Pogledajte svoje nokte: Dermatologinja otkriva 6 zdravstvenih problema koji uzrokuju promjene na noktima

Dermatologinja otkriva 6 zdravstvenih problema koji uzrokuju promjene na noktima

Naši su nokti dobar odraz našeg zdravlja. Upravo na njima mogu se pojaviti promjene koje upućuju na moguće tjelesne ili kožne probleme. Sve promjene na noktima koje odstupaju od uobičajenog zdravog, glatkog i ružičastog izgleda treba odmah javiti liječniku primarne zdravstvene zaštite, ističe dermatologinja Christine Poblete-Lopez na portalu klinike u američkom Clevelandu.

Dr. Poblete-Lopez navela je šest stanja koja mogu uzrokovati simptome na noktima. Međutim, za točnu dijagnozu je važno posjetiti liječnika koji će, osim simptoma na noktima, uzeti u obzir i mnoge druge čimbenike.

1. Stres

Nokti na prstima ruku i nogu usko su povezani s kosom. Kao što i kosa može ispadati nakon bolesti ili duljeg razdoblja stresa, nokti također mogu pokazivati ​​simptome. Stres će najčešće uzrokovati pojavu linija na noktima.

Pročitajte članak “Kako izbaciti stres iz sebe? – 5 savjeta psihologinje“.

Madeži ili melanom
FOTO: Shutterstock

2. Madeži ili melanom

Promjene se obično pojavljuju u linijama koje se protežu od kutikule nokta (prozirna koža koja se nalazi iznad i oko baze nokta) do vrha, a mogu biti dobroćudni madeži ili kancerozni melanomi. Stoga se odmah treba obratiti dermatologu, ako koža ispod ploče nokta – tvrdi dio nokta koji prekriva vrhove prstiju – dobije bilo kakvu smeđu boju.

Te promjene su više zabrinjavajuće ako se pojave izolirano, samo na jednom prstu. Smeđe linije koje se provlače u kutikulu mogle bi biti znak melanoma. One koje se zaustavljaju na kutikuli, ili prije nje vjerojatno su uzrokovane madežima.

Pročitajte članke:

3. Artritis

Artritis može uzrokovati pojavu malih cisti koje rastu u blizini ili na kutikulama. One su benigne (nisu kancerogene) i najbolje ih rješava kirurg.

Pročitajte članak “Kako prepoznati artritis?“.

Psorijaza
FOTO: Shutterstock

4. Psorijaza

Ovo stanje kože obično karakteriziraju ljuskave crvene mrlje, ali bolest također može utjecati na nokte na rukama i nogama. Ako imate žuto-crvenu promjenu boje na noktu, trebate se posavjetovati sa svojim dermatologom.

Pročitajte članak “Psorijaza – uzroci, simptomi i liječenje“.

5. Bolest bubrega

Nekoliko promjena na noktima može ukazivati ​​na prisutnost akutne ili kronične bolesti bubrega. Beauove linije mogu biti simptom akutne bubrežne bolesti, konkavni nokti poput žlice (pojava se naziva i koilonihija), odnosno grubi nokti s izbočinama mogu postojati u prisutnosti bolesti bubrega.

Kad izgledaju poput žlice, mogu ukazivati ​​na anemiju zbog nedostatka željeza. Slično kao u slučajevima psorijaze, jasne bijele pruge i mrlje na noktima mogu ukazivati ​​na kroničnu bolest bubrega.

Pročitajte članak “Prvi simptomi bolesti bubrega“.

6. Darierova bolest

To je rijedak genetski poremećaj koji uzrokuje osip na koži i javlja se uglavnom u adolescenciji. Pojavljuje se na noktima ruku i nogu u vidu širokih, bijelih ili crvenkastih pruga koje se protežu od kutikule do vrha. Urez u obliku slova “V” blizu vrha prsta također može ukazivati ​​na ovo stanje.

Važno je unositi dovoljno vitamina B i cinka jer ti hranjivi sastojci uvelike jačaju vaše nokte
FOTO: Shutterstock

Prevencija

Ona nije uvijek moguća, ali važno je nokte stalno održavati nahranjenima i hidriranima. Također, važno je unositi dovoljno vitamina Bcinka jer ti hranjivi sastojci uvelike jačaju vaše nokte.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu