Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Sedimentacija eritrocita (SE) – povišena, snižena, značenje nalaza

sedimentacija_eritrocita

Sedimentacija eritrocita (kratica SE) je laboratorijski test kojim se mjeri vrijeme koje je potrebno crvenim krvnim stanicama (eritrocitima) da se natalože na dnu laboratorijske epruvete. 

Eritrociti uzeti iz venske ili arterijske krvi u laboratoriju miješaju se s antikoagulansom i ostavljaju stajati u epruveti. S obzirom na to da su eritrociti gušći od krvne plazme, djelovanjem gravitacije sedimentiraju se na dno i potiskuju plazmu prema gore.

Brzina sedimentacije eritrocita ovisi o brojnim faktorima: o količini proteina, fibrinogena i glikoproteina u krvi, o površinskoj napetosti krvi, koncentraciji iona, volumenu krvnih stanica, veličine i oblika samih eritrocita, o količini lipida, pH vrijednosti i drugome.

Referentne vrijednosti sedimentacije u krvi

Referentne vrijednosti odnose se na visinu u milimetrima koje je moguće izmjeriti u epruveti, a odnose se na količinu skupljenih eritrocita u sat vremena.

Muškarci2 – 15 mm
Žene3 – 24 mm
Osobe starije od 50 godina3 – 28 mm

Poznati znanstveni časopis Blood donosi studiju koja definira činjenice o vrijednostima sedimentacije eritrocita u kliničkoj praksi. Naime, pokazalo se da je sedimentacija eritrocita većinom normalna kod bolesnika s karcinomom, infekcijama ili bolestima vezivnog tkiva pa je stoga malo koristi u stvarnom isključivanju ovih bolesti kod bolesnika s nedefiniranim pritužbama.

Povišene vrijednosti sedimentacije

Sedimentacija može biti ubrzana poslije obilnih obroka, u starijoj životnoj dobi, kod žena za vrijeme menstruacije i trudnoće, ali može biti i znak:

  • akutne i kronične upale,
  • teške anemije,
  • malignih bolesti,
  • bolesti vezivnog tkiva,
  • brojnih drugih bolesti.

Znanstveni časopis Annals of Internal Medicine donosi informacije o stupnju sedimentacije eritrocita koja je rijetko jedini trag za bolesti u asimptomatskim stanjima. Naime, sedimentacija eritrocita nije koristan test za otkrivanje određenih zdravstvenih poteškoća.

Kada se stupanj sedimentacije poveća, fizički pregled vjerojatnije će otkriti uzrok uz daljnju provedbu još nekih pretraga. Ponekad se sedimentacije mogu povećati i bez nekog određenog razloga, ali isto tako i proći bez ikakvih ozbiljnih bolesti.

Ovakva vrsta testa je najkorisnija za dijagnosticiranje temporalnog arteritisa i praćenje pacijentovog odgovora na liječenje, ali ima vrlo malu vrijednost kod dijagnostičkih vrijednosti reumatoidnog artritisa iako može biti koristan u praćenju aktivnosti bolesti kada su klinički nalazi jednoznačni.

U najvećem broju slučajeva, povišena sedimentacije je znak upalnog procesa.

Osim što pretraga ne može točno uputiti na razlog povišene sedimentacije, ako se i zaključi da je riječ o upalnom procesu, pretraga ne pokazuje o kakvoj je točno upali riječ. Vrijednosti mogu porasti već kod blage prehlade, ali i kod malignih i autoimunih bolesti, tako da rezultati pretrage ne govore mnogo i pretraga se u suvremenoj medicini polako otpisuje kao zastarjela.

Snižene vrijednosti sedimentacije

Ako nalazi pokazuju usporeno taloženje eritrocita, nema nikakvog razloga za brigu. Vrijednosti mogu biti snižene kod nekih alergija, virusnih bolesti, bolesti jetre ili kao posljedica uzimanja nekih lijekova, ali ovakvi rezultati uglavnom nemaju klinički značaj.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Clinical Orthopaedics and Related Research donosi rezultate o razinama serumskih C-reaktivnih bjelančevina (CRP) te stopama sedimentacije eritrocita (ESR) mjerenima kod nekoliko pacijenata s osteoartritisom. Mjerenje CRP-a i ESR-a korisno je za otkrivanje raznih komplikacija te za praćenje učinaka liječenja, ali je CRP ipak informativniji i osjetljiviji od ESR-a za ovakve svrhe.

Cijena pretrage

U javnim zdravstvenim ustanovama pretraga je besplatna za osobe osigurane preko HZZO-a, a u privatnim laboratorijima i poliklinikama može se obaviti po cijeni od 20 do 50 kuna, a nalazi su gotovi već nakon 2 sata ili najviše u roku jednog dana.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Fabry, T. L. (1987). Mechanism of erythrocyte aggregation and sedimentation. Blood, 70(5), 1572-1576.
  2. Shih, L. Y., Wu, J. J. i Yang, D. J. (1987). Erythrocyte sedimentation rate and C-reactive protein values in patients with total hip arthroplasty. Clinical orthopaedics and related research, (225), 238-246.
  3. Sox, H. C. i Liang, M. H. (1986). Diagnostic decision: the erythrocyte sedimentation rate: guidelines for rational use. Annals of internal medicine, 104(4), 515-523.

Ocijenite članak

3.76 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sedimentacija, sedimentacija eritrocita, niska sedimentacija, povisena sedimentacija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu