Kako ojačati nokte – 10 koraka do lijepih noktiju

jacanje-noktiju

Čvrsti i lijepi nokti ideal su mnogih žena, a većina nažalost poseže za geliranim noktima ili trajnim lakom jer se nemaju vremena brinuti o svojima. U nastavku vam donosimo vodič za jačanje i njegu noktiju kako biste spriječili listanje, pucanje i neugledan izgled suhih noktiju.

Keratin je protein koji gradi nokte, kosu i kožu te osigurava njihovu čvrstoću. Osim vanjskih tretmana i zaštite noktiju, potrebno je zdravo se hraniti kako bismo izgradili lijepe i zdrave nokte. Neke od namirnica koje odlično djeluju na zdravlje noktiju, kože i kose su riba, alga spirulina, bademi, sjemenke (konoplje, bundeve, chia i suncokreta), jaja, jogurt, zeleno lisnato povrće, batat, zobene pahuljice i orasi.

Iako su nokti sami po sebi čvrsti i otporni, potrebno ih je čuvati od vanjskih utjecaja koji ih isušuju ili uzrokuju oštećenja. Time rečeno, ako želite jake i lijepe nokte, ne otvarajte njima poklopce konzervi, alkice ključeva i slične stvari s njima. Također, investirajte u dobru kremu za njegu kože ruku i noktiju, posebice tijekom hladnih mjeseci.

10 koraka za čvrste i zdrave nokte

 1. Smanjite izloženost vodi – tijekom pranja suđa koristite rukavice, a tijekom kupke u kadi držite ruke izvan vode.
 2. Držite nokte kratkima – ako imate problema s noktima koji se listaju ili pucaju, ne pokušavajte ih puštati da budu dugački jer će tako samo lakše pucati.
 3. Pijte mnogo vode – pravilna hidratacija čitavog organizma ključ je zdrave kože, kose i noktiju.
 4. Njegujte nokte uljem – kako biste spriječili listanje i suhe nokte, njegujte ih hladno prešanim uljem ili posebnim uljima s aplikatorom koje možete kupiti u raznim drogerijama.
 5. Uložite u kremu za kutikule – suhi nokti i kutikule uzrokuju zanoktice te oštećenje tkiva koje može unazaditi zdravlje noktiju.
 6. Izbjegavajte lakiranje noktiju – često lakiranje noktiju uvelike oštećuje nokte jer su komercijalni lakovi prepuni štetnih kemikalija.
 7. Koristite lak za jačanje i njegu – ako već ne možete bez laka za nokte, koristite lakove za jačanje, po mogućnosti prirodnog sastava.
 8. Pripazite kod čišćenja – kao i kod pranja suđa, koristite rukavice da zaštitite nokte od nagrizajućih sredstava za čišćenje.
 9. Nosite rukavice tijekom spavanja – nakon nanošenja kreme i ulja na nokte, stavite rukavice i spavajte s njima. One će pomoći koži i noktima da bolje zadrže vlagu i upiju proizvode za njegu pa će pojačati djelovanje.
 10. Koristite uljni odstranjivač laka za nokte – uljni odstranjivači manje će isušiti nokte nego oni na bazi acetona.
jaki-nokti

Zadnjih nekoliko godina ponovno su popularni lijepo oblikovani kratki nokti pa vam ne mora biti žao što svoje ne možete puštati. Uvijek je bolje dovesti nokte u red kako bi što manje pucali kada narastu.

Ukoliko vodite borbu s noktima koji se listaju, odbacite rašpicu i režite nokte škaricama ili grickalicom. Rašpanje noktiju rastvara slojeve nokta koji se onda još lakše odvajaju i pucaju.

Također, u mnogim drogerijama mogu se kupiti olovke za njegu noktiju koje su najbrži i jednostavniji način za njegovanje noktiju, a mogu zamijeniti ulje ili lak za jačanje. Trenutno su popularne Essence, Eveline ili Olival olovke za nokte, cijenovno su vrlo prihvatljive i stanu u svaku torbicu.

Suhe i oštećene nokte najbolje će njegovati hladno prešana ulja poput maslinovog, kokosovog ili bademovog ulja. Ipak, ako vam nije praktično mastiti ruke i nanositi ulje u takvom obliku, poslužit će vam ulje za nokte u pakiranju sličnom laku za nokte. Ulja za njegu noktiju s aplikatorima možete pronaći u većini prodavaonica koje prodaju lakove za nokte.

Lakove, ulja ili olovke za njegu noktiju možete naći na odjelu s lakovima i priborom za nokte u raznim drogerijama ili parfumerijama poput DM-a i Müller-a.

Provodite tretman njege ruku i noktiju svaki tjedan za najbolje rezultate i najlakše održavanje. Ne zaboravite na prehranu te zaštitu noktiju kako biste i kod kuće mogli napraviti odličnu manikuru na jačim i zdravijim noktima.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: njega noktiju, Prirodni način za učvršćivanje noktiju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako ojačati nokte – 10 koraka do lijepih noktiju

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.