4 stvari koje stopala govore o vašem zdravlju

njega stopala

Stopala su zadivljujući alat koji može potencijalno ukazivati na niz zdravstvenih problema. Međutim, ne morate biti liječnik da razumijete ono što vaša stopala govore o vašem zdravlju, samo trebate znati prepoznati znakove upozorenja.

Ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma, razmislite posjetu svom liječniku.

Suha koža koja se ljušti

Ako je koža na vašim stopalima suha i ispucala, to može biti znak problema sa štitnjačom. Vaša štitnjača proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam, krvni tlak, rast tkiva i živčani sustav.

Očito, suha koža može biti rezultat mnogih manje ozbiljnih zdravstvenih problema, a ponekad se vaša koža suši jednostavno zbog promjena u vremenu.

Ali ako primijetite da je koža na stopalima suha, a uz to imate simptome kao što su debljanje, ukočenost u rukama ili probleme s vidom, posjetite liječnika.

Utrnulost stopala

Vjerojatno ste doživjeli utrnulost u nogama ako su sjedili u jednom položaju predugo ili ako ste zaspali u nezgodnoj pozi. Ali ako se to događa redovito, čak i dok ste aktivni, onda ovaj problem ne bi trebali ignorirati.

Utrnulost stopala je jedan od najčešćih simptoma perifernih neuropatija vezanih za dijabetes tipa 2. Dijabetes komplicira protok krvi u nogama, što znači da rane ili posjekotine teže zacjeljuju, što vas ostavlja osjetljivima na infekcije.

Stopala

Crne točke ili linije ispod noktiju na nožnim prstima

Tamna obojenost noktiju nije neuobičajena, ali samo ako znate što je uzrok (udarac, pad teškog predmeta na stopalo). Međutim, ako primijetite promjene boje – crne ili smeđe linije – ispod noktiju na stopalima, a ne sjećate se nikakve ozljede, bilo bi dobro da porazgovarate s liječnikom.

Tamne, okomite crte ispod noktiju na stopalima mogu biti skriveni znak melanoma.

Promjene boje nokta također može biti uzrokovano gljivičnom infekcijom, i dok je to mnogo manje opasno od potencijalne dijagnoze raka, ipak je problem koji ne bi trebali ignorirati.

Jutarnja bol u stopalima

Jutarnja bol u nogama može ukazivati na niz potencijalnih problema. Prvo, to bi mogao biti znak reumatoidnog artritisa. Možete kontrolirati bol u stopalima i druge simptome reumatoidnog artritisa s lijekovima i redovitim vježbanjem, pitajte svog liječnika o tome, ako već niste.

Moguće je da je vaša jutarnja bol uzrokovana plantarnim fasciitisom (bol donjeg dijela petne kosti). Istezanje stopala prije nego se ustanete ili izvođenjem vježbi za jačanje stopala, možete spriječiti plantarni fasciitis.

Konačno, jutarnja bol u stopalima može biti uzrokovana grčevima. Kao i kod plantarnog fasciitisa, možete izbjeći grčeve istezanjem prije nego se ustanete iz kreveta. No, grčevi mogu biti znak dehidracije ili nedostatka pojedinih nutrijenata u prehrani.

Grčevi znače da vaše tijelo ne dobiva dovoljno kalcija, kalija i magnezija. Možete spriječiti grčeve jedući uravnoteženu prehranu i ispijanjem dovoljno tekućine tijekom dana.

Članak uređen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

4 stvari koje stopala govore o vašem zdravlju

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.