Imate usporen metabolizam? Znamo krivce! Ovih 15 čimbenika utječu na brzinu metabolizma

usporen metabolizam

Metabolizam igra ključnu ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine i općeg zdravlja. To je proces kojim vaše tijelo hranu koju pojedete pretvara u energiju. Međutim, različiti čimbenici mogu utjecati na brzinu vašeg metabolizma.

Razumijevanje ovih čimbenika ključno je za svakoga tko želi optimizirati svoju brzinu metabolizma i podržati svoje ciljeve u formi i mršavljenju.

Nedostatak tjelesne aktivnosti

Jedan od primarnih čimbenika koji mogu usporiti vaš metabolizam je sjedilački način života. Redovita tjelovježba ne samo da sagorijeva kalorije tijekom aktivnosti, već također pomaže potaknuti metabolizam čak i u mirovanju.

Pročitajte članak “Predugo sjedite i malo se krećete? Evo kako “nesvjesno” uklopiti kretanje u svakodnevni život“.

Jedan od primarnih čimbenika koji mogu usporiti vaš metabolizam je sjedilački način života
FOTO: Shutterstock

Neadekvatan unos proteina

Proteini su neophodni za održavanje i izgradnju mišićne mase, a mišićno tkivo sagorijeva više kalorija od masti. Nedovoljan unos proteina može dovesti do smanjenja mišićne mase, usporavajući metabolizam.

Preskakanje obroka

Nepravilni obrasci prehrane, osobito preskakanje obroka, mogu signalizirati vašem tijelu da mora uštedjeti energiju, što dovodi do usporavanja metabolizma. Težite redovitim, uravnoteženim obrocima kako biste ubrzali svoj metabolizam.

Pročitajte članak “Preskačete obroke? Nova je studija dokazala da je to iznimno opasno za zdravlje, evo o čemu je riječ“.

Nedostatak sna

Kvalitetan san ključan je za cjelokupno zdravlje, uključujući metabolizam. Nedostatak sna može poremetiti hormonsku ravnotežu, što dovodi do povećanog apetita i sporijeg metabolizma.

Pročitajte članak “Poremećaji spavanja: Ima ih čak 1/3 odraslih! Psihologinja otkriva što sve remeti san, koji simptomi upućuju na poremećaj i što učiniti“.

Nizak unos vode

Održavanje hidratacije ključno je za sve tjelesne funkcije, uključujući metabolizam. Dehidracija može narušiti učinkovitost metaboličkih procesa, stoga svakako pijte dovoljnu količinu vode tijekom dana.

Kronični stres može povisiti razinu kortizola, hormona koji, kada se s vremenom povisi, može pridonijeti debljanju i sporijem metabolizmu
FOTO: Shutterstock

Razine stresa i kortizola

Kronični stres može povisiti razinu kortizola, hormona koji, kada se s vremenom povisi, može pridonijeti debljanju i sporijem metabolizmu. U svoju rutinu uključite tehnike upravljanja stresom poput meditacije i tjelovježbe.

Pročitajte članak “Fizički simptomi stresa: Obratite pozornost! Ovo su upozoravajući znakovi koje vam tijelo šalje“.

Pretjerano oslanjanje na prerađenu hranu

Prerađena hrana često sadrži aditive i konzervanse koji mogu ometati metaboličke procese. Usredotočite se na cjelovitu hranu bogatu hranjivim tvarima kako biste podržali zdrav metabolizam.

Pročitajte članak “‘Nezdrava hrana’: Imamo popis namirnica! Nutricionistica otkriva što će se jako rijetko naći na njezinom tanjuru“.

Nedostatak treninga snage

Izgradnja i održavanje mišićne mase ključno je za zdrav metabolizam. Vježbe treninga snage mogu pomoći u povećanju mišićne mase, što dovodi do veće stope metabolizma u mirovanju.

Pročitajte i članke:

Starenje

Metabolizam se prirodno usporava s godinama, uglavnom zbog smanjenja mišićne mase. Međutim, usvajanje zdravog načina života, uključujući redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu, može pomoći ublažiti metabolički pad povezan sa starenjem.

prekomjerna konzumacija može usporiti metabolizam
FOTO: Shutterstock

Pretjerana konzumacija alkohola

Dok umjerena konzumacija alkohola može imati neke zdravstvene prednosti, prekomjerna konzumacija može usporiti metabolizam. Alkohol prerađuje jetra, odvraćajući ga od njegove primarne uloge sagorijevanja masti.

Pročitajte članak “Posljedice alkohola na organizam: Jednom kad ste oštetili organe, povratka nema! Nutricionistica otkriva detalje“.

Niske razine vitamina D

Vitamin D ključan je za razne tjelesne funkcije, uključujući metabolizam. Niske razine vitamina D povezuju se sa sporijim metabolizmom. Osigurajte dovoljno izlaganja sunčevoj svjetlosti ili razmislite o dodatku prehrani ako je potrebno.

Pročitajte članak “Koje su namirnice bogate vitaminom D? 10 % trebamo osigurati hranom! Nutricionistica donosi popis koji je važan za jesen i zimu“.

Brza dijeta

Drastično smanjenje unosa kalorija putem brzih dijeta može tijelu signalizirati da je u stanju gladi, što dovodi do usporavanja metabolizma. Odlučite se za održive, postupne promjene kako biste podržali dugoročno zdravlje metabolizma.

Pročitajte članak “Najlakša dijeta: Mnogi su u potrazi za njom! Nutricionistica otkriva sve što trebate znati“.

Hormonska neravnoteža

Stanja kao što je hipotireoza mogu utjecati na rad štitnjače, koja ima ključnu ulogu u metabolizmu. Posavjetujte se s liječnikom ako sumnjate na hormonsku neravnotežu.

Pročitajte članak “Simptomi bolesti štitnjače: Pretpostavlja se da ih ima svaka 5. žena, a sve je više i muškaraca! Ovo su znakovi problema sa štitnjačom“.

Stanja kao što je hipotireoza mogu utjecati na rad štitnjače, koja ima ključnu ulogu u metabolizmu
FOTO: Shutterstock

Genetika

Dok genetika može utjecati na metabolizam, čimbenici načina života i dalje igraju značajnu ulogu. Usredotočite se na održavanje zdravog načina života kako biste optimizirali svoj metabolički potencijal.

Neadekvatan unos magnezija

Magnezij je uključen u brojne metaboličke procese, a nedovoljan unos može pridonijeti usporenom metabolizmu. Uključite u svoju prehranu namirnice bogate magnezijem, poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Uključivanjem redovite tjelovježbe, uravnotežene prehrane i drugih zdravih navika možete podržati brži metabolizam i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje. Posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom za savjete temeljene na vašim potrebama i ciljevima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Miller, K. (2023). 15 Things That Slow Your Metabolism. WebMD.
  2. Spritzler, F. (2019). 6 Mistakes That Slow Down Your Metabolism. Healthline.
  3. Orenstein, B. W. (2012). 9 Triggers That Will Slow Your Metabolism. Everyday Health.   

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu