Kako razlikovati atipični madež od melanoma? Postoji pravilo!

Atipični madež, koji se naziva i displastični nevus, razlikuje se od tipičnog madeža po većem, nepravilnom obliku

Atipični madež, koji se naziva i displastični nevus, razlikuje se od tipičnog madeža po većem, nepravilnom obliku. Iako su općenito bezopasni, atipični madeži mogu povećati rizik od melanoma, teškog raka kože koji se formira u melanocitima, stanicama koje proizvode pigment.

Melanom se često manifestira kao nova mrlja na koži ili kao promjene na postojećim madežima, što naglašava važnost ranog otkrivanja i liječenja.

Razlikovanje atipičnog madeža i melanoma

Razlikovanje atipičnog madeža i melanoma može biti izazovno. Sljedeće sličnosti, objedinjene pod ABCDE pravilom, mogu pomoći pri prepoznavanju atipičnog madeža ili melanoma:

 • asimetrija – jedna polovica ne odgovara drugoj, stvarajući nepravilan oblik
 • rub – granice mogu biti neravne, nejasne, urezane ili zamagljene
 • boja – oboje često imaju miješane boje, uključujući različite nijanse smeđe, žute ili ružičaste
 • promjer – općenito su veći od običnih madeža, često veći od šest milimetara; međutim, melanom može biti manji od ovog kada se prvi put otkrije
 • evolucija – izgled se mijenja tijekom vremena; atipični madeži mogu se razvijati sporije od melanoma, koji mogu pokazati primjetne promjene tijekom tjedana ili mjeseci.
ABCDE pravilo
FOTO: Shutterstock

Iako atipični madež i melanom mogu dijeliti nekoliko osobina, postoje ključne razlike. Primjerice, melanom često ima izraženiju asimetriju, nepravilne rubove i raznoliku boju nego atipični madeži.

Atipični madež ima sljedeće karakteristike:

 • obično ne boli i ne svrbi
 • nema brzih promjena veličine, oblika ili boje
 • obično se nalazi u područjima izloženim suncu.

S druge strane, melanom ima sljedeće karakteristike:

 • može svrbjeti, boljeti ili krvariti
 • brze promjene u izgledu
 • može se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Liječenje i prevencija

Atipični madeži, iako sami po sebi nisu kancerogeni, povećavaju rizik od razvoja melanoma. Međutim, ne napreduju svi atipični madeži do melanoma. Redoviti pregledi kože i praćenje promjena ključni su za osobe s atipičnim madežima.

Mogućnosti liječenja melanoma kreću se od kirurškog uklanjanja u ranim stadijima do terapija usmjerenih na specifične gene ili proteine u stanicama raka. Odluka o uklanjanju atipičnih madeža ovisi o različitim čimbenicima, uključujući promjene na madežu, rezultate biopsije i osobnu ili obiteljsku povijest raka kože.

Neophodno je konzultirati se s liječnikom ako se pojave novi madeži ili promjene na postojećim, osobito ako su usklađeni s ABCDE pravilom ili svrbe, krvare ili se stvara krasta. Praćenje postojećih madeža pomaže u otkrivanju bilo kakvih promjena, osiguravajući pravovremenu intervenciju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Ames, H. (2024). How to tell the difference between an atypical mole and melanoma. Medical News Today.
 2. DiChiara, T. (2023). How Can You Tell If It’s a Mole or Skin Cancer? Verywell Health.
 3. Dysplastic Nevus (Atypical Moles). (2023). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu