Problemi nokta: Mogu ukazati na probleme s jetrom, srcem i plućima! Evo kako prepoznati kada su simptom ozbiljne bolesti

Problemi nokta

Oči su ogledalo duše, a nokti odraz tjelesnog zdravlja. Promjene na noktima mogu ukazati na probleme s jetrom, srcem, plućima pa i izloženosti nekim otrovima. Ne zanemarujte ih.

Svakodnevna njega noktiju može vam spasiti život.

Najčeći problemi nokta su:

Gljivice na noktima su vrlo uporne i teško ih je liječiti
FOTO: Shutterstock

Gljivice na noktima

Gljivice na noktima su vrlo uporne i teško ih je liječiti. Infekcija obično počinje kao bijela ili žuta mrlja ispod vrška nokta. Kako se gljivice šire dublje u nokat, to može uzrokovati zadebljanje, diskoloracije i pucanje nokta – estetski neprivlačan i potencijalno bolan problem.

Nokti postaju tamni, bez sjaja i vrlo krhki ili isprekidani, mogu se početi listati i imati neugodan miris.

Ako primijetite malene bijele ili žute mrlje ispod nokta, to može biti znak početka infekcije te biste odmah trebali početi koristiti aktivnu zaštitu za nokte.

Pročitajte članak “Najbolji lijek za gljivice na noktima: Devet pripravaka koji mogu brzo pomoći u borbi protiv infekcije! Evo kako ih napraviti kod kuće“.

Lomljivi nokti koji se listaju
FOTO: Shutterstock

Lomljivi nokti koji se listaju

Oni su često tek znak starenja ili dugotrajne izloženosti kemikalijama poput onih u deterdžentima i lakovima za nokte. Nokte možete ojačati uzimanjem nadomjestaka biotina, nošenjem rukavica te redovitom hidratacijom noktiju, ali i prehranom

U obzir treba uzeti da uzrok ovoj pojavi mogu biti:

Promjena boje nokta
FOTO: Shutterstock

Promjena boje nokta

Žuti nokti znak su gljivične infekcije ili psorijaze noktiju. Umjetni nokti najčešći su uzrok gljivične infekcije prstiju kod žena pa se ne preporuča njihovo nanošenje. Također mogu biti posljedica čestog nanošenja lakova za nokte, ali i:

Zeleno-crnu boju noktiju može uzrokovati bakterija Pseudomonas. Ona može nestati primjenom antibiotskih kapi za oči ispod nokta ili močenjem noktiju u antiseptičkoj otopini ili octuSmeđa boja nastaje zbog problema s gušteračom, trudnoće ili loše prehrane. Crvene ili žute mrljice mogu upućivati na psorijazu, a bijelo-smeđi nokti na zatajenje bubrega. Bijeli nokti mogu biti i znak dijabetesa te zatajenja srca.

Zadebljani ili povećani nokat
FOTO: Shutterstock

Zadebljani ili povećani nokat

Može biti znak gljivične infekcije i psorijaze, ali i pritiska na nožne prste koji uzrokuje nošenje neprikladne obuće. Ponekad nožni palac može toliko narasti da postane nalik na kandže. Ta se pojava naziva onikogriptoza, a česta je kod starijih osoba. Redovna pedikura može pomoći, ali ponekad nokte mora ukloniti podijatar ili liječnik.

Udubljeni nokti nalik žlici
FOTO: Shutterstock

Udubljeni nokti nalik žlici

Ako vam se nokti svijaju poput žlice te u njima možete zadržati kap vode, možda imate jedan od sljedećih poremećaja:

Neobična zakrivljenost odnosi se na oticanje prstiju pri kojem se oni zaokružuju i postaju loptasti. U tom stanju nokti prerastaju granice zakrivljenih vrhova prstiju. Ono se smatra posljedicom povećanog protoka krvi u vrhove prstiju. Može biti genetski uvjetovano i bezopasno. No, ako se iznenada pojavi, može biti znak:

Zanoktica je uobičajeni naziv za upalu korijena nokta
FOTO: Shutterstock

Zanoktice

Zanoktica je uobičajeni naziv za upalu korijena nokta. Najčešće je posljedica infekcije, ozljede ili iritacije. Ponekad upućuje na kožne bolesti kao ekcem ili psorijazu, ali i druga stanja, npr. dijabetes ili HIV. Može biti akutna, kratkotrajna ili kronična, dugotrajna.

Akutna je obično uzrokovana manjom ozljedom, griženjem noktiju, manikurom ili je simptom herpesa. Pogođeno područje je crveno, natečeno, osjetljivo na dodir, a može biti i zagnojeno. Antibiotskim kremama ili tabletama možemo smanjiti ili ukloniti simptome. Zbog njih, vaš bi vas liječnik mogao uputiti na testiranje za alergiju.

Kod ljudi čije su ruke, zbog načina života, velik dio vremena u vodi ili kemikalijama (čistači, konobari, ribari), ova je upala čest problem.

S vremenom njihovi nokti očvrsnu, postanu žuti, zeleni ili lomljivi, a koža oko nokta im je često puna gljivica i bakterija.

Za potpuno izlječenje od kronične upale zanoktice potrebno je duže vrijeme. Nije preporučljivo da ih sami režete škaricama za nokte. Održavanje ruku suhim i toplim, redovito mazanje kremama za ruke te izbjegavanje griženja noktiju zasigurno pomaže.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu