Toplinski valovi posebno su opasni za trudnice!

Toplinski valovi posebno su opasni za trudnice

Prijevremeni porođaj, definiran kao rođenje djeteta prije 37. tjedna trudnoće, predstavlja značajne zdravstvene izazove i rizike i za dijete i za majku. Bebe rođene prije vremena mogu se suočiti s nizom komplikacija, uključujući respiratorni distres, poteškoće s hranjenjem i kašnjenja u razvoju, budući da njihovi organi i sustavi nisu u potpunosti razvijeni.

Prijevremeno rođena djeca često zahtijevaju specijaliziranu skrb u jedinicama neonatalne intenzivne njege, kako bi se podržao njihov rast i razvoj. Uzroci prijevremenog poroda su višestruki, a uključuju medicinska stanja kao što su infekcije, zdravstveni problemi majke i čimbenici načina života.

Napredak u medicinskoj tehnologiji i neonatalnoj njezi poboljšao je ishode za nedonoščad, ali im je i dalje potrebna stalna medicinska i razvojna podrška kako bi dosegla svoj puni potencijal.

Novo istraživanje

Nova istraživanja pokazuju da su trudnice sklonije prijevremenom i ranom porodu nakon toplinskih valova koji traju četiri uzastopna dana.

Analizirajući zdravstvene kartone 53 milijuna žena koje su rodile između 1993. – 2017. u 50 velegradskih područja u SAD-u, studija je otkrila porast prijevremenih poroda od 2 % i porast prijevremenih poroda nakon takvih toplinskih valova od 1 %. Ova otkrića objavljena su u časopisu JAMA Network Open.

Istraživanje je također primijetilo da za svaki porast prosječne temperature od 1 °C iznad određenog praga dolazi do povećanja stope prijevremenog i ranog rođenja za 1 %.

trudnice su sklonije prijevremenom i ranom porodu nakon toplinskih valova
FOTO: Shutterstock

Toplinski valovi će postati sve češći

Ovo je otkriće posebno važno jer se predviđa još jedno iznimno vruće ljeto, nakon rekordnih temperatura 2023. godine.

Ove godine očekuje se vrlo toplo ljeto, a s klimatskim promjenama toplinski valovi će postati sve češći, rekao je dr. Howard Chang, profesor biostatistike i bioinformatike na Sveučilištu Emory Rollins School of Public Health i viši autor studije.

Istraživanje sugerira da bi više temperature mogle dovesti do lošijih ishoda za bebe, jer su prijevremeni porodi povezani sa zdravstvenim problemima i višim troškovima zdravstvene skrbi.

Studija je definirala toplinski val kao razdoblje u kojem je prosječna temperatura prelazila onu od 97,5 % tipičnih dana tijekom četiri uzastopna dana.

Prijevremeni porodi se javljaju prije 37. tjedna trudnoće, dok se rani porodi javljaju prije 39. tjedna, a normalna trudnoća traje 40. tjedan.

Istraživanje je također istaknulo razlike u zdravstvenoj skrbi, otkrivajući da su mlađe majke (u dobi od 29 godina ili manje), one sa srednjoškolskim obrazovanjem ili manje te manjinske etničke ili rasne skupine imale veću vjerojatnost da će doživjeti prijevremene ili rane porode nakon toplinskog vala. To je vjerojatno zbog ograničenog pristupa klimatizaciji i zdravstvenim uslugama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Darrow, L. A. i sur. (2024). Preterm and Early-Term Delivery After Heat Waves in 50 US Metropolitan Areas. JAMA Network Open, 7(5): e2412055.
  2. Ellis, R. (2024). Heat Waves Raise the Risk of Early and Preterm Births. WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu