Sunčanje u trudnoći – tamnjenje u solariju, preparati za samotamnjenje

Sunčanje u trudnoći

Kako se bliži toplije vrijeme i ljetna sezona, mnoge žene pitaju se je li sigurno sunčati se na plaži ili u solariju dok su trudne. Svakako bi željele imati lijepi ten, no isplati li se izlagati riziku sebe i još nerođeno dijete?
Sljedeće informacije bi Vam mogle pomoći u Vašoj konačnoj odluci – sunčate li se na plaži, u solariju ili planirate koristiti preparate za samotamnjenje.

Bez obzira jeste li trudni ili ne, pretjerano izlaganje suncu nosi sa sobom rizike ranog starenja kože i pojave zloćudnog raka kože – melanoma. Nadalje, UV zrake oštećuju oči i mogu uzrokovati iritaciju, konjunktivitis ili kataraktu, pogotovo ako se ne nose sunčane naočale sa zaštitom od UV zraka.

Osim toga, trudnicama valja imati na umu i još neke činjenice:

 • izlaganje suncu povisuje tjelesnu temperaturu žene čime se povisuje i temperatura fetusa što može uzrokovati oštećenje mozga,
 • mogućnost dehidracije predstavlja opasnost i za majku i za dijete,
 • estrogen u trudnoći uzrokuje pojavu kloazmi (pojačane pigmentacije kože) koje zbog sunčanih UV zraka mogu, ali ne moraju, zaostati nakon poroda.

Sunčanje u prvom tromjesečju trudnoće

Neka istraživanja ističu povezanost sunčanih UV zraka i manjka folne kiseline. Naime, UV zrake uzrokuju raspad folne kiseline koja predstavlja glavni građevni element za zdravi razvoj živčanog sustava. Stoga sunčanje u prvom tromjesečju trudnoće, kada se događa proces organogeneze, nikako nije preporučeno jer bi mogao biti narušen razvoj mozga i ostatka živčanog sustava.

Trudnoća i sunčanje
Foto: Pexels

Tamnjenje u solariju

Trenutno nema istraživanja koja daju nepobitne dokaze štetnog utjecaja solarija na fetus. Općenito, solarij kao jedna od opcija tamnjenja jedna je od štetnijih za ljudsku kožu te predstavlja brzinsko rješenje koje nije poželjno ponavljati ili pretjerivati s njim s obzirom na povećan rizik nastanka melanoma kože. Većina liječnika ne preporučuje korištenje solarija jer isto povisuju tjelesnu temperaturu, a posljedično zagrijavaju i fetus.

Preparati za samotamnjenje

Na današnjem tržištu postoji bezbroj proizvoda koji garantiraju brze i sigurne rezultate. Njihova prednost je ta što se izbjegava izloženost UV zrakama i time je smanjen rizik nastanka melanoma ili drugih kožnih promjena. Za trudnice je bitno raspitati se o tvarima koje sadrže preparati za samotamnjenje jer sve što stavljaju na sebe nađe put kroz kožu do krvotoka te, u konačnici, fetusa.

More u 8. mjesecu trudnoće

S obzirom na sve ranije navedeno, trudnice bi trebale:

 • izbjegavati odlaske na plažu u podne, planirati ili ranije ujutro ili predvečer,
 • nositi zaštitna pokrivala za glavu i sunčane naočale,
 • skloniti se u hlad,
 • nositi laganu, komotnu odjeću od prirodnih materijala,
 • koristiti kreme za zaštitu od sunca koje su odobrene za upotrebu u trudnoći.

Zaključno, sunce nije potrebno u potpunosti izbjegavati, već umjereno i pametno se izlagati tijekom dana jer tim putem skupljamo poželjnu količinu vitamina D.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Safety of Sunbathing While Pregnant. verywellfamily.
 2. Pregnancy and Tannning. American Pregnancy Association.
 3. Are sunbeds safe to use during pregnancy? NHS.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu