L- karnitin (L- carnitine) – što je i prednosti?

l-karnitin

Ako volite jesti, a pritom ne želite imati višak kilograma onda ste sigurno već čuli razne priče o dijetama u kojima se gube kile bez ikakvog odricanja od hrane. Gotovo svi koji su željeli smršavjeti čuli za eliksir mršavljenja L – carnitine. U nastavku doznajte više. 

Ne vjerujte čudotvornim dijetama

Obično su te priče zapakirane tako da prodaju određeni proizvod koji će vam pomoći u tom cilju. Ako ste se već navukli na nekoliko takvih priča, pokušali i razočarali se, onda ste postali oprezniji. Naravno da morate mijenjati prehrambene navike ako su one loše.

Ne možete očekivati da kile nestaju dok se hranite nezdravo. Zdrava prehrana i dovoljno fizičke aktivnosti jedina su priča koja sigurno djeluje. Ipak, postoje dodaci prehrani koji mogu pomoći da vaša priča o skidanju kila dobije sretan završetak.

Odmah vas moramo razuvjeriti, ako mislite da se L-karnitinom možete pretrpavati i tako smršavjeti. Konzumacija L-karintina u velikim količinama neće imati učinka na redukciju masnog tkiva, ako u proces mršavljenja niste uključili tjelesnu aktivnost. Dapače, konzumiranjem velikih količina L-karnitina – koža može dobiti specifičan ”miris ribe”. 

Što je L-karnitin?

L- karnitin je prirodni dodatak prehrani. Svi ga u tijelu već imamo. Naše tijelo ga samo proizvodi u jetri i bubrezima. On pomaže mastima da se pretvore u energiju. Slikovito, ako je tijelo motor, a masti su benzin koji ga pokreće, L-karnitin je ulje koje podmazuje sustav.

Hrana životinjskog podrijetla glavni je izvor L-karnitina (posebno kravlje meso), dok ga hrana biljnog podrijetla sadrži u malim, gotovo nezamjetnim količinama. 

Prednosti L-karnitina

Bez L-karnitina sustav je nepodmazan, naše tijelo se osjeća umorno jer mu nedostaje energije. Tada nam tijelo signalizira da je gladno i nema nam druge nego posegnuti za hranom. Nedostatak L-karnitina u tijelu se registrira i kao osjećaj mučnine te mišićne slabosti.

Masti nisu jedini izvor energije, energiju daju i ugljikohidrati pa kad nam nedostaje L-karnitina možemo osjetiti potrebu za slatkišima. L-karnitin poznat je po zajamčenom: 

  • jačanju imuniteta
  • pospješivanju koncentracije, radnih sposobnosti i regulaciji raspoloženja
  • povećanju HDL kolesterola i snižavanju triglicerida u krvotoku
  • pozitivnom utjecaju na srce i krvožilni sustav 
  • gubitku tjelesne mase
  • podizanju tjelesne energije 

L-karnitin pokazao se učinkovitim i u oporavku od srčanog udara te borbi protiv angine pectoris, a dobar je i u prevenciji dijabetesa, muške neplodnosti pa čak i Alzheimerove bolesti. 

Kako L-karnitin djeluje?

Ako ga nemamo dovoljno u tijelu, dodatak L-karnitina će nas učiniti poletnijima i energičnijima. Osjećaj gladi će se smanjiti, a poboljšat će se tjelesne funkcije i koncentracija. L-carnitine je zwitter ion – što bi značilo neutralna molekula, ali s pozitivnim i negativnim nabojem. 

Ako L-karnitina imamo dovoljno u tijelu, dodatna količina neće negativno djelovati (L- karnitin općenito nema nikakvih poznatih negativnih nus-pojava), ali tada nećemo osjetiti efekt koji osjetimo kad ga nemamo dovoljno u tijelu.

Međutim, u zadnje vrijeme neka su istraživanja ipak na kraju rezultirala tezama da se sastojci L-carnitina povezuju s nastankom ateroskleroze te formiranjem plaka u arterijama što doprinosi razvoju srčanih bolesti. Kako god, dobro je znati i ne pretjerivati.

Pomaže li L- karnitin u rješavanju celulita?

Istraživanja kažu – DA. On pomaže u procesu pretvorbe masti u energiju, uz njega masti (i celulit) sagorijevaju brže. Kreme protiv celulita često sadrže L- karnitin.

mrsavljenje-sagorijevanje-masti

Upotreba

L- karnitin može se uzimati svakodnevno u količinama do maksimalno 4 grama. Za ljude s normalnim potrebama dovoljno je 1 g dnevno. Potrebu za većim količinama imaju sportaši i jetreni/ bubrežni bolesnici koji ne mogu proizvesti dovoljnu količinu u tijelu.

Preporučuje se uz doručak uzeti 500 mg. Ako se bavimo nekom fizičkom aktivnošću, bilo aerobnom ili anaerobnom, onda pola sata prije aktivnosti uzimamo još 500 mg.

Kupiti ili ne kupiti L-karnitin?

Ova odluka treba biti individualna. Oko L-karnitina postoje određene kontroverze. Neki kritičari tvrdi da je fama o L-karnitinu napuhana i da je to maslo farmaceutske industrije, da L-karnitin uopće nije potreban u dodatnim količinama.

Iskustva s L-karnitinom

Unatoč tvrdnjama skeptika, iskustva mnogih sportaša kao i ne-sportaša pokazuju da je ovaj pripravak itekako djelotvoran. Dodatno, pozitivan efekt se pojačava kod osoba koje su kombinirala L-karnitin s programom mršavljenja, tada se masne naslage otapaju puno brže nego bez L-karnitina.

Autor ovog teksta također povremeno uzima L-karnitin i tada osjeća “dodatnu energiju” te smanjenu glad. Većina korisnika L-karnitina se na forumu složila oko povećanja energije, međutim većina ih smatra kako im L-karnitin bez promjene životnih navika ne bi previše pomogao.

Bilo je tu i komentara o tome kako se radi o čistom ”bacanju novaca”. Međutim na vama je da prosudite je li to doista tako – s obzirom na broj korisnika koji su naveli pozitivno iskustvo

Oprez

Dodaci prehrani ne podliježu rigoroznim provjerama kao što je slučaj s lijekovima, stoga se preporučuje kupovati ih od provjerenih proizvođača te s provjerenih internetskih stranica.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o celulitu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.17 / 5   41

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: l karnitin, l carnitine, L-carnitine, L CARNITIN, l-karnitin, l karnitin dm, l karnitin upotreba, l carnitine iskustva, l karnitin iskustva, l karnitin mršavljenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu