Mahunarke za mršavljenje i snižavanje lošeg kolesterola

Ujedinjeni narodi i FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu) proglasili su 2016. godinom mahunarki.

Dnevni obrok graha, graška, leće ili slanutka pomoći će umjerenom mršavljenju i održavanju tjelesne težine, sugerira nova studija.

Konzumacija oko ¾ šalice (130 grama) mahunarki svaki dan, dovela je do gubitka težine od 0,34 kilograma, zaključak je meta-analize svih raspoloživih kliničkih ispitivanja o prehrani mahunarkama, objavljene u The American Journal of Clinical Nutrition. Pored učinka mršavljenja, mahunarke mogu značajno sniziti loš kolesterol u krvi.

Nepotrebne dodatne dijetne mjere

Meta-analiza je obuhvatila rezultate 21 kliničkog ispitivanja s 940 uključenih odraslih žena i muškaraca koji su u prosjeku izgubili 0,34 kg u 6 tjedana dodajući jednu porciju mahunarki dnevno, a bez ikakvih dodatnih dijetnih postupaka.

Mahunarke

Mahunarke imaju nizak glikemijski indeks (polagano se razgrađuju) i mogu se koristiti u svrhu redukcije ili zamjene životinjskih bjelančevina, kao i „loših“ masti, primjerice trans-masti u jelima. Obrok mahunarki povećava osjećaj sitosti za 31%, što rezultira manjim unosom hrane.

Utjecaj na loš kolesterol

Osim učinka na tjelesnu težinu, dnevni obrok graha, graška, leće ili slanutka snizuje „loš kolesterol“ za 5% i tako umanjuje rizik kardiovaskularnih oboljenja.

Autor studije, Dr. Russell de Souza, kaže: „Iako se gubitak težine čini malenim, naša istraživanja ukazuju da se jednostavnim uvođenjem mahunarki u dijetu može pomoći mršavljenju, a što je još važnije, zaštiti od povratka prekomjerne tjelesne težine, nakon što je se jednom riješite.“

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mahunarke za mršavljenje i snižavanje lošeg kolesterola

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.