Kako ojačati lomljive nokte?

lomljivi nokti

Ako se Vaši nokti lome, pucaju, listaju, vrlo je vjerojatno da Vam nedostaje neki vitamin ili mineral ili da Vašim noktima treba dodatna njega. Pročitajte nekoliko savjeta koji Vam mogu pomoći da Vaši nokti budu zdravi i da se problemi s pucanjem i listanjem noktiju s vremenom smanje.

Maslinovo ulje za njegu noktiju

Jednom tjedno uronite nokte (prethodno odstranite lak s noktiju) u maslinovo ulje 20 minuta. Nakon ovog tretmana osušite nokte i namažite hranjivom kremom za njegu noktiju (dobar način da uštedite novac i vrijeme je da kupite kremu za njegu ruku i noktiju – tako ćete ujedno njegovati i ruke i nokte).

Napravite sami ulje za njegu noktiju

U nekoliko žlica maslinovog ili bademovog ulja ukapajte 10 kapi ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje pomaže rast noktiju i njeguje kožicu oko noktiju. Smjesu ulja pohranite u staklenu bočicu (može Vam poslužiti stara bočica od kapi za nos). Ovim uljem možete njegovati nokte svaki put kada mijenjate lak za nokte ili svakoga dana (ako ne koristite lak za nokte svakodnevno).

Napravite pauzu u lakiranju noktiju

Jednomjesečna ili višemjesečna pauza od lakiranja noktiju i odstranjivanja laka za nokte agresivnim sredstvom može pomoći u obnavljanju Vaših noktiju (posebno ako ih u tom periodu njegujete i promijenite prehrambene navike).

Napravite vitaminsko-mineralni test

Ovaj test moguće je i besplatno napraviti u bolje opremljenim ljekarnama, kao i kod liječnika. Ako se nokti lome ili listaju, velika je vjerojatnost da Vam nedostaje neki vitamin ili mineral (ili više njih). Unosom tih vitamina i minerala (prehranom i dodacima) Vaši će nokte ponovno “oživjeti”.

Obogatite prehranu biotinom

Biotin (ili vitamin H)  je važan vitamin koji pomaže očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju. Među dobre prirodne izvore biotina spadaju voće, orašasti plodovi, pivski kvasac, maslac od kikirikija, cvjetača i namirnice od integralnih žitarica.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.64 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ricinusovo ulje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu