4 stvari koje stopala govore o vašem zdravlju

4 stvari koje stopala govore o vašem zdravlju

Stopala su zadivljujući alat koji može potencijalno ukazivati na niz zdravstvenih problema. Međutim, ne morate biti liječnik da razumijete ono što vaša stopala govore o vašem zdravlju, samo trebate znati prepoznati znakove upozorenja.

Ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma, razmislite o posjetu svojem liječniku.

Suha koža koja se ljušti
FOTO: Shutterstock

Suha koža koja se ljušti

Ako je koža na vašim stopalima suha i ispucala, to može biti znak problema sa štitnjačom. Vaša štitnjača proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam, krvni tlak, rast tkiva i živčani sustav.

Očito, suha koža može biti rezultat mnogih manje ozbiljnih zdravstvenih problema, a ponekad se vaša koža suši jednostavno zbog promjena vremena.

Ako primijetite da je koža na stopalima suha, a uz to imate simptome kao što su debljanje, ukočenost u rukama ili probleme s vidom, posjetite liječnika.

Pročitajte članak “Ispucale pete – prirodno liječenje“.

Utrnulost stopala
FOTO: Shutterstock

Utrnulost stopala

Vjerojatno ste doživjeli utrnulost u nogama ako ste predugo sjedili u jednom položaju ili ako ste zaspali u nezgodnoj pozi. Ipak, ako se to događa redovito, čak i dok ste aktivni, onda ovaj problem ne bi trebali ignorirati.

Utrnulost stopala je jedan od najčešćih simptoma perifernih neuropatija vezanih za dijabetes tipa 2. Dijabetes komplicira protok krvi u nogama, što znači da rane ili posjekotine teže zacjeljuju, što vas čini osjetljivima na infekcije.

Pročitajte članak “Dijabetes tip 2 – uzroci, simptomi i liječenje“.

Crne točke ili linije ispod noktiju na nožnim prstima
FOTO: Shutterstock

Crne točke ili linije ispod noktiju na nožnim prstima

Tamna obojenost noktiju nije neuobičajena, ali samo ako znate što je uzrok (udarac, pad teškog predmeta na stopalo itd.). Međutim, ako primijetite promjene boje – crne ili smeđe linije – ispod noktiju na stopalima, a ne sjećate se nikakve ozljede, bilo bi dobro da porazgovarate s liječnikom.

Tamne, okomite crte ispod noktiju na stopalima mogu biti skriveni znak melanoma.

Promjene boje nokta također mogu biti uzrokovane gljivičnom infekcijom. Iako je to mnogo manje opasno od potencijalne dijagnoze raka, ipak je problem koji ne biste trebali ignorirati.

Pročitajte članke:

Jutarnja bol u stopalima
FOTO: Shutterstock

Jutarnja bol u stopalima

Jutarnja bol u nogama može ukazivati na niz potencijalnih problema. Prvo, to bi mogao biti znak reumatoidnog artritisa. Možete kontrolirati bol u stopalima i druge simptome reumatoidnog artritisa s lijekovima i redovitim vježbanjem, pitajte svojeg liječnika o tome, ako već niste.

Moguće je da je vaša jutarnja bol uzrokovana plantarnim fascitisom (bol donjeg dijela petne kosti). Istezanjem stopala prije nego ustanete ili izvođenjem vježbi za jačanje stopala možete spriječiti plantarni fascitis.

Konačno, jutarnja bol u stopalima može biti uzrokovana grčevima. Kao i kod plantarnog fascitisa, možete izbjeći grčeve istezanjem prije nego ustanete iz kreveta. No, grčevi mogu biti znak dehidracije ili nedostatka pojedinih nutrijenata u prehrani.

Grčevi znače da vaše tijelo ne dobiva dovoljno kalcija, kalija i magnezija. Možete spriječiti grčeve jedući uravnoteženu prehranu i ispijanjem dovoljno tekućine tijekom dana.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.83 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu