Zaštita kože od sunca – kemijski ili fizički filteri?

zastita-od-sunca

Kožu je potrebno zaštititi od sunca, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada je sunce najjače te može najviše oštetiti stanice kože. Dermatolozi čak preporučuju zaštitu od sunca tijekom cijele godine, a mi vam donosimo nekoliko savjeta za odabir sredstava za zaštitu te ćemo pojasniti koja je razlika između fizičkih i kemijskih filtera u takvim sredstvima.

Sredstva za zaštitu od sunca, odnosno razni losioni i kreme za sunce, štite našu kožu pomoću filtera – tvari koje sprječavaju prodor UVA i UVB zraka u našu kožu. Ti filteri mogu biti kemijski poput sastojaka po nazivu OxybenzoneOctylcrylene ili fizički poput cinkovog oksida i titanovog dioksida.

Kemijski filteri za zaštitu od sunca

Kemijski filteri funkcioniraju na način da apsorbiraju UV zrake, a rijetki ih rasprše pri kontaktu. Ovi filteri su većinom kemijske supstance koje su same po sebi stabilne (tj. nisu fotoosjetljive), no postoje i one koje nisu. Najproblematičniji kemijski filter kod zaštite od sunca je Avobenzone koji reagira u kontaktu sa svjetlošću. 

Kemijski filteri problematični su i zbog toga što oni uzrokuju štetne posljedice jednom kada uđu u organizam, a to se gotovo uvijek događa jer koža apsorbira sve tvari na njenoj površini. Mnogi zagovaratelji prirodne kozmetike i života bez štetnih kemikalija preporučuju da izbjegavate ovakve filtere za zaštitu od sunca.

Neki od naziva kemijskih filtera:

 • Octylcrylene
 • Avobenzone
 • Octinoxate
 • Octisalate
 • Oxybenzone
 • Homosalate
 • Helioplex
 • 4-MBC
 • Mexoryl SX and XL
 • Tinosorb S and M
 • Uvinul T 150
 • Uvinul A Plus
Sunčanje
Foto: Unsplash

Kemijski filteri često iritiraju kožu, a posebno su štetni za osjetljivu kožu lica i tijela. Nažalost, oni se koriste u većini proizvoda za zaštitu od sunca, nebitno jesu li to skupocjeni proizvodi koje kupujemo u ljekarnama ili nešto pristupačniji proizvodi u drogerijama.

Ako želite poštedjeti kožu negativnog djelovanja i potencijalnih posljedica velike količine štetnih sastojaka koji se nalaze u kremama za zaštitu od sunca s kemijskim filterima, isprobajte sredstva s fizičkim filterima.

Fizički filteri za zaštitu od sunca

Kao što se iz imena može zaključiti, fizički filteri ostaju na koži i sprječavaju prodor UV zraka u kožu tako što odbijaju zrake ili ih preusmjeravaju. Ovi filteri generalno su stabilni u kontaktu sa svjetlošću te učinkovito štite kožu od štetnog sunčevog zračenja. 

Fizički filteri koriste se u proizvodima prirodne kozmetike i u nekim proizvodima za izrazito osjetljivu kožu koja ne može podnijeti kemijske filtere. 

Najpoznatiji fizički filteri:

 • Cinkov oksid
 • Titanov/titanijev dioksid 

Osim što ne prodiru u kožu i nemaju štetno djelovanje na organizam, fizički filteri počinju djelovati odmah nakon nanošenja. Moguća nuspojava titanijevog dioksida jest izbijanje kože sklone aknama, a ovaj filter također ne štiti od potpunog spektra UVA zraka.

U svrhu učinkovite zaštite od sunca preporučuje se cinkov oksid jer je siguran i za korištenje na osjetljivoj dječjoj koži te štiti od širokog spektra UVA i UVB zraka. Proizvodi koji sadrže fizičke filtere često ostavljaju bijele tragove pa je moguće da dođe do prljanja odjeće.

Ukoliko želite zaštiti kožu od sunca, ali i negativnog djelovanja raznih kemikalija koje se koriste u komercijalnim sredstvima za zaštitu od sunca, preporučujemo proizvode s fizičkim filterima. Jedino na što trebate obratiti pozornost kod kupovine prirodnijih proizvoda jest da oni ne sadrže filtere u nano obliku

Naime, nano čestice su toliko sitne da mogu prodrijeti u kožu te negativno djelovati zbog njihovog nakupljanja u organizmu. Na proizvodu bi trebalo biti naznačeno primjerice: “zinc oxide (non nano)”. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu