodnih senzacija, javlja hematom smješten duboko u tkivu, uklještenja u području zglobova ili upale mekih tkiva zglobova. Na pregibu lakta živac je posebno osjetljiv zbog izloženosti vanjskim utjecajima. Možemo u njega udariti ili ga prikliještiti lošim položajem i tada u ruci počinjemo osjećati trnce jer krv ne dolazi do mišića, onoliko koliko bi trebala.
 • oštećenje živca – nagnječenje ili djelomično presijecanje živca može imati kao posljedicu trnce u lijevoj ruci. Živci imaju sposobnost regeneracije, ali liječnici još nisu uspjeli učiniti regeneraciju živca rutinskom. Stoga se kod oštećenja živca govori o povratu funkcije s nadom da će biti što veći. Osoba osjeća utrnulost V. i polovice IV. prsta. Živci imaju sposobnost regeneracije pa se manja oštećenja mogu liječiti bez problema i daljnjih poteškoća.
 • pritisak ili kompresija na krvne žile – uzrokuju smanjenu opskrbu tkiva kisikom i hranjivim tvarima, na što nas tijelo upozorava simptomima poput utrnulosti ili osjećaja umora u ruci.
 • nedostatak određenih vitamina i minerala – primjerice vitamina B12. Nedostatak vitamina ili hipovitaminoza je posebno često stanje kod alkoholičara, a osim toga su alkoholičari podložniji degeneraciji (oštećenju) živaca, stoga su trnci u rukama jako često povezani sa sindromom alkoholizma.
 • degenerativne promjene – promjene na pršljenovima kralježnice, točnije okoštavanja (spondiloza). Razvijaju se koštane izrasline koje mogu vršiti bolan pritisak na razne živce. Često se javljaju noću i ometaju san osobe. Može biti izrazito snažno.
 • srčani ili moždani udar – gotovo uvijek povezani s trncima u lijevoj ruci, pritom je bitno paziti i na određene druge simptome kao što su osjećaj pritiska i boli u prsima, nedostatak daha, omaglica ili gubitak govora kako bi mogli što brže i preciznije odrediti točan uzrok.
 • lijekovi i toksini mogu ponekad imati za posljedicu trnce u lijevoj ruci, pogotovo ako imaju kao nuspojavu oštećenje živca ili krvnih žila.
 • sindrom karpalnog tunela jako čest sindrom u današnje vrijeme zbog stila života (tipkanje na računalu ili mobitelu, pisanje). Zbog zadebljanja vezivnog tkiva na pregibu šake dolazi do kompresije na živac u tom području. Dolazi do suženja karpalnog kanala kroz koji prolaze tetive, krvne žile i živci. Početni simptomi su trnci, a ako se stanje ne riješi kirurški, simptomi napreduju do oštećenja živca i gubitka funkcije.
trnci u ruci

Simptomi trnaca u lijevoj ruci

Trnci su često praćeni s raznim drugim simptomima poput:

 • osjećaj peckanja (karakteristično kada je uzrok pritisak na živac bez obzira na dio tijela) u dijelu arterije ili oko živca,
 • smanjenje funkcije ruke,
 • bol.

Određena stanja poput srčanog ili moždanog udara imaju niz drugih simptoma koje prate navedene, a neka su spomenuta već ranije u tekstu.

Kao i uvijek, kada razmatramo simptome, preciznoj i brzoj dijagnozi pomaže poznavanje detalja: kada se javlja simptom, kako se širi, uzrokuje li trnce neka ozljeda, koji su prateći simptomi i slično.

Liječenje trnca u lijevoj ruci

Liječenje ovisi o uzroku. Ovisno o dijagnozi koja je postavljena nakon promatranja simptoma, fizikalnog pregleda i provedenih testova, primijenit će se odgovarajući način liječenja.

 • Nedostatak vitamina se liječi nadoknadom vitamina.
 • Sindrom karpalnog tunela se liječi operativno vrlo uspješno u ranim fazama.
 • Srčani i moždani udar su jako teška medicinska stanja, a izlječenje ovisi o nizu okolnosti.
 • Teška oštećenja živca se teško liječe i velikim dijelom medicina nema utjecaj na uspješnost regeneracije živčanog oštećenja u pojedinca. Stoga alkoholizam (posebno u mladosti) može imati pogubne posljedice na ruku. Presijecanje živca prilikom traume ne mora nužno značiti potpuni gubitak funkcije, ali je oporavak težak i dugotrajan, a rezultati vrlo često nisu jako dobri.
 • Ako su uzroci trnjenja degenerativne promjene, pristupa se liječenju u vidu fizikalne terapije, masaža, lijekova ili, ako je neophodno, kirurškim liječenjem.

Trnci u lijevoj ruci – samopomoć

Ako liječnik potvrdi da uzrok trncima u lijevoj ruci nije ozbiljna bolest koja zahtijeva hitno liječenje, već primjerice kompresiju na krvnu žilu ili živac, redovita vježba, istezanje i masaža uz zdravu prehranu mogu biti dovoljni za eliminaciju ovog simptoma.

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.80 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trnjenje lijeve ruke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu