Tablete protiv bolova mogu uzrokovati komplikacije u trudnoći! Znanstvenici: “Razlog za brigu lakoća pristupa lijekovima bez recepta”

Uzimanje tableta protiv bolova u trudnoći može rezultirati komplikacijama

Izgledi da se u žena koje tijekom trudnoće koriste tablete protiv bolova razviju komplikacije veći su za 50 % nego u onih koje to ne čine, otkrilo je istraživanje.

Istraživači sa Sveučilišta u Aberdeenu otkrili su da među ženama koje su koristile tablete protiv bolova poput paracetamola i ibuprofena ima više slučajeva prijevremenih poroda, neonatalne smrti, fizičkih oštećenja ploda i mrtvorođenčadi.

Oko 30 do 80 % žena diljem svijeta uzima tablete protiv bolova kako bi ublažile simptome koji se mogu javiti tijekom trudnoće, a to su gripa, groznica ili reumatološka stanja.

Tijekom perioda od 30 godina praćene su trudnoće više od 151.000 žena, a istraživači su analizirali medicinske podatke onih koje su uzimale pet uobičajenih tableta protiv bolova: paracetamol, ibuprofen, aspirin, diklofenak i naproksen.

Podaci su pokazali da se broj žena koje su u trudnoći uzimale tablete protiv bolova udvostručio u razdoblju od 2008. do 2015. godine.

Trudnicama treba biti dostupno više stručnih savjeta
FOTO: Shutterstock

Trudnicama treba biti dostupno više stručnih savjeta

Iako su regulatorna tijela rekla da je paracetamol siguran za trudnice, upozorili su da se nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) poput ibuprofena i aspirina ne bi smjeli uzimati poslije 30. tjedna trudnoće.

Znanstvenica Aikaterini Zafeiri sa Sveučilišta u Aberdeenu naglasila je da bi buduće majke prije uzimanja lijekova bez recepta uvijek trebale zatražiti savjet liječnika:

U svjetlu onoga što smo otkrili u istraživanju, lakoća pristupa lijekovima bez recepta u kombinaciji s mnoštvom informacija i dezinformacija na internetu razlog je za brigu. Ovo se posebno odnosi na odluke o uzimanju lijekova tijekom trudnoće bez savjeta liječnika.

Zaključila je uputom:

Trebalo bi upozoravati da je uzimanje paracetamola u kombinaciji s NSAR lijekovima povezano s većim rizikom od komplikacija, pa bi trudnice uvijek prije uzimanja bezreceptnih lijekova trebale zatražiti savjet od liječnika ili primalje. Smatramo kako je iznimno važno da trudnicama bude dostupno više stručnih savjeta.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu