Kako ojačati nokte? Slijedite ovih 10 koraka i spriječite listanje, pucanje i neugledan izgled suhih noktiju

Kako ojačati nokte

Čvrsti i lijepi nokti ideal su mnogih žena, a većina nažalost poseže za geliranim noktima ili trajnim lakom jer se nemaju vremena brinuti o svojima. U nastavku otkrivamo kako ojačati nokte, odnosno donosimo vam vodič za jačanje i njegu noktiju kako biste spriječili listanje, pucanje i neugledan izgled suhih noktiju.

Keratin je protein koji gradi nokte, kosu i kožu te osigurava njihovu čvrstoću. Osim vanjskih tretmana i zaštite noktiju, potrebno je zdravo se hraniti kako bismo izgradili lijepe i zdrave nokte. Neke od namirnica koje odlično djeluju na zdravlje noktiju, kože i kose su riba, alga spirulina, bademi, sjemenke (konoplje, bundeve, chia i suncokreta), jaja, jogurt, zeleno lisnato povrće, batat, zobene pahuljice i orasi.

Iako su nokti sami po sebi čvrsti i otporni, potrebno ih je čuvati od vanjskih utjecaja koji ih isušuju ili uzrokuju oštećenja.

Time rečeno, ako želite jake i lijepe nokte, ne otvarajte njima poklopce konzervi, alkice ključeva i slične stvari. Također, investirajte u dobru kremu za njegu kože ruku i noktiju, posebice tijekom hladnih mjeseci.

U nastavku saznajte kako ojačati nokte da ne pucaju.

kako ojačati nokte na prirodan način
FOTO: Shutterstock

Kako ojačati nokte?

Slijedite ovih 10 koraka za čvrste i zdrave nokte.

  1. Smanjite izloženost vodi – tijekom pranja suđa koristite rukavice, a tijekom kupke u kadi držite ruke izvan vode.
  2. Držite nokte kratkima – ako imate problema s noktima koji se listaju ili pucaju, ne pokušavajte ih puštati da budu dugački jer će tako samo lakše pucati.
  3. Pijte mnogo vode – pravilna hidratacija čitavog organizma ključ je zdrave kože, kose i noktiju.
  4. Njegujte nokte uljem – kako biste spriječili listanje i suhe nokte, njegujte ih hladno prešanim uljem ili posebnim uljima s aplikatorom koje možete kupiti u raznim drogerijama.
  5. Uložite u kremu za kutikule – suhi nokti i kutikule uzrokuju zanoktice te oštećenje tkiva koje može unazaditi zdravlje noktiju.
  6. Izbjegavajte lakiranje noktiju – često lakiranje noktiju uvelike oštećuje nokte jer su komercijalni lakovi prepuni štetnih kemikalija.
  7. Koristite lak za jačanje i njegu – ako već ne možete bez laka za nokte, koristite lakove za jačanje, po mogućnosti prirodnog sastava.
  8. Pripazite kod čišćenja – kao i kod pranja suđa, koristite rukavice da zaštitite nokte od nagrizajućih sredstava za čišćenje.
  9. Nosite rukavice tijekom spavanja – nakon nanošenja kreme i ulja na nokte, stavite rukavice i spavajte s njima. One će pomoći koži i noktima da bolje zadrže vlagu i upiju proizvode za njegu pa će pojačati djelovanje.
  10. Koristite uljni odstranjivač laka za nokte – uljni odstranjivači manje će isušiti nokte nego oni na bazi acetona.

Zadnjih nekoliko godina ponovno su popularni lijepo oblikovani kratki nokti pa vam ne mora biti žao što svoje ne možete puštati. Uvijek je bolje dovesti nokte u red kako bi što manje pucali kada narastu.

Ako vodite borbu s noktima koji se listaju, odbacite rašpicu i režite nokte škaricama ili grickalicom. Rašpanje noktiju rastvara slojeve nokta koji se onda još lakše odvajaju i pucaju.

kako ojačati nokte nakon geliranja
FOTO: Shutterstock

Također, u mnogim drogerijama mogu se kupiti olovke za njegu noktiju koje su najbrži i jednostavniji način za njegovanje noktiju, a mogu zamijeniti ulje ili lak za jačanje. Trenutno su popularne Essence, Eveline ili Olival olovke za nokte, cijenovno su vrlo prihvatljive i stanu u svaku torbicu.

Ako se pitate kako ojačati nokte na prirodan način, suhe i oštećene nokte najbolje će njegovati hladno prešana ulja poput maslinovog, kokosovog ili bademovog ulja. Ipak, ako vam nije praktično mastiti ruke i nanositi ulje u takvom obliku, poslužit će vam ulje za nokte u pakiranju sličnom laku za nokte. Ulja za njegu noktiju s aplikatorima možete pronaći u većini prodavaonica koje prodaju lakove za nokte.

Lakove, ulja ili olovke za njegu noktiju možete naći na odjelu s lakovima i priborom za nokte u raznim drogerijama ili parfumerijama poput dm-a i Müllera.

Provodite tretman njege ruku i noktiju svaki tjedan za najbolje rezultate i najlakše održavanje. Ne zaboravite na prehranu te zaštitu noktiju kako biste i kod kuće mogli napraviti odličnu manikuru na jačim i zdravijim noktima.

Ako vas zanima kako ojačati nokte nakon geliranja, pročitajte članak “Lijepi i zdravi: Osam savjeta kako ojačati i obnoviti nokte nakon gel manikure“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lakovi za oporavak noktiju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu