Stručno odobrava

,

Bakterijski konjunktivitis – uzroci, simptomi i liječenje

Bakterijski-konjunktivitis

Bakterijski konjunktivitis je jedan od oblika upale očne spojnice ili konjunktive. Konjunktiva ili očna spojnica je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Postoji nekoliko tipova konjunktivitisa, a uz bakterijski, najčešći je virusni konjunktivitis.

Mnogi se pitaju je li bakterijski konjunktivitis zarazan, a odgovor je, nažalost, potvrdan. Virusni i bakterijski konjunktivitis predstavljaju zarazna stanja koja se lako prenose nečistim rukama ili dijeljenjem ručnika s nekim tko ima konjunktivitis.

Suzne-oči

Ako želite saznati više informacija o virusnom konjunktivitisu, možete ih pročitati ovdje, a u tekstu koji slijedi možete saznati nešto više o bakterijskom konjunktivitisu.

Uzroci bakterijskog konjunktivitisa

Bakterijski konjunktivitis uzrokuju različite bakterije kao što su Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus sp. ili Chlamydia trachomatis. One mogu doći do oka ako osoba ne održava dovoljno vlastitu higijenu.

Većina bakterijskih konjunktivitisa predstavlja akutno stanje, a ako je u pitanju kronični bakterijski konjunktivitis, onda su glavni uzročnici bakterije Chlamydia ili Moraxella.

Simptomi bakterijskog konjunktivitisa

Najčešći simptomi bakterijskog konjunktivitisa su:

  • crvenilo očiju,
  • suzne oči,
  • pretjerano stvaranje sluzi u oku,
  • žuto-zeleni iscjedak iz oka,
  • povećanje osjetljivosti na svjetlo,
  • iritacija oka i kapaka (pečenje i svrbež),
  • sekret koji uzrokuje pogoršanje vida,
  • stvrdnute vjeđe (sekret tijekom noći sljepljuje trepavice i ujutro otežava otvaranje očiju).

Bakterijski konjunktivitis – dijagnoza

Postavljanje dijagnoze podrazumijeva uzimanje brisa iz oka koji se šalje na daljnju analizu kako bi se odredilo o kojoj je vrsti konjunktivitisa riječ. Ujedno ovaj način postavljanja dijagnoze može odrediti i koja je vrsta bakterije uzrokovala konjunktivitis ako je riječ o bakterijskom konjunktivitisu.

Također, moguće je postaviti dijagnozu i pregledom kod liječnika te korištenjem posebne lampe namijenjene za pregled konjunktivitisa.

Dijagnoza-bakterijskog-konjunktivitisa

Bakterijski konjunktivitis – liječenje

Bakterijski konjunktivitis se liječi antibiotskim mastima, kapima za oči, pripravcima ili pilulama koje propisuje liječnik s ciljem sprječavanja infekcija. Za razliku od virusnog konjunktivitisa kod kojega ne postoji određen tretman nego samo čekanje poboljšanja stanja, za bakterijski konjunktivitis kapi ili mast su obvezne.

Kapi za konjunktivitis bez recepta postoje, ali nije preporučljivo koristiti ih ako ne znate koji oblik konjunktivitisa imate. Svakako je bolje potražiti savjet liječnika koji će vas usmjeriti u pravilan tretman liječenja.

Bakterijski konjunktivitis – trajanje

Jedno je od najčešćih pitanja za bakterijski konjunktivitis koliko traje. Kada je riječ o ovoj vrsti konjunktivitisa, povratak na posao ili u školu je moguć već 24 sata nakon početka korištenja antibiotika za liječenje bakterijskog konjunktivitisa.

Simptomi bi se trebali s vremenom povlačiti tijekom liječenja antibioticima, a trebali bi nestati nakon otprilike dva tjedna.

S obzirom na to da je ova vrsta konjunktivitisa zarazna, kao i virusni konjunktivitis, svakako bi bilo dobro potražiti savjet liječnika kako biste bili sigurni kada je najbolje vratiti se izvršavanju svakodnevnih obveza.

Kapi-za-oči

Bakterijski konjunktivitis kod djece

Bakterijski konjunktivitis nije tako čest oblik konjunktivitisa kao što je virusni, ali je crvenilo oka izraženije nego kod virusnog konjunktivitisa. Kod djece se najprije može uočiti preosjetljivost na svjetlo i crvenilo, a dijete često zbog toga može biti nervozno i plačljivo. Pojavljuje se gnojni žutozeleni gusti sekret, peckanje i crvenilo konjunktiva. Oči mogu biti slijepljene, osobito ujutro.

Ako je u pitanju bakterijski konjunktivitis, pedijatar će vjerojatno propisati kapi ili antibiotsku mast za liječenje kod djeteta. Vrlo vjerojatno ćete imati problema s kapanjem očiju nekoliko puta dnevno, pogotovo ako su u pitanju mala djeca, stoga možete odmah potražiti antibiotsku mast koja se primjenjuje u tankom sloju na površinu gornjeg i donjeg kapka.

Toaletu djetetovog oka najbolje je raditi pamučnom vatom ili blazinicom umočenom u prokuhanu i ohlađenu vodu ili fiziološku otopinu 2 – 3 puta na dan u smjeru od vanjskog prema unutarnjem rubu oka.

Iako se dijete može vratiti u školu ili vrtić odmah nakon početka liječenja, bilo bi bolje da ostane kod kuće dok se potpuno ne izliječi s obzirom na to da bi moglo zaraziti drugu djecu.

Više o konjunktivitisu kod djece i beba možete pročitati ovdje.

Bakterijski-konjunktivitis-kod-djece

Bakterijski konjunktivitis – prirodno liječenje

Prirodne metode liječenja bakterijskog konjunktivitisa ne mogu potpuno zamijeniti kapi i antibiotske masti koje vam propisuje liječnik, ali mogu svakako biti od pomoći kod ublažavanja određenih simptoma.

Hladni oblozi mogu ublažiti iritacije oka i kapaka (pečenje i svrbež), a topli oblozi su jako korisni kod stvrdnutih vjeđa. Oči mogu umiriti i oblozi od kamilice koje je jednostavno spremiti tako da vrećicu čaja od kamilice na nekoliko minuta potopite u toplu vodu, a potom je iscijedite i stavite na gornji kapak nekoliko minuta.

Također se preporučuje i biljka vidac (Euphrasia officinalis), a pripremiti je možete tako da osušenu biljku stavite u toplu vodu, pričekate da se voda malo ohladi te s njom ispirete oči tri puta dnevno.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu