Spirulina kao dodatak prehrani – ljekovita svojsta

spirulina

Spirulina je mikroalga zelene boje koju joj daju pigmenti klorofil i fikocijanin. Spirulina se tradicionalno koristi u azijskim zemljama u medicinske svrhe zbog svog ljekovitog djelovanja.

Japanci se smatraju najzdravijim ljudima na svijetu, s najnižom stopom obolijevanja od raka što se dovodi u vezu sa zdravim načinom života i redovitim konzumiranjem uravnotežene prehrane. Raznovrsnosti njihovih jela svakako doprinose i alge, koje su bogat izvor proteina i minerala.

U nastavku članka saznajte koje hranjive sastojke sadrži alga Spirulina.

Spirulina – podrijetlo

Spirulina je tek nedavno, nakon mnogobrojnih znanstvenih studija o njenom blagotvornom utjecaju na zdravlje, postala popularna namirnica širom svijeta. 

Algu Spirulina su jeli još drevni narodi poput Azteka, a nedavno su je predložili znanstvenici NASA instituta za uzgoj u svemiru“, piše stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Alge iz roda Spirulina su među najstarijim organizmima na Zemlji. Vrsta Spirulina maxima je podrijetlom iz Meksika, a Spirulina
platensis porijeklom je iz Čada.  Predstavljaju najbogatije prirodne izvore proteina.

Spirulina sadrži mnoge esencijalne tvari koje su važne za normalno funkcioniranje organizma i optimalno zdravlje. Spirulina je iznimno bogata proteinima te je izuzetno korisna namirnica za sportaše i vegetarijance. Ove alge su pune i aminokiselina kao što je fenilalanin.

Alge iz roda Spirulina su dobar izvor:

  • magnezija, kalija i fosfora,
  • bakra, mangana i kroma,
  • beta karotena,
  • vitamina B12,
  • željeza,
  • klorofila.
prirodno lijecenje ateroskleroza
Foto: Photospin

Spirulina – ljekovita svojstva

Zahvaljujući šarolikom nutritivnom profilu alge Spirulina, može se reći da ona ima protuupalna i antioksidativna svojstva.

Pigment fikocijanin je jedan od najznačajnijih antioksidativnih supstanci u algi Spirulina, čije su djelovanje protiv slobodnih radikala dokazali i američki znanstvenici u radu objavljenom 2014. godine u znanstvenom časopisu PLoS One.

Zbog zaštita stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, moguće je da Spirulina štiti od nastanka kancerogenih promjena te poboljšava mišićnu snagu i izdržljivost.

Iako dovoljno istraživanja još uvijek ne postoji, moguće je da konzumacija alge Spirulina povećava koncentraciju željeza u krvi.

alge u prehrani
Foto: Photospin

Spirulina kao dodatak prehrani

Danas je najpopularniji način konzumiranja spiruline u obliku suplemenata, najviše zbog praktičnih razloga. Konzumiranje spiruline daje energiju, pomaže održavanju optimalnog zdravlja, oporavku od zdravstvenih tegoba, pomaže pri smanjenju tjelesne težine, kao i očuvanju ljepote kože.

Dodatak prehrani na bazi ove alge je idealan za ljude koji provode restrikcijske dijete jer je niskokalorična, ali ima visoku hranjivu vrijednost

100 grama alge roda Spirulina sadrži: 

Također, Spirulina je izvor vitamina B12, kojeg se tek u manjim količinama nalazi u namirnicama biljnog podrijetla. Iz tog je također aspekta ova alga važna za vegetarijance i vegane, iako se u algi nalazi u inaktivnom obliku koji se treba aktivirati. 

Mnogi antioksidansipoput beta karotena, zeaksantina i luteina, koji su sadržani u prahu alge Spirulina, pomažu očuvanju staničnog zdravlja čuvajući ih od oštećenja te posljedično i tumorskih promjena.

Kupujte dodatke prehrani od provjerenih i pouzdanih proizvođača koji svoje proizvode redovno testiraju na toksine i teške metale. Pakirani proizvod bi uvijek trebaju imati jasnu deklaraciju te označen nutritivni sastav i rok upotrebe.

Ako konzumirate algu Spirulina u praškastom obliku, rastopite ga u nekoj tekućini ili nakon konzumacije popijte čašu vode jer bi vam mogao obojiti zube.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Hill, M. (2013) What is Spirulina? Nutrition Stripped.
  2. Leech, J. (2018) 10 Health Benefits of Spirulina. Healthline.
  3. Grupa autora (2014) C-Phycocyanin Confers Protection against Oxalate-Mediated Oxidative Stress and Mitochondrial Dysfunctions in MDCK CellsPLoS One. 9(4): e93056.

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: chia sjeme, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu