Bronhiektazije – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

bronhiektazije

Bronhiektazije (bronchiectasis) su trajno i abnormalno prošireni i oštećeni bronhi pluća. Deformacija bronha omogućava nakupljanje bakterija i sekreta u plućima što rezultira čestim upalama pluća (pneumonija).

Bronhiektazije su sekundarne bolesti, jer nastaju kao posljedica primarne bolesti pluća.

Bronhiektazije (deformacija bronha) mogu zahvatiti veliko područje pluća (difuzna bronhiektazija, difuzno deformirani bronhi) ili se može javiti samo u jednom dijelu (lokalizirana bronhiektazija).

Prema izgledu bronhiektazije mogu biti vrećasta, cilindrične ili varikozne.

Bronhiektazije – uzroci

Stanja koja najčešće prethode razvijanju bronhiektazija su:

 • tumori pluća,
 • strano tijelo u plućima,
 • nakupljena sluz (sluzni čep) kod astme i kroničnog bronhitisa (KOPB),
 • teška bakterijska upala pluća (pneumonija),
 • cistična fibroza,
 • Kartagenerov sindrom,
 • imunodeficijencije,
 • sindrom iritabilnog crijeva,
 • autoimune bolesti,
 • manjak α1-antitripsina,
 • alergijska bronhopulmonalna aspergiloza (preosjetljivost na Aspergillus spp),
 • tuberkuloza.

Cistična fibroza je najčešći uzrok difuzne bronhiektazije i obuhvaća gotovo trećinu svih bolesnika s bronhiektazijom. Cistična fibroza ubraja se u prirođene bronhiektazije.

Stečene bronhiektazije su najčešće posljedica astme, KOPB-a, teške pneumonije i raka pluća.

Dva su mehanizma koji dovode do nastanka bronhiektazija: začepljenje bronha i dugotrajna kronična upala pluća. Opstrukcija bronha (začepljenje bronha) uzrokuje otežano čišćenje sekreta i on se nakuplja te dodatno pogoršava opstrukciju i stvara dobar medij za razvoj sekundarne upale. Upala prodire u stijenku bronha i uzrokuje njenu destrukciju, što rezultira stalnim proširenjem bronha i nastaje deformacija bronha (deformirani bronhi).

Saznajte više: Upala pluća (pneumonia) – uzroci, simptomi i liječenje

pluća

Bronhiektazije kod djece

U razvijenim dijelovima svijeta danas je rijedak slučaj razvijanja postinfektivne bronhiektazije u djece jer se upala pluća vrlo lako liječi antibioticima. Uvođenje i sustavno provođenja aktivne imunizacije (cijepljenje), kao i široko dostupna antibiotska terapija, učinili su nekada značajne infektivne bolesti (hripavac, ospice, tuberkuloza, teške upale pluća) potpuno minornim uzrokom stečene bronhiektazije.

Saznajte više: Kalendar cijepljenja (cijepljenje djece) – kada treba cijepiti djecu i protiv kojih bolesti?

Cistična fibroza je najčešći uzrok bronhiektazija u djece. Cistična fibroza je nasljedna bolest koja se ubraja u skupinu rijetkih bolesti. Glavno obilježje cistične fibroze je stvaranje guste, ljepljive sluzi na svim mjestima gdje ima žlijezda s vanjskim izlučivanjem (pluća, gušterača, crijeva, žučni sustav, reproduktivni sustav i žlijezde  znojnice). Cistična fibroza značajno skraćuje očekivani životni vijek.

Saznajte više: Po prvi put ostvareni pozitivni pomaci u liječenju cistične fibroze

U bolesnika s bronhiektazijama koji pak nemaju cističnu fibrozu, njih oko dvije trećine također u podlozi mogu imati genetski poremećaj, najčešće u sklopu primarne cilijarne diskinezije (PCD) ili u sklopu primarnih imunodeficijencija.

U kliničkoj obradi djeteta s nejasnom podlogom bronhiektazija nužno je obaviti testiranja za te genetske bolesti. Bronhiektazije koje nastaju zbog genskih poremećaja nazivaju se prirođene bronhiektazije.

kašalj

Bronhiektazija – simptomi

Kod bolesnika se smjenjuju periodi bez simptoma i simptomatski periodi koji su obično posljedica infekcije tako da su simptomi upale pluća i glavni simptomi bronhiektazije.

Simptomi bronhiektazija su:

 • produktivni kronični kašalj,
 • iskašljavanje gnojnog sekreta (gnojni iskašljaj, sputum,),
 • iskašljavanje krvi – hemoptiza, tragovi krvi u ispljuvku,
 • sviranje u plućima,
 • kratak dah,
 • bol u prsima,
 • neugodan zadah iz usta,
 • opći simptomi – vrućica, opća slabost, gubitak teka, gubitak tjelesne mase.

Saznajte više: Produktivni kašalj – prepoznavanje i liječenje 

Osobe koje razviju bronhiektaziju imaju učestale bakterijske upale pluća na istoj lokaciji (bronhopneumonija) što treba pobuditi sumnju na ovu bolest.

Dugotrajna bronhiektazija i kronične upale dovode do stvaranja fibroze pluća (normalan plućni parenhim je zamijenjen vezivnim ožiljkom, fibrozne promjene na plućima, plućna fibroza) i destrukcije krvnih žila. Simptomi u ovoj kasnijoj fazi su dispneja (zaduha), povišen tlak u plućnim arterijama (plućna hipertenzija) i batićasti prsti.

Saznajte više: Dispneja (zaduha) – značenje, vrste i liječenje

Bronhiektazije mogu dovesti do atelektaze pluća. Atelektaza pluća je kolaps pluća. Za razliku od pneumotoraksa (zrak između prsnog koša i pluća), atelektaza se razvija kada su alveole unutar pluća ispuhane. Atelektaza pluća ometa razmjenu kisika i ugljikovog dioksida i pogoršava simptome dispneje.

Saznajte više: Atelektaza pluća – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

pluća

Bronhiektazije – komplikacije

Komplikacije bronhiektazija mogu biti:

 • česte upale pluća (pneumonije),
 • pleuralni izljev (voda u plućima)
 • empijem pleure,
 • atelektaza pluća (kolaps pluća),
 • respiratorna insuficijencija (smanjena funkcija pluća),
 • opterećenje desnog srca i razvoj kroničnog plućnog srca (zatajenje desnog srca, kongestivno zatajenje srca).
CT pluća

Bronhiektazije – dijagnoza

Kako su simptomi bronhiektazije nespecifični i nalazimo ih kod gotovo svih bolesti pluća, potrebna je kompletna pulmološka obrada pacijenta.

Anamneza i fizikalni pregled daju nam uvid u kliničku sliku, dobivamo podatke o febrilnosti, prijašnjim bolestima pluća i slično. Auskultacijom pluća čuju se hropci nad mjestima bronhiektazije, a ako postoji i upala pluća čuju se i krepitacije.

Standardno određujemo krvnu sliku i markere upale (CRP i sedimentacija eritrocita) koji odstupaju od normale u slučaju infekcije, ali inače su normalni. Iskašljaj (sputum) se obrađuje mikrobiološki za potvrdu uzročnika.

Bronhiektazije – RTG pluća otkriva probleme s plućima, ali tek CT pluća daje točan uvid u lokalizaciju i opseg bronhiektazija.

Bronhoskopija se često koristi zbog uvida u primarnu plućnu bolest. Bronhoskopija je postupak kojim se pregledavaju dišni putevi pomoću savitljivog optičkog instrumenta i tijekom kojeg se može uzeti uzorak tkiva. Bronhoskopija može biti dijagnostička (istražuje postojeći problem) ili terapijska (liječenje problema). Sam postupak nije bolan, ali može biti neugodan.

Saznajte više: Bronhoskopija – kako i kada se radi, priprema, oporavak

Spirometrijski nalaz će pokazati restriktivne smetnje disanja. Spirometrija je osnovna pretraga za testiranje plućne funkcije kojom se mjeri volumen i brzina izdahnutog zraka. Spirometrija je bezbolna pretraga koja traje desetak minuta. Pretraga se izvodi upuhivanjem zraka u spirometar, koji kasnije računalno izračunava volumen pluća i plućne kapacitete.

Saznajte više: Spirometrija – kako se pripremiti za ispitivanje pluća?

pacijent na kisiku

Bronhiektazije – liječenje

Bronhiektazije liječimo konzervativno i kirurški. Kirurškim načinom se postiže izlječenje, ali ono je moguće samo za manji broj pacijenata koji imaju lokaliziranu bronhiektaziju (deformirani bronhi na jednoj lokaciji). Konzervativno liječenje ne označava izlječenje već uklanjanje simptoma.

Konzervativna terapija uključuje olakšavanje iskašljavanja, antibiotsku terapiju za bakterijske infekcije (nakon dobivenog nalaza iskašljaja daje se antibiotik prema antibiogramu) te prevenciju infekcija.

Olakšavanje iskašljavanja se postiže dobrom hidracijom i primjenom sekretolitika koji otapaju sluz. Mogu se koristiti i bronhodilatatori koji otvaraju dišne puteve (poput Ventolina ili Spirive).

Prevencija infekcija uključuje cijepljenje protiv gripe i pneumokoka, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima s puno ljudi, klimoterapiju, vježbe dubokog disanja, dostatni unos vitamina. Dugoročne niske doze makrolida (azitromicin i eritromicin) smanjuju proizvodnju sekreta, poboljšavaju plućnu funkciju i sprečavaju progresiju bolesti.

Pacijenti s bronhiektazijom bi trebali provoditi vježbe za disanje i fizikalnu terapiju za pluća (plućna rehabilitacija) kako bi poboljšali čišćenje pluća od šlajma.

U težim slučajevima je nužno liječenje kisikom (oksigenoterapija).

Kirurška terapija se rijetko provodi i to u pacijenata kod kojih godinu dana konzervativne terapije nije pomoglo te je bronhiektazija lokalizirana samo na jednom mjestu. Operacija se sastoji od resekcije dijela pluća s bronhiektazijom.

jačanje imuniteta

Bronhiektazije – prirodno liječenje

S obzirom na to da medicina danas nema lijek za izlječenje bronhiektazija (osim kirurškog zahvata kod manjine bolesnika) savjetujemo Vam da isprobate sljedeće savjete iz prirode i javite nam napredak:

I najvažnije od svega, prestanite pušiti!

Saznajte više: Vodič za podizanje imuniteta prirodnim putem

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu