Kava u trudnoći – smije li se piti i kako djeluje na organizam?

kava u trudnoci

Smije li se kava piti u trudnoći? – odgovor je da. Istraživanja su pokazala kako djeca mama koje su pile kavu u trudnoći nisu imala nikakvih razvojnih problema kao ni poremećaje u ponašanju. Premda i dalje kruže priče kako je kava poput svih drugih kofeinskih napitaka iznimno štetna za dijete, to nije točno.

Ispijanje enormnih količina kave u trudnoći može biti štetno za dijete, međutim, od jedne šalice kave neće se dogoditi ništa. Ključ je u umjerenosti.

Istraživanje je provedeno na krvnim uzorcima 2179 trudnica koje su konzumirale kavu u trudnoći. Istraživači su analizirali količine paraksantina u krvnim uzorcima trudnica. Razinu paraksantina su potom uspoređivali s kvocijentom inteligencije i ponašanjem djece. 

Službeno nije pronađen niti jedan dokaz o tome da konzumacija kofeina ima negativan utjecaj na razvoj djeteta ili njegovo ponašanje.

2012. godine ponovno je dokazano da ne postoji poveznica između ispijanja kave u trudnoći i buđenja bebe po noći tijekom prvih mjeseci života. Ako ne možete bez svoje dnevne doze kave, imamo odličnu vijest – smijete popiti dvije šalice kave dnevno što je manje od 200 miligrama dnevno. 

Ali ako možete, kavu u trudnoći radije izbjegavajte. 

ispijanje kave u trudnoci

Ispijanje kave u trudnoći

Najnovija istraživanja pokazala su kako trudnice smiju piti kavu i druge kofeinske proizvode, ali pod uvjetom da dnevno unos kofeina ne prelazi više od dvije šalice, odnosno 200 miligrama. Ispijanje više od 200 miligrama kofeina dnevno može povećati rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja. 

Količina kofeina u vašoj kavi uvelike ovisi i o vrsti kave koju konzumirate te uzgoju kave. Odlučite se za beskofeinsku kavu. Beskofeinska kava prema najnovijim istraživanjima ima velik utjecaj na smanjenje rizika od dijabetesa.

Ako vam je kofein ipak prijeko potreban, te nikako ne možete izdržati bez svoje dnevne doze – kava s mlijekom ili bijela kava mogu biti odlična alternativa, a k tome i ponešto ukusnija.

Kofein u ranoj trudnoći može uzrokovati pobačaj, prijevremeni porođaj te malu porođajnu trudnoću, stoga je kavu ali i čajeve koji sadrže kofein, u prvim mjesecima trudnoće najbolje izbjegavati

Djelovanje kofeina

Kofein je prirodni sastojak čokolade, kave i čaja, a dodaje se u energetska pića i neka gazirana pića. Iako kofein može uzrokovati ovisnost, kava većinom ima pozitivan utjecaj na zdravlje ako se konzumira u umjerenim količinama.

Kofein u tijelu prosječno djeluje od 4 do 6 sati. Međutim, dob, zdravstveno stanje i opće stanje organizma mogu utjecati na vrijeme djelovanja. Tijekom trudnoće, probava kofeina se udvostručuje. Upravo zbog toga se preporučuje konzumacija kave u umjerenim količinama ili potpuni prestanak konzumacije. 

Djelovanje kofeina na mozak u trudnoći

Kofein u mozgu preuzima funkciju molekula adenozina. Kofein se u mozgu spaja s receptorima adenozina. Kofein blokira adenozinu spajanje s receptorima. Adenozin ima snažnu ulogu u organizmu. Kada se adenozin spoji za receptore, tada je mozgu odaslan signal da je vrijeme za spavanje. 

Cijeli proces je automatski povezan s dopaminom. Dopaminski sustav u tijelu djeluje efektno i oslobađa adrenalin koji je zaslužan za energiju i poletnost. 

trudnoca kava

Djelovanje kofeina na tijelo u trudnoći

Kada se kofein u jetri razgradi na manje molekule, jedna od njih djeluje na opuštanje mišića.

Stoga nije rijetkost da nakon ispijanja kave dobijete osjećaj da morate na toalet. Kofein opušta mišiće debelog crijeva, potiče prokrvljenost, širi vene, a samim time potiče i bolju cirkulaciju. 

Vrste kofeinskih napitaka i količina kofeina u njima

Kako ne biste lutali u nedoumici, donosimo vam popis napitaka koje smijete koristiti i onih s čijom biste konzumacijom trebali pripaziti.

  • Kapućino u trudnoći (cappuccino) – sadrži 43 g kofeina u 100 ml napitka, stoga bi bilo najbolje kada biste ga zamijenili onim beskofeinskim koji također sadrži kofein ali u znatno manjoj količini. 
  • Turska kava u trudnoći – nije preporučljiva zbog najvišeg udjela kofeina, najbolje je zamijeniti je s beskofeinskom kavom. Kava bez kofeina ima isti okus kao i kava s kofeinom.  
  • Nescafe u trudnoći (Nesscafe) – sadrži 65 g kofeina u 175 ml napitka. Preporučuje se koristiti beskofeinsku kavu. 
  • Gazirana pića u trudnoći – ovisno o gaziranom piću, dok ga neka uopće ne sadrže (poput Spritea ili Fante), Coca-Cola sadrži 32 g kofeina, a Coca-Cola Zero sadrži 42 g u 100 ml napitka. Gazirana pića u trudnoći nije dobro konzumirati i zbog činjenice da izazivaju nadutost, mučninu, probleme s probavom. 
  • Čaj u trudnoći – obično sadrži oko 11 mg kofeina u 100 ml, a zeleni čaj sadrži nešto više – 15 mg u 100 ml napitka. S čajevima budite posebno oprezni, prije nego se odlučite konzumirati neki od čajeva, svakako provjerite preporučuje li se njegovo korištenje u trudnoći. Neki čajevi mogu izazvati pobačaj. 
  • Beskofeinska kava u trudnoći – je najbolji izbor. Beskofeinska kava sadrži kofein, ali u znatno manjim količinama nego klasična kava. 
  • Kakao u trudnoći – kakao i bijela kava najbolji su izbor uz beskofeinsku kavu. Međutim, kao ni s bilo kojim pa tako ni s ovim napitcima – nije dobro iskušavati granice. Budite u svemu umjereni i nećete imati nikakvih problema.
kava u tudnoci kava

Alternativa kavi i drugim kofeinskim napicima u trudnoći

Ako ste se odlučili u potpunosti prestati konzumirati kavu odnosno kofeinske proizvode za vrijeme trudnoće, to je svakako pohvalno, međutim ponekada i teško izvedivo.

Kofein izaziva ovisnost stoga proces odvikavanja (pogotovo ako ste ispijali litre kave dnevno) može biti iznimno težak. Umjesto ispijanja kave u trudnoći, odlučite se za nekoliko alternativa koje ćemo navesti u nastavku članka. 

Ginko biloba u trudnoći

Riječ je o biljnom ekstraktu koji se dobiva iz ploda biljke jednakog imena. Ginko biloba potiče prokrvljenost, a posebno poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu. 

Potiče prokrvljenost, pogotovo cirkulaciju krvi u mozgu. Nakon ispijanja Ginko bilobe, ljudi su primijetili izraženiji fokus, a u nekim slučajevima i pojačanu kreativnost. Možete koristiti tinkturu, tablete ili čaj kako biste zamijenili kavu.

Hladna voda i vitamin B12

Hladna voda bi trebala biti prva stvar koju ćete ujutro popiti. Ona će ‘šokirati’ Vaš organizam i ubrzati metabolizam. Ako hladnoj vodi dodate i vitamin B12, koji je poznat po tome što razbistruje um i povećava energiju te djeluje protiv depresije, očekuje vas napitak idealan za započeti dan. 

Vitamin B12 možete konzumirati i u kapsulama. Vitamin B12 doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica.  Smanjuje umor i iscrpljenost. Doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Istezanje i jedna jabuka

Istezanje donosi kisik u krv koji potom kola do mišića i mozga te djeluje kao stimulans za buđenje organizma. Nakon istezanja pojedite jednu jabuku. Osjećaj će biti isti kao i nakon kofeina. Fruktozni šećer iz jabuke djeluje kao stimulans energije. 

Ginseng u trudnoći

Ekstrakt ginsenga dobiva se iz korijena ginsenga. Ginseng potiče cirkulaciju , baš poput kave te ima stimulirajući učinak na cijeli organizam. Također, ginseng smanjuje stres i depresiju. Odlična je vijest da se može piti i u obliku čaja. 

NAPOMENA: Ako ste do sada na dnevnoj bazi ispijali kavu i druge kofeinske napitke, bit će vam potrebno neko vrijeme da se organizam navikne na zamjenu. Kofein je veoma jaka supstanca i tijelu treba da se navikne na to da ga više ne konzumirate, stoga si dajte vremena.

Ostavite nam u komentaru vaša iskustva s kavom u trudnoći! 🙂

Članak objavljen:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu