Najbolje vježbe protiv celulita: Treba li vjerovati fitness trenerima koji ih promoviraju? Evo kako treningom utjecati na “narančinu koru”

Najbolje vježbe protiv celulita

Mnogi programi treninga se reklamiraju kao treninzi za uklanjanje masnih naslaga i celulita. Pojedini fitness instruktori tvrde da se masne naslage i celulit mogu ukloniti točno određenim vježbama. No, postoje li zaista najbolje vježbe protiv celulita?

Što je zapravo celulit?

Celulit je vidljiva potkožna mast koja stvara izgled “rupica” ili “narančine kore”. Obično se razvija oko trbuha, bedara i stražnjice, iako se ponekad može stvoriti i na rukama. Celulit ne šteti zdravlju osobe, ali neki ga ljudi žele učiniti manje izraženim iz estetskih razloga.

Kako biste shvatili sam mehanizam pojave celulita, trebate uzeti u obzir da se koža sastoji od tri glavna sloja – epiderme, derme i subcutisa.

Treći sloj, poznat kao subcutis, sastoji se od masnog tkiva (poznatog kao potkožno masno tkivo) koje skladišti energiju u obliku masti te pruža zaštitu i izolaciju i pričvršćuje gornje slojeve kože na mišiće i fascije. Neposredno iznad subcutisa nalazi se sloj vezivnog tkiva, većinom izgrađenog od kolagena. U nekim slučajevima mast može stršiti kroz ta vlakna i uzrokovati izgled rupica.

Celulit je vidljiva potkožna mast koja stvara izgled rupica ili narančine kore
FOTO: Getty Images

Postoje li najbolje vježbe protiv celulita?

Mnogi, kada traže najbolje vježbe za uklanjanje celulita, često traže najbrža rješenja i vjeruju fitness instruktorima koji promoviraju svoje programe treninga s vježbama koje isključivo tope celulit.

Istina, ponekad gubitak tjelesne masnoće i povećanje mišićne mase mogu pomoći u smanjenju pojave celulita.

Međutim, čak i vrlo mršave osobe još uvijek mogu imati vidljiv celulit.

Imajte na umu da ne postoje vježbe koje djeluju samo na smanjenje celulita, već je topljenje masnih naslaga isključivo moguće kao kombinacija pojedinih životnih faktora, a uz to je nemoguće skinuti masne naslage s točno određenog dijela tijela na kojem vam smeta masnoća.

Pročitajte članak “Spot reduction metoda: Je li moguće skinuti masne naslage s točno određenog dijela tijela? Evo što je pokazalo istraživanje“.

Stoga, ako istražujete kako se riješiti celulita na nogama (ili tražite točno određene vježbe za celulit na nogama ili vježbe protiv celulita na bedrima), odustanite od potrage i posvetite se mijenjanju pojedinih životnih navika.

kako se riješiti celulita na nogama
FOTO: Getty Images

Kako spriječiti pojavu celulita?

Da biste spriječili pojavu celulita, trebate kombinirati sljedeće:

Najbolje vježbe protiv celulita

Ove vježbe neće same od sebe ukloniti celulit, ali pomoći će vam zategnuti kožu i mišiće i smanjiti vizualnu percepciju celulita te uz kombinaciju navedenih faktora spriječiti njegovu daljnju pojavu.

Ako se pitate kako se riješiti celulita kod kuće, imajte na umu da za ovaj trening snage ne trebate posjećivati teretanu ili koristiti puno opreme za trening.

Osim dobro poznatih čučnjeva, koje izvodi gotovo svaka osoba koja se želi riješiti celulita, isprobajte i sljedeće vježbe.

Bočni iskorak

Bočni iskorak je odlična vježba za jačanje nogu, a uz to poboljšava ravnotežu, stabilnost i snagu. Bočni iskoraci jačaju unutarnju i vanjsku stranu bedara te mišiće stražnjice.

Evo kako se izvodi.

Križni iskorak

Ova varijacija iskoraka idealna je za jačanje nogu i gluteusa, a uz to poboljšava i ravnotežu.

Provjerite kako se pravilno izvodi.

Step-up s obrnutim iskorakom

Ova vježba cilja gluteuse, kvadricepse i stražnje mišiće natkoljenice. Za razliku od prve dvije vježbe zahtijeva nisku klupu ili drugu blago povišenu površinu za prvi dio pokreta.

U nastavku pogledajte pravilnu izvedbu.

Most

Most jača gluteus bez stavljanja previše pritiska na donji dio leđa. Ovo je također odlična vježba za ljude koji ne mogu raditi čučnjeve zbog bolova u leđima, kukovima ili koljenima.

Evo kako je pravilno izvesti.

Sklekovi

Sklekovi su odlična vježba jer ne zahtijevaju opremu i ciljaju prsa, ramena i tricepse. Koriste se za zatezanje gornjih dijelova tijela na kojima postoji mogućnost nakupljanja celulita.

Evo kako pravilno napraviti sklek.

Izvodite ove vježbe 2 – 3 puta tjedno. Za početak svaku vježbu odradite s 10 ponavljanja pa postepeno povećavajte broj ponavljanja kako napredujete u treningu. Odradite krug vježbi po navedenom redoslijedu u 1 – 2 serije za početak pa, kada vidite da ih izvodite s lakoćom (kada taj broj ponavljanja i serija više neće djelovati na vaše mišiće zbog prilagodbe), za bolji učinak povećajte i broj serija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Davidson, K. (2022). Is It Possible To Get Rid of Cellulite With Exercises? Healthline.
  2. Rees, M. (2021). 8 of the best exercises to help get rid of cellulite. Medical News Today.
  3. Cassidy, J. (2017). Can you get rid of cellulite with exercise? CNN.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu