Folna kiselina u trudnoći: Nedostatak ovog vitamina povezan je s komplikacijama kod majke i fetusa! Evo kako se dozira i gdje je kupiti

Folna kiselina u trudnoći

Folna kiselina ili vitamin B9 jedan je od vitamina B skupine. Iznimno je važan vitamin prilikom planiranja trudnoće i u njezinim prvim tjednima jer je njegov deficit povezan s mnogim komplikacijama kod majke i fetusa.

Iako je većina trudnica svjesna važnosti folne kiseline, prema znanstvenom članku iz 2011. godine u hrvatskom znanstvenom časopisu Medica Jadertina tek nekolicina trudnica je pravilno uzima. Istraživanje je provedeno u Zadarskoj županiji.

U nastavku saznajte zašto je važna folna kiselina u trudnoći.

Folna kiselina za trudnice
FOTO: Shutterstock

Folna kiselina za trudnice

Folna kiselina jedan je oblik vitamina B9 koji se nalazi u dodacima prehrani i obogaćenoj hrani. To je sintetski oblik koji se još naziva i pteroilmonoglutaminska kiselina. U hrani nije prisutna folna kiselina, već prehrambeni folat.

Adekvatan unos folata i folne kiseline smanjuju rizik od razvoja:

Folat i folna kiselina nužni su organizmu za:

 • replikaciju DNA – prenositelja informacije o nasljeđu
 • metabolizam vitamina
 • sintezu aminokiselina – gradivnih blokova proteina
 • kao koenzim – nužan je za mnoge enzimske reakcije u organizmu
 • normalan razvoj eritrocita – crvenih krvnih stanica.
Folna kiselina - nedostatak
FOTO: Shutterstock

Folna kiselina – nedostatak

Nedovoljan unos folata prehranom ili folne kiseline dodacima prehrani može dovesti do nedostatka i sljedećih simptoma:

Dodatno, simptomi anemije su:

Budući da je folat vitamin topljiv u vodi i ne postoje njegove značajne zalihe u organizmu, do nedostatka može doći već nakon nekoliko tjedana neadekvatnog unosa folata.

Osim općenito smanjenog unosa folata iz hrane ili folne kiseline iz dodataka prehrani, uzrok nedostatka može biti i:

 • bolest koja kao posljedicu ima smanjenu apsorpciju folata i folne kiseline u crijevima, poput celijakije i Crohnove bolesti
 • neumjerena konzumacija alkohola
 • konzumiranje hrane koja je dobar izvor folata, ali je predugo kuhana pa je količina folata smanjena
 • hemolitička anemija
 • određene vrste lijekova, poput fenitoina, sulfasalazina i trimetoprim-sulfametoksazola
 • hemodijaliza
 • genetički uvjetovan poremećaj metabolizma folata i folne kiseline.
Folna kiselina u trudnoći - doza
FOTO: Shutterstock

Folna kiselina u trudnoći – doza

Ako se pitate kako se pije folna kiselina u trudnoći, u nastavku ćete saznati koja je zdrava doza folne kiseline za trudnice.

Tijekom trudnoće se potreba za folatom povećava zbog toga što više nije potrebna samo za normalno funkcioniranje majke, već i za razvoj fetusa. Stoga se preporučena vrijednost gotovo udvostručuje od 330 μg na dan za odrasle žene na 600 μg na dan za trudnice, prema preporučenim dozama propisanim od strane Europske agencije za sigurnost hrane

U nekim zemljama svijeta, poput SAD-a i Kanade, hrana se rutinski obogaćuje folnom kiselinom, čime je dodatno smanjena pojava njezinog nedostatka. Međutim, u Republici Hrvatskoj još uvijek ne postoje nacionalne smjernice o obogaćivanju hrane folnom kiselinom.

Ne postoje hrvatske nacionalne smjernice ni za unos folne kiseline tijekom trudnoće, ali zato dobro mogu poslužiti smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Američkog medicinskog instituta.

Ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama u prvih 12 tjedana preporučuje se uzimanje dodataka prehrani s folnom kiselinom u iznosu od 400 μg na dan.

Neke žene mogu imati dodatno povećanu potrebu za folnom kiselinom. Njima se preporučuje uzimanje četiri miligrama folne kiseline na dan. To su žene koje:

 • same imaju defekt neuralne cijevi ili otac djeteta ima defekt neuralne cijevi
 • u obiteljskoj povijesti imaju slučajeve defekta neuralne cijevi
 • otac djeteta u obiteljskoj povijesti ima slučajeve defekta neuralne cijevi
 • imaju dijabetes
 • uzimaju antiepileptike.

Naposljetku, ženama koje su već imale poteškoća s defektom neuralne cijevi u prijašnjoj trudnoći preporučuje se suplementacija pet miligrama folne kiseline na dan prije trudnoće i u prvom tromjesečju trudnoće.

Folna kiselina u hrani
FOTO: Shutterstock

Folna kiselina u hrani

Folna kiselina nije u takvom obliku prisutna u hrani, već se u njoj nalazi kao prehrambeni folat. Hrana koja je dobar izvor folata je:

Prehrambeni folat ima manju biološku iskoristivost od folne kiseline, stoga se trudnicama uz unos hrane bogate folatom svakako preporučuje uzimanje dodataka prehrani.

Folna kiselina u trudnoći – predoziranje

Iako je folna kiselina vrlo poželjan dodatak prehrani prije i na početku trudnoće, ni u čemu ne valja pretjerivati jer može doći do negativnih posljedica.

Prema preglednoj studiji Greenberga i suradnika iz 2011. godine u znanstvenom časopisu Reviews in Obstetrics & Gynecology predoziranje folnom kiselinom može maskirati nedostatak vitamina B12, odnosno pernicioznu anemiju.

Osim toga, nemetabolizirana folna kiselina može imati neke negativne učinke u organizmu. Ista skupina znanstvenika navela je njezin potencijalni učinak na pojavu:

Upravo zbog toga, ali i zbog mogućeg genetički uvjetovanog poremećaja u metabolizmu folne kiseline, u zadnje vrijeme se sve više preporučuje suplementacija L-metilfolatom, metabolički aktiviranim oblikom folne kiseline koji ne zahtijeva dodatnu aktivaciju u organizmu. Time se smanjuje i mogućnost negativnog djelovanja nemetabolizirane folne kiseline.

randomiziranoj kliničkoj studiji iz 2006. godine američki je tim znanstvenika u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition došao do zaključka da je suplementacija [6S]-5-metil-tetra-hidro-folnom kiselinom učinkovitija i sigurnija od suplementacije folnom kiselinom.

Folna kiselina - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Folna kiselina – gdje kupiti i cijena?

Osim što se preporučuje unositi prirodno prisutan folat iz hrane, trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se i redovito uzimanje dodataka prehrani.

Pritom su poželjniji dodaci koji sadrže L-metilfolat i adekvatnu dozu od 400 μg folne kiseline dnevno.

Folna kiselina dostupna je u sklopu prenatal dodataka prehrani koje je moguće nabaviti u svim ljekarnama. Cijena za 30-odnevnu dozu iznosi 16 – 20 eura.

Osim toga, folnu kiselinu moguće je kupiti i kao samostalni dodatak prehrani, također u ljekarnama. Cijena za tromjesečnu dozu iznosi 7 – 8 eura.

Folna kiselina dostupna je i u sklopu dodataka prehrani koji sadrže kombinaciju više vitamina B skupine, ali u njima količina folne kiseline ne doseže preporučenih 400 μg.

Za više informacija o dozama i oblicima folne kiseline koja se može uzimati tijekom trudnoće najbolje je pitati liječnika ili ljekarnika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Arnarson, A. (2023). Folic Acid vs. Folate — What’s the Difference? Healthline.
 2. Cafasso, J. (2023). Folate DeficiencyHealthline.
 3. Why do I need folic acid in pregnancy? (2023). NHS.
 4. Johnson, L. E. (2022). Folate Deficiency. MSD Manuals.
 5. Spinazzi, M. (2014). Optic Neuropathies Caused by Micronutrient Deficiencies and Toxins. Handbook of Nutrition, Diet and the Eye, 383–392.
 6. Greenberg, J. i sur. (2011). Folic Acid Supplementation and Pregnancy: More Than Just Neural Tube Defect Prevention. Reviews in Obstetrics & Gynecology, 4: 52–29.
 7. Vitale, K. i sur. (2011). Folna kiselina – što znaju i koliko ju koriste rodilje u Zadarskoj županiji. Medica Jadertina, 41(3–4): 95–103.
 8. Lamers, Y. i sur. (2006). Red blood cell folate concentrations increase more after supplementation with [6S]-5-methyltetrahydrofolate than with folic acid in women of childbearing ageAmerican Journal of Clinical Nutrition, 84(1): 156–611.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu