Gelirani nokti – dobrobiti i mane

geliranje-noktiju

Gelirani nokti poželjni su kada nemamo vremena za održavanje i lakiranje vlastitih noktiju svaki tjedan. Također, predstavljaju odlično rješenje za tanke i krhke nokte koji vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima jer gel automatski podeblja ploču nokta. Unatoč mnogim zagovarateljima geliranih noktiju, postoje i loše strane geliranja noktiju, a mi ćemo vam razložiti obje strane prije nego se odlučite za geliranje noktiju.

Usluga geliranja noktiju postoji u skoro svakom kozmetičkom salonu, no nažalost nije svaka usluga ista. Kako će vaši nokti izgledati nakon tretmana ovisi o kvalificiranosti i znanju osobe koja gelira vaše nokte te o kvaliteti materijala (gela) s kojima se nokti tretiraju. Imajte na umu da je za lijepe i uredne nokte potrebno posjećivati salon svakih 4-5 tjedana jer će nokti izrasti, a razlika će se itekako primjećivati.

Danas je moguće položiti tečaj i dobiti certifikat za geliranje noktiju vrlo brzo, ali to ne znači da će vaši nokti izgledati onako kako ste vi zamislili. Prije samog geliranja, dobro se raspitajte o raznim salonima ili privatnim osobama koje će raditi vaše nokte i pokušajte poslušati što više tuđih iskustava. Također, moramo naglasiti da geliranje noktiju po cijeni od 100 kuna (ili manje) nije preporučljivo jer toliko iznosi sama cijena kvalitetnog materijala.

Ipak, gel na noktima pomoći će vam zaštiti nokte te skratiti muke kod oblikovanja i njege. Geliranje noktiju preporučuje se i osobama koje bi htjele duge nokte, ali ih ne mogu izrasti zbog pucanja i listanja.

Zašto su dobri gelirani nokti?

 • Nokti izgledaju lijepo i njegovano minimalno 3-4 tjedna.
 • Nokti se ne listaju ili pucaju (jer gel podebljava površinu nokta).
 • Gel se može lakirati pa ne oštećujete vlastite nokte čestim lakiranjem.
 • Proziran i tanak sloj gela štiti nokte od pucanja.
 • Ne morate brinuti o uređivanju noktiju svaki tjedan.
 • Nokti su uredni bez obzira na obavljanje kućnih poslova.

Mane geliranih noktiju

 • Ako se gel ne ukloni na vrijeme, može oštetiti nokat.
 • Nokti su nakon uklanjanja gela tanji i savitljivi (podložniji pucanju).
 • Potrebno je održavati gel postojanim.
 • Nužni su česti posjeti salonu.
 • Visoka cijena za kvalitetnu izradu.
 • Potrebno je dulje vrijeme dok nokti potpuno izrastu u početno stanje.
geliranje-noktiju-mane

Najveći problemi s geliranim noktima nastaju kada se gel ne održava mjesečnim posjetima salonu jer i on ima rok trajanja. Naime, kada je gel na noktu dulje od 5 tjedana, on se počinje odvajati od nokta, a u prostor između ulazi voda koja pogoduje razvoju bakterija. Što dulje je gel na noktima (nakon prva 4 tjedna), to nokti više propadaju, a na kraju dolazi do savitljivih, tankih i krhkih noktiju koji nisu prezentabilni.

Ukoliko nokte ne održavate, ne popunjavate već izrasli gel ili ga uopće ne skidate, možete se dovesti do velikih problema pa čak i gljivica na noktima.

Cijena i skidanje gela s noktiju

Također, za kvalitetno geliranje noktiju preporučujemo posjet salonu ili provjerenoj privatnoj osobi čije ćete usluge isto tako kvalitetno i platiti. Nažalost, za prirodan i lijep izgled noktiju izdvojit ćete između 150 i 250 kn, ali možete biti sigurni u kvalitetu materijala na vašim noktima te samu izradu. Osim toga, pripazite da materijal koji koriste u salonu ima licencu jer su mnogi jeftini gelovi zapravo kancerogeni.

Svakako preporučujemo skidanje gela u salonu, gdje će se osoblje pobrinuti da vaši nokti ne budu oštećeni, a i vi ćete biti zadovoljni.

Ne očekujte da će vaši nokti nakon gela biti isti kao i prije tretmana jer će gel definitivno oštetiti nokat u manjoj mjeri. Za vraćanje na početnu kvalitetu noktiju potrebno je u potpunosti izrasti nokte, što će vam skidanje gela u salonu omogućiti jer se nakon skidanja na nokte stavlja zaštita.

Ako ipak niste stigli posjetiti salon i ne možete čekati sa skidanjem gela, pročitajte naš članak sa savjetima kako skinuti trajni lak ili gel s noktiju kod kuće, sa što manjim posljedicama.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gelirani nokti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu