Kako oblikovati nokte?

manikura

Savršeno oblikovane nokte možete postići ukoliko ih prilagodite svojim prstima i oblikujete na pravilan način. Donosimo vam kratke upute uz pomoć kojih ćete moći izabrati pravi oblik noktiju i naučiti ponešto o njihovom oblikovanju:

Kako pravilno rašpati nokte?

Prilikom oblikovanja noktiju rašpicom, trebali biste pripaziti na nekoliko stvari:

  • Prije nego što ju upotrijebite, prijeđite rašpicom nekoliko puta po koži. Kod njenog izbora vrijedi pravilo – ako je previše gruba za kožu, bit će previše gruba i za nokte.
  • Nikada ne koristite metalne ili previše grube rašpice, kako nokti ne bi postali previše krhki i počeli se listati.
  • Rašpajte samo u jednom smjeru, i to tako da prelazite tri puta u jednom, a tri puta u drugom smijeru. Rašpanje naprijed – natrag po noktu će izazvati krhkost i listanje.

Koji oblik noktiju odabrati?

Oblik noktiju trebali biste odabrati ovisno o duljini i širini vaših prstiju, ali i njihovoj aktivnosti. Za koji god oblik se odlučite, nastojite nokte redovito održavati i svakodnevno koristiti kremu za ruke i ulje za nokte, koji će pomoći da oni budu zdravi i njegovani.

Oblik noktiju

1. Okrugli nokti

Okrugli nokti idealan su izbor ukoliko imate kratke nokte te ukoliko ruke koristiti vrlo aktivno. Naime, kod ovog oblika nokta postoji manja šansa da će puknuti, pa je tako otporan na većinu izazova.  Nokat rašpajte u zaobljeni oblik (slika 1.) i pritom nastojite to raditi prema navedenim pravilima.

2. Ovalni nokti

Ovalni nokti izgledaju dobro na većini prstiju, a osobito ukoliko imate kratke i pomalo široke prste, jer ih ovaj oblik vizualno izdužuje.

Ukoliko se odlučite za ovalne nokte, imate nekoliko mogućnosti:

  • Ravni nokat s ovalnim vrhom (slika 2.), koji možete dobiti tako da nokat pustite da raste u dužinu i zaoblite samo sredinu vrha nokta.
  • Čisti ovalni oblik (slika 3.), je vrlo ženstven, no nije pogodan za jako dugačke nokte jer ih oslabljuje. Ovaj oblik možete postići tako da nokte rašpate u ovalni oblik od samog početka noktiju.
  • Četvrtasto – ovalni oblik (slika 4.) lakše se održava u odnosu na ovalni, a pogodan je za one koji imaju vrlo široke prste. Nokte rašpajte kao u prethodnom primjeru, a vrh oblikujte četvrtasto.

3. Četvrtasti nokti

Četvrtaste nokte (slika 5.) puno je lakše održavati od ovalnih, no ovaj oblik odgovara samo osobama koje imaju duge i tanke prste. Ukoliko se odlučite za četvrtaste nokte, vrh nokta izrašpajte pod pravim kutom u odnosu na duljinu nokta. Rubove možete malo i zaobliti kako biste postigli mekši oblik te ukoliko imate nešto kraće i šire prste (slika 6.).

4. Bademasti i stilleto nokti

Premda su bademasti i stilleto nokti (slika 7.) vrlo neobični, u posljednje vrijeme su isto tako i vrlo popularni. Međutim, ovaj oblik ćete vrlo teško održavati, s obzirom da nokti vrlo lako pucaju, nakon čega ćete ih morati oblikovati u ovalni oblik.

Kod bademastog oblika nokti se rašpaju slično kao i ovalni, no vrh je nešto uži. Stiletto nokti slični su njima, ali su više zašiljeni na vrhu. Ukoliko želite ovaj oblik nokta, najbolje bi bilo da se odlučite na ugradnju umjetnih noktiju, jer su jedino oni dovoljno čvrsti da mogu izdržati svakodnevne aktivnosti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako oblikovati nokte, oblikovanje noktiju, ricinusovo ulje za nokte, nokti, kako isturpijati nokte, rašpanje noktiju, oblikovanje noktiju na rukama, kako pravilno oblikovati nokte, kako oblikovati nokte na nogama, kako rašpati nokte, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu