Vitamini za nokte – koji su i kako ih uzimati?

Vitamini za nokte

Ispucali, savitljivi i mekani nokti mogu biti vrlo ozbiljan znak nedostatka određenih vitamina i hranjivih tvari u organizmu. Postoje određeni vitamini koji su nužni kako bi nokti bili čvrsti i zdravi, stoga obratite pozornost na unos tih vitamina. Ako su vaši nokti izuzetno oštećeni, razmislite o uzimanju dodataka prehrani.

U nastavku saznajte koji vitamini su nužni kako biste imali lijepe i zdrave nokte.

Nokti i nedostatak vitamina

Izgled noktiju može nam reći štošta o našem zdravlju i unosu hranjivih tvari. Tako se određeni manjak može pojaviti u obliku točkica, crtica ili diskoloracije na noktima.

Vrlo je važno primijetiti promjene na noktima kako biste mogli djelovati sukladno njima i unijeti vitamine koji su vašem tijelu potrebni.

Zdravi nokti
FOTO: Shutterstock

Davanje pažnje izgledu i promjenama na noktima te balansirana prehrana s naglaskom na namirnice koje blagotvorno djeluju na nokte pridonijet će da imate zdrave, sjajne i čvrste nokte. Ne samo da će vaši nokti izgledati lijepo, već će pokazivati i vaše unutarnje zdravlje.

Vitamini za nokte

 • Biotin – ovo je jedan od esencijalnih nutrijenata koji su potrebni ne samo za zdravlje noktiju, već i za kosu i kožu. Neke namirnice bogate biotinom su jaja, orašasti plodovi, sjemenke i batat krumpiri.  
 • Željezo – sastavni je dio crvenih krvnih stanica koje prenose kisik do stanica u tijelu. Isto tako, željezo je odgovorno i za normalan prijenos kisika do noktiju. Time je željezo još jedna od vrlo važnih hranjivih tvari za zdravlje i čvrstoću noktiju. Željezo u hrani možete dobiti kroz mahunarke, jaja, tofu, orašaste plodove, špinat itd. Preporučuje se konzumacija hrane bogate vitaminom C kada se konzumira hrana koja sadrži željezo, kako bi se povećala apsorpcija željeza u tijelu.
 • Vitamin C – iznimno je važan za proizvodnju kolagena. Kolagen je protein koji se nalazi u noktima, a doprinosi jakim i zdravim noktima. Vitamin C možete unijeti namirnicama kao što su citrusi, crvena ili žuta paprika, kelj, brokula itd.
 • B vitamini – osim biotina, i drugi vitamini koji spadaju u skupinu B vitamina su također vrlo važni za zdravlje noktiju. B12 doprinosi apsorpciji željeza, što je nužno za čvrste nokte. B9 ili folat je također važan za rast stanica, a time i noktiju. Vitamine B skupine možete pronaći u namirnicama kao što su žitarice, grahorice, jaja, sjemenke itd. Kod osoba koje se drže veganske prehrane unos vitamina B12 može biti problematičan s obzirom na to da se većinom nalazi u mesnim i mliječnim proizvodima. Osim iz dodataka prehrani, B12 se može dobiti i iz delikatesnog (prehrambenog) kvasca.  
 • Omega-3 masne kiseline – doprinose sjaju noktiju te manjak ovog nutrijenta može dovesti do suhih i oštećenih noktiju. Omega 3 masne kiseline možete unijeti kroz namirnice kao što su orašasti plodovi, lanene sjemenke, chia sjemenke itd.
Magnezij i nokti
FOTO: Shutterstock

Magnezij i nokti

Magnezij je iznimno važan za zdravlje i rast noktiju zato što doprinosi sintezi proteina, što je nužno za rast noktiju. Osim toga, nedostatak magnezija manifestira se u vertikalnim prugicama duž noktiju. Magnezij možete unijeti konzumiranjem namirnica kao što su:

 • mahunarke
 • orašasti plodovi
 • sjemenke
 • avokado
 • tofu
 • tamna čokolada.
Cink za nokte
FOTO: Shutterstock

Cink za nokte

Nedostatak cinka u tijelu možete lako prepoznati po bijelim točkicama na noktima, što može biti vrlo štetno za nokte. Osim što doprinosi zdravlju noktiju, cink omogućuje normalan rast stanica, a time i noktiju. Cink možete unijeti kroz namirnice kao što su:

 • grahorice (npr. leća, grah)
 • orašasti plodovi
 • sjemenke
 • jaja
 • tamna čokolada.

Kako unijeti vitamine potrebne za zdrave nokte?

Kao što je već navedeno za svaki pojedini nutrijent potreban za zdravlje noktiju, vitamine možete unijeti kroz prehranu, tj. kroz određene namirnice koje obiluju specifičnim vitaminima. Unos vitamina kroz prehranu smatra se najboljim načinom jer se vitamini tako bolje apsorbiraju u organizam.

Ako se ne možete posvetiti pažljivom unosu određenih hranjivih tvari u organizam, možete redovito uzimati dodatke prehrani. Najbolje je uzimati nekoliko dodataka umjesto multivitamina s obzirom na to da se u npr. dodatku prehrani B kompleks nalazi veća koncentracija vitamina B u odnosu na koncentraciju vitamina B u multivitaminskoj formuli. Osim toga, postoje i posebni dodaci prehrani formulirani za jačanje noktiju.

Najbolji vitamini za nokte
FOTO: Shutterstock

Najbolji vitamini za nokte

 • vitamini za nokte dm (Mivolis Basen-Pulver PUR) – 28 vrećica, 72,8 g, konzumira se dvaput dnevno, 28,90 kn
 • Abtei vitamini – 30 tableta, konzumiraju se jednom dnevno, 54,90 kn
 • Solgar vitamini za kosu, kožu i nokte (Skin, Nails and Hair Formula) – 60 tableta, konzumiraju se dvaput dnevno, 148 kn
 • Natural Wealth za kosu, kožu i nokte (Natural Wealth Kolagen vital za kosu, kožu i nokte) – 500 ml, konzumira se 25 ml jednom dnevno, 192,75 kn
 • Merz vitamini za kosu i nokte (Merz spezial dražeje za zdravu kožu, kosu i nokte) – 60 dražeja, konzumira se dvaput dnevno, 141,40 kn
 • esencia Cink + vitamin C kaspule – 30 kapsula, konzumiraju se jednom dnevno, 29,90 kn
 • Fitoval kapsule – 60 kapsula, konzumiraju se jednom dnevno, 99,90 kn.
Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u sljedećim člancima:

Članak objavljen:
 1. Braverman, J. (2019). What Vitamins Are Needed for Strong Nails?Livestrong.
 2. Brown, J. (2018). 5 Foods You Should Eat For Strong, Shiny NailsPrevention.
 3. Goodson, A. (2018). Top 8 Vitamins and Nutrients for Healthy, Strong NailsHealthline.

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu