Ulje od smilja – ljekovita svojstva i recepti

Smilje je ljekovita biljka koja na različite načine doprinosi zdravlju čovjeka. Smilje pripada porodici biljaka latinskog naziva Helichrysum sp.a rasprostranjeno je diljem Mediterana. Eterično ulje smilja posjeduje aktivne supstance koje imaju antibakterijsko, antigljivično i protuupalno djelovanje. 

Smilje igra važnu ulogu u tradicionalnoj medicini mediteranskih zemalja, ali je to zakonom zaštićena biljka. Smije se brati na posebno određenim područjima uz odobrenje vlasti. 

U nastavku članka saznajte kako se smilje uzgaja te u koje svrhe se može koristiti.

Smilje – berba

U Hrvatskoj rastu dvije vrste smiljaHelichrysum arenarium Helichrysum italicum. Smilje ćete u Hrvatskoj najprije prepoznati kao grm s lijepim šutim cvjetićima koji divno mirišu.

Smilje voli oskudno tlo i puno Sunca te mu baš zato odgovaraju područja Mediterana i njihove sunčane obale. Tek nakon treće godine rasta se smilje kosi kako bi se dobili sušeni cvjetići i od njih napravilo eterično ulje.

Berba se provodi kad krene ljeto, a završava u listopadu. Cvjetovi se suše u sušarama ili u dehidratorima te destiliraju kako bi se dobilo ulje. Od otprilike 750 kilograma sušenih cvjetova smilja se može dobiti kilogram ulja od smilja. 

Ako želite sami brati smilje u divljim nasadima, morate zatražiti dozvolu od nadležne državne službe. Smilje ne smijete brati s korijenom jer se tako biljka neće moći obnoviti i time ugrožavate njeno prirodno stanište. 

Ulje smilja

Ulje od smilja – ljekovitost

Ulje smilja se koristi tradicionalno u mediteranskim zemljama poput Hrvatske, Italije i Francuske. Najviše se koristilo za liječenje rana, infekcija, probavnih problema te također za poboljšanje živčanog sustava, zdravlja srca i respiratornog stanja.

Najkorisniji dijelovi biljke su listovi i cvjetovi pa su se smilju pripisivala i ljekovita svojstva za liječenje:

S obzirom na opsežan popis bolesti koje bi ulje od smilja moglo izliječiti, mnogi znanstvenici su se bavili mogućom ljekovitošću smilja. Znanstvenici sa Sveučilišta prirodnih znanosti u Portugalu su istraživali utjecaj ekstrakta cvjetova i lišća smilja in vitro i in vivo.

In vitro istraživanje je otkrilo da:

 • flavonoidi i terpeni nađeni u smilju su imali antibakterijski učinak,
 • acetofenoni i terpenoidi su imali antifungalno djelovanje na gljivicu Candida albicans,
 • ostali spojevi smilja su pokazali antiupalni učinak. 

Istraživanje na životinjama je pokazalo da:

 • flavonoidi, acetofenoni i fluoroglucinoli su pokazali zaštitno i protuupalno djelovanje,
 • ekstrakt smilja ne pokazuje visoku toksičnost. 

Ipak, istraživanja na ljudima je još uvijek malo te nije poznato koliko ni kako se smilje treba upotrebljavati protiv određenih bolesti.

Nije sa sigurnošću potvrđena nijedna bolest koju bi smilje moglo izliječiti, ali zbog protuupalnog efekta kojeg posjeduje se ulje smilja može koristiti za njegu kože. 

Osim za njegu kože, ulje smilja se kod nekih ljudi pokazalo efektivnim za upale mišića i zglobova te se u te svrhe također može koristiti. Također, smilje se koristi kao začin, a od njega se pravi i ukusni med. 

Ulje od smilja – upotreba

Spojevi iz ulja smilja su učinkoviti protiv bakterija i gljivica koje mogu izazvati razne iritacije kože, uključujući i osip, infekcije i usporeno zarastanje rana.

Ulje smilja umiruje i liječi kožu, a za još bolje rezultate možete ga kombinirati s kokosovim uljem ili uljem lavande.

Više o kokosovom ulju pročitajte ovdje.

Ulje od smilja umiruje opekline od sunca

Ulje smilja može pomoći kod ublažavanja opeklina od sunca. Možete pomiješati malu količinu ulja smilja s malo kokosovog ulja i primijeniti izravno na zahvaćena područja za ublažavanje bolova i zdravu obnovu oštećene kože.

Za suzbijanje akni

Ulje smilja ima snažna antiseptička i antimikrobna svojstva koja ga čine prirodnim lijekom protiv akni. Ovo ulje će očistiti kožu od akni bez isušivanja i drugih nuspojava koje se mogu dogoditi korištenjem agresivnih kemijskih tretmana.

Ulje od smilja protiv hemoroida

Da bi se smanjila bol i oticanje hemoroida, primijenite 3-4 kapi ulja na gazu i premažite preko zahvaćenog područja. Ponovite nekoliko puta na dan za ublažavanje bolova, upala i oteklina.

Ulje od smilja kao prirodni analgetik

Ulje smilja smanjuje bol u mišićima, upale te poboljšava cirkulaciju. To pomaže u održavanju živaca, zglobova i mišićnog tkiva. Možete ga koristiti s uljem lavande, koje je također odlično u smanjivanju bolova.

Ulje smilja

Ulje od smilja – recepti

Ulje smilja možete koristiti na desetke različitih načina za primjenu na koži, a mi vam donosimo tri jednostavna recepta za početak:

Ulje od smilja – krema za opekline od sunca

Sastojci (dovoljno za 10 korištenja):

 • 10 kapi eteričnog ulja tamjana,
 • 10 kapi eteričnog ulja smilja,
 • 3/4 šalice kokosovog ulja,
 • 2 žlice shea maslaca.

Spojite sve sastojke u jednoj staklenki. U lonac ulijte malo vode i zagrijte na niskoj vatri. Kad se voda zagrijala, stavite staklenku u lonac i pričekajte dok se sastojci ne otope i sažmu. Staklenu zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.

Ulje od smilja – krema za čišćenje lica

Sastojci (dovoljno za 25-30 korištenja):

 • 1 žlica kokosovog ulja,
 • 3 žlice meda,
 • 1 žlica jabučnog octa,
 • 20 kapi eteričnog ulja smilja.

Pomiješajte sve sastojke zajedno u blenderu. Ulijte u neku praktičnu bocu i čuvajte na hladnom mjestu.

Ulje od smilja – antiupalni analgetik

Sastojci, dovoljno za 20-25 korištenja:

 • 1/2 šalice kokosovog ulja,
 • 10 kapi eteričnog ulja smilja,
 • 10 kapi esencijalnog ulja lavande.

Pomiješajte sve sastojke zajedno i umasirajte na bolna mjesta. Ostatak spremite u nekakvu staklenku i čuvajte na hladnom mjestu.

Ulje od smilja – nuspojave

Kada je u pitanju sigurnost i štetni učinci, ulje smilja ne pokazuje značajne razine alergijskih reakcija ili drugih nuspojava.

Nuspojave su se događale samo u rijetkim slučajevima. Ipak, prije korištenja se testirajte na alergijske reakcije. Stavite malu količinu ulja na kožu i pričekajte da vidite hoće li doći do ikakve reakcije. Ako vaša koža je dobro reagirala, ona možete koristiti ulje smilja.

Ulje smilja se ne preporučuje trudnicama i dojiljama te ljudima koji imaju problema sa žučnim mjehurom. To upozorenje se posebno odnosi na ljude koji već imaju žučne kamence.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Smilje – Uzgoj, Gnojidba, Sorte, Sadnja, Sjetva, Berba (2018). Agroklub
 2. Immortelle: Uses, Side Effects, Interactions, Dosing (2018). WebMD.
 3. Smilje (2017). Priroda i biljke.
 4. Antunes Viegas, D., Palmeira-de-Oliveira, A., Salgueiro, L., Martinez-de-Oliveira, J., Palmeira-de-Oliveir,a R. (2013). Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data. J Ethnopharmacol. 151: 54-65, DOI: 10.1016/j.jep.2013.11.005.

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.71 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulje od smilja, smilje ulje, ulje smilja, za sta sve sluzi ulje od smilja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu